شایع‌ترین عوارض ایمپلنت های دندان در کوتاه‌مدت و بلندمدت

ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش‌های کاشت دندان است و معمولاً اولین پیشنهاد دندانپزشک به شخصی که دندان‌های خود را از دست داده، کاشت دندان به وسیله جراحی ایمپلنت است. اما ایمپلنت دندان می‌تواند عوارضی هم به همراه داشته باشد! پس باید قبل از ایمپلنت کردن دندان، عوارض ایمپلنت دندان را بدانید. در ادامه با زوم لایف همراه باشید.

آنچه در ادامه می‌خوانید:

ایمپلنت دندان روشی است که از فلز به عنوان ریشه دندان استفاده می‌شود و دندان‌های آسیب دیده یا کشیده شده را جایگزین دندان‌های مصنوعی می‌کند که بسیار شبیه دندان واقعی است. جراحی کاشت دندان می‌تواند جایگزین خوبی برای دندان‌های طبیعی باشد که به هر دلیلی ممکن است آن‌ها را از دست داده باشید.

عوارض ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان چه عوارضی دارد؟

همانطور که گفتیم ایمپلنت دندان می‌تواند جایگزین خوبی برای دندان‌های طبیعی باشد ولی ایمپلنت نیز دارای عوارضی می‌باشد که در این بخش شما را با عوارض ایمپلنت دندان آشنا می‌کنیم.

در صورتیکه قبل از کاشت ایمپلنت بررسی‌های دقیق از لحاظ وجود استخوان کافی، فضای مزیو دیستالی و اکلوزالی کافی (از لحاظ عرضی و همینطور با دندان‌های فک مقابل)، وجود یا عدم وجود لثه چسبنده انجام شود و توسط شخص متخصص در محل صحیح انجام شود، عوارضی نخواهد داشت.

شایع‌ترین عوارض ایمپلنت های دندانی

در ادامه مهم‌ترین عوارض احتمالی ایمپلنت دندان را بخوانید:

1. خارج شدن روکش ایمپلنت

در سال اول روکش‌های دندان با چسب موقت چسبانده می‌شود و احتمال افتادن روکش در سال اول وجود دارد و در صورتی که روکش موقت دندان بیافتد باید برای چسباندن مجدد روکش روی ایمپلنت به دندان پزشک مراجعه شود و در صورتی که شرایط استاندارد باشد با چسب دائمی روکش چسبانده می‌شود.

2. شل شدن پیچ اباتمنت

شل شدن پیچ اباتمنت که کاملا طبیعی است و می‌تواند براثر فشار زیاد به ایمپلنت باشد یا براثر دندان‌قروچه در شب باشد. ما به بیمارانی که در شب دندان‌قروچه دارند، نایت گارد می‌دهیم. نایت گارد یک قالب کاملا شیشه‌ای و شفاف است.

از بیمار سوال می‌شود که آیا در خواب دندان‌قروچه دارد یا در طول روز دندان‌هایشان را به هم می‌سابند یا نه؟ اگر بیمارمان دندان‌قروچه داشت حتما نایت گارد تجویز می‌شود و بیمار در شب نایت گارد را استفاده می‌کند که این باعث کنترل فشار به ایمپلنت می‌شود.

3. لق شدن روکش ایمپلنت

در برخی موارد که فشار در برخی نواحی دهان بیشتر از حد معمول باشد، احتمال دارد که روکش ایمپلنت لق شود که البته این لقی دلایل مختلفی دارد که در ادامه بررسی می‌شود.

4. شکستگی پروتز و شل شدن پیچ داخلی ایمپلنت

این اتفاق زمانی می‌افتد که فشار یا لود زیاد از حد(دندان قروچه) به روکش وارد شود و یا سنگ یا غذای سفتی ناگهانی و ناخدآگاه روی ایمپلنت قرار بگیرد. که معمولا با درد همراه است و احتمال شل شدن پیچ داخلی ایمپلنت دندان نیز بعضا وجود دارد. در این موارد باید به دندانپزشک مراجعه نمائید تا در صورت امکان پروتز شما خارج گردیده و تعویض شود.

5. شکستگی بدنه ایمپلنت

این یک اتفاق بسیار نادر و جبران ناپذیر پس از درمان می‌باشد که معمولا بر اثر فشار بیش از حد و یا پروتز نامناسب دندان که فشارها را از مرکز اطراف منتقل کند ایجاد می‌شود. معمولا در این حالت درمانی جز خارج کردن ایمپلنت توسط جراحی مخصوص و کاشت مجدد ایمپلنت در ناحیه وجود ندارد. لذا در صورتی که ایمپلنت دندانی شما در دهان، دچار دردهای مکرر و یا ناراحتی زیاد هنگام جویدن دارد، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

6. عفونت

بسیاری از مردم از عفونت پس از انواع جراحی می‌ترسند و همه علائم پس از جراحی را نشانه عفونت می‌دانند در صورتی که چنین نیست و بسیاری از تورم و ترشح‌ها به دلیل عفونت نیست و پدیده‌های طبیعی پس از جراحی است و برای جراحی ایمپلنت ترس بیش از حد و غیر منطقی از عفونت اشتباه است.

برای مثال قبل از کاشت ایمپلنت باید میزان استخوان فک بررسی شود و در صورت نیاز از پیوند استخوان قبل از ایمپلنت استفاده شود به طوری که دیواره استخوانی به طور کامل ایمپلنت را در محاصره قرار دهد و در صورتی که ایمپلنت به طور کامل به استخوان فک جوش نخورد، نمی‌توان روی آن روکش قرار داد و ممکن است نیاز به برداشتن ایمپلنت باشد که در این صورت فکر به اشتباه فکر می‌کند که دلیل برداشتن ایمپلنت عفونت بوده است. اما چنین نیست و احتمال عفونت در جراحی ایمپلنت بسیار کم و ناچیز است و با رعایت بهداشت دهان و دندان و با توجه به توصیه‌های پزشک تا اندازه زیادی می‌توان احتمال عفونت پس از درمان ایمپلنت را کاهش داد.

عوارض ایمپلنت دندان در صورتی که کاشت ایمپلنت درست انجام نگیرد می‌تواند بسیار ناراحت کننده و آزار دهنده باشد. بهتر است برای جلوگیری از عوارض احتمالی، نکات مهم قبل از ایمپلنت دندان را بخوانید.

عوارض موقتی ایمپلنت دندان

بعد از جراحی ایمپلنت تغییراتی بروز می‌کند که موقتی بوده و طول درمان این تغییرات از سه هفته تا شش ماه می‌باشد. این عوارض ایمپلنت عبارتند از:

7. لق شدن مختصر دندان کنار ایمپلنت

این احتمال وجود دارد که بعد از جراحی ایمپلنت ریشه دندان کناری که به ایمپلنت نزدیک است در اثر کاشت ایمپلنت لق شود. لق شدن دندان کناری ایمپلنت عارضه‌ای نادر و موقتی بوده و به مرور زمان بهبود پیدا می‌کند.

8. درد بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان

یکی دیگر از عوارض موقتی ایمپلنت دندان که بعد از جراحی رخ می‌دهد درد است. درد امری اجتناب‌ناپذیر است و بسته به سختی جراحی ایمپلنت و خصوصیات افراد کم یا زیاد می‌باشد. ولی در هر صورت بهترین راه کنترل درد ایمپلنت استفاده از مسکن یک ساعت قبل از جراحی ایمپلنت می‌اشد.

  • مصرف دو عدد ژلوفن 400 میلی گرم با هم یک ساعت قبل از شروع جراحی ایمپلنت دندان کمک می‌کند تا درد و تورم بعد از کاشت ایمپلنت دندان به طور محسوسی کاهش یابد.
  • معمولا درد ایمپلنت فقط سه یا چهار روز اول بعد از کاشت ایملنت دندان می‌باشد.

در مورد ایمپلنت‌های بدون جراحی به دلیل باز نشدن لثه به میزان وسیع درد بسیار کمی در ناحیه کاشت ایمپلنت دندان وجود خواهد داشت که حتی نیاز به مصرف مسکن برای کاهش درد ایمپلنت نیست.

9. تورم بعد از گذاشتن ایمپلنت

تورم بعد از گذاشتن ایمپلنت در بعضی بیماران وجود دارد و در موارد جراحی پیوند استخوان برای کاشت ایمپلنت دندان احتمال کبودی نیز می‌رود که معمولا این عوارض ایمپلنت از روز بعد از کاشت ایمپلنت شروع می‌شود و پس از یک هفته بهبودی کامل می‌یابد.

10. خونریزی خفیف بعد از جراحی

خونریزی خفیف بعد از جراحی کاملا طبیعی است. معمولا تا چند روز یا یک هفته ما این خونریزی خفیف را می‌بینیم و به بیمار گفته می‌شود که از پک یخ استفاده کند. از غذاهای خنک مانند بستی استفاده شود که از خونریزی جلوگیری کند. اما اگر احیانا خونریزی شدید بود می‌توانید با جراح خود تماس بگیرید و آن را مطلع کنید.

11. بی‌حسی گوشه لب

در بعضی از موارد (مواردی که ارتفاع استخوان فک پایین بسیار کم می‌باشد) ممکن است گزگز و یا بی‌حسی گوشه لب بعد از جراحی کاشت ایمپلنت مشاهده شود که امری عادی است و پس از گذشت زمان بهبود می‌یابد.

عوارض ایمپلنت در دراز مدت

از جمله عوارض ایمپلنت که بعد از 15 سال از کاشت ایمپلنت دندان جلو ظاهر می‌گردد در مورد تک ایمپلنت‌های مربوط به دندان های جلویی می‌باشد. بدین شکل که پس از 15 سال نوک دندان‌های طبیعی فک بالا یک تا دو میلیمتر پایینتر می‌آیند ولی نوک روکش‌های ایمپلنت سر جایشان می‌مانند بنابراین نیاز به ترمیم مجدد دارند.

عوارض کاشت ایمپلنت توسط افراد غیر متخصص

در صورتیکه بررسی‌های دقیق انجام نشود و یا ایمپلنت دندان توسط فرد متخصص انجام نشود احتمال موارد زیر وجود دارد:

  • احتمال آسیب به اعصاب فک در کاشت دندان؛
  • مشکلاتی سینوسی پس از کاشت ایمپلنت؛

اقدامات لازم پس از بروز عوارض احتمالی ایمپلنت

اگر در زمان کاشت یا بعد از کاشت ایمپلنت دندان، دچار عوارض گفته شده در این مطلب شدید، حتماً به نکات زیر توجه کنید:

  • درصورت بروز تب و لرز، دندانپزشک مسکن تجویز می‌کند، که حتما آن را مصرف کنید.
  • ترشح خونابه امری طبیعی است، در صورت بروز این عارضه یک تکه گاز استریل در محل قرار داده و به مدت 20 دقیقه فشار دهید.
  • در صورت بروز خونریزی سریعا به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
  • امکان تورم وجود دارد ، که بعد از 24 ساعت از کمپرس گرم در ناحیه استفاده کنید.
  • در صورت شل شدن قسمت خارجی لثه، سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید.

ایمپلنت دندان

جلوگیری از عوارض ایمپلنت دندان

چه نکاتی را باید برای جلوگیری از عوارض ایمپلنت دندان رعایت کنیم؟ معاینات دوره‌ای توسط دندانپزشک متخصص پس از کاشت ایمپلنت و انجام پروتز الزامی است. با اینکه ایمپلنت مانند دندان طبیعی پوسیده نمی‌شود ولی در ارتباط مستقیم با بافتهای زنده (استخوان ولثه) است و در نتیجه در معرض بیماری قرار دارد.

مشکلات لثه‌ای در اطراف ایمپلنت‌ها سریع‌تر از دندان‌های طبیعی فرد ایجاد می‌شود و کندتر از آنها به درمان پاسخ می‌دهد. در نتیجه نگهداری مناسب و رعایت بهداشت کامل یکی از عوامل ضروری در حفظ ایمپلنت دندان می‌باشد.

می‌توانید برای کاهش عوارض ایمپلنت دندان کارهای زیر را انجام دهید:

  • مراقبت‌های بعد از کاشت ایمپلنت را منظم انجام دهید. روزانه مسواک بزنید و نخ دندان بزنید و از دهانشویه استفاده کنید.
  • هر شش ماه یکبار به یک دندانپزشک مراجعه کنید.
  • سیگار نکشید.
  • برای تقویت استخوان‌ها، میزان کلسیم مصرفی خود را افزایش دهید. یک مکمل مصرف کنید یا غذاهای سرشار از کلسیم مانند شیر، ماست، کلم بروکلی، پرتقال و پنیر میل کنید.
  • اگر دندان قروچه دارید از دندانپزشک خود در مورد نایت گارد سوال کنید.
  • پس از انجام عمل کاشت ایمپلنت، دندان دیگری را نکشید.
  • از عادت هایی که باعث آسیب به دندان‌ها می شود (خوردن یخ و آب نبات) جلوگیری کنید.

سوالات متدوال درباره عوارض ایمپلنت دندان

در ادامه به چند سوال شایع درباره عوارض ایملپنت کردن دندان پاسخ داده‌ایم:

آیا ایمپلنت دندان دردناک است؟

اینکه ایمپلنت دندادن چقدر درد دارد به عملکرد دندانپزشک شما ارتباط زیادی دارد. بیشتر افرادی که ایمپلنت دندانی دریافت کرده‌اند می‌گویند که درد خاصی نداشتند و از مراحل عمل رضایت دارند. معمولاً دندانپزشکان در فرایند کاشت ایمپلنت از بی‌حسی موضعی استفاده می‌کنند تا میزان درد ایمپلنت دندان بسیار کم شود. البته بعد از کاشت دندان، دندانپزشک برای شما قرص تجویز کند تا از دردهای احتمالی جلوگیری شود.

آیا ایمپلنت دندان دچار پوسیدگی می‌شود؟

ایمپلنت دندان را می‌توان جایگزینی برای دندان از دسته رفته به طور دائم دانست. تا به حال گزارشی یافت نشده که نشان دهد ایمپلنت دچار پوسیدگی می‌شود ولی برای محافظت از ایمپلنت باید موارد بهداشتی را رعایت کرده و حداقل سالی یکبار برای جرمگیری به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

آیا ایمپلنت دندان باعث سرطان می‌شود؟

ایمپلنت‌های دندانی باعث سرطان‌زایی فک نمی‌شود. ایمپلنت دندان، وقتی با تکنولوژی روز ساخته شده باشد و تحت نظر آزمایشات حیوانی قرار گرفته باشند، از بابت سرطان زا بودن ایمپلنت مصون هستند. بطور کلی به هیچ عنوان ایمپلنت باعث سرطان نمی‌شود.

آیا درمان‌های دندان‌پزشکی برای سلامتی شما خطر دارند؟

به کمک درمان‌های دندان‌پزشکی علاوه بر اینکه امروزه می‌توانیم دندان‌های خود را حفظ کنیم و از دست ندهیم، می‌توانیم به سلامتی کلی بدن هم کمک کنیم. بهداشت پایین دهان، دندان‌ها و لثه می‌توانید به بروز و تشدید بسیاری از بیماری‌ها منجر بشود. درمان‌ها دندان‌پزشکی به سلامتی کلی ما کمک می‌کنند. پس به شایعاتی که ممکن است از روی ناآگاهی در مورد خطرات درمان‌ها رد و بدل می‌شود نباید اعتنا کرد.

آیا درمان‌های دندان‌پزشکی آلرژی‌زا هستند؟

برخی از مواد دندان پزشکی ممکن است به ندرت برای برخی افراد حساسیت‌زا باشند؛ اما شیوع این آلرژی‌ها آنقدر زیاد نیست که نگرانی زیادی در مورد آن‌ها داشته باشیم.

نیکل موجود در پروتزهای دندانی، اوژنول، کامپوزیت رزین،آمالگام، آکریل، مواد قالبگیری و … موادی هستند که می‌توانند برای برخی از افراد به ندرت آلرژی‌زا باشند؛ اما در مورد حساسیت‌زا بودن ایمپلنت‌ها یافتهٔ قابل استنادی وجود ندارد. در ژورنال‌های پوست مطالعاتی در مورد حساسیت‌زا بودن تیتانیوم منتشر شده است اما تاکنون شواهدی دال بر حساسیت‌زا بودن ایمپلنت‌های دندانی وجود ندارد.

نگرانی در مورد آلرژی به مواد دندان‌پزشکی محدود نیست. حتی آلرژی به دستکش‌های دندان‌پزشکان از نوع لاتکس در موارد بسیار نادری به واکنش‌های حساسیتی حتی خطرناک منجر شده است.

واکنش‌های حساسیتی به مواد و درمان‌های دندان‌پزشکی شایع نیستند و در موارد بروز هم بیشتر حساسیت‌ها ممکن است در حد یک واکنش مخاطی یا پوستی ساده باشند و خود به خود بدون درمان برطرف شوند. پس در مورد آن‌ها نباید نگرانی داشته‌باشیم.

سخن پایانی

کاشت دندان به وسیله ایمپلنت میزان موفقیت بالایی دارد، اما به دلایل مختلف می‌تواند شکست بخورند. دانستن خطرات و عوارض احتمالی ایمپلنت دندان مهم است، بنابراین می‌توانید در جهت افزایش شانس موفقیت خود گام بردارید.

کانال تلگرام زوم لایف

source

توسط bazaksara.ir