درمان خانگی آکنه چیست؟ آیا روشهای خانگی و بدون عوارض برای درمان آکنه وجود دارد؟ آکنه و جوش غرور جوانی مشکلات شایعی هستند که میتوانند با استفاده از روشهای خانگی مؤثر درمان شوند. در این مقاله از مجله زوم لایف به 13 روش خانگی برای درمان آکنه و جوش غرور جوانی اشاره کردیم.
درمان آکنه به روش خانگی
پوست هر فرد متفاوت از پوست افراد دیگر است. بنابراین در نظر داشته باشید که درمان آکنه در خانه نیازمند رویکرد چند رشتهای برای مراقبت و رژیم سالم است. گاهی روشهای خانگی درمان آکنه باید با هم ترکیب شوند. قبل از شروع معرفی این درمانها به بزرگترین اشتباهات در درمان آکنه اشاره میکنیم:
- دست زدن به آکنه لکه ایجاد میکند.
- پاک کردن بیش از حد پوست با مواد شیمیایی خشن نیز موجب تشدید ضایعات میشود.
- مراقبت موضعی از پوست برای مبارزه با آکنه ضروری است.
- باید به پوست فرصت انطباق با مراقبتهای جدید را بدهید.
- هیدراته نگه داشتن پوست اهمیت زیادی در طول روند درمان دارد.
- آکنه را باید از داخل و خارج بدن درمان کنید.
از آنجایی که جوش جوانی عامل اساسی عارضه باز شدن منافذ پوست است درمان آکنه همواره در اولویت قرار دارد. در ادامه برخی از روشهای خانگی درمان جوش جوانی را بخوانید:
1. استفاده از ماسک صورت
برای آبرسانی و ترمیم پوست، باید چند بار در هفته از ماسک استفاده کرد. ماست، عسل، دارچین، روغنهای گیاهی و سایر مواد طبیعی، به هیدراته نگه داشتن پوست کمک کرده و با علل شایع آکنه مبارزه میکنند.
ماسک ماست و عسل
یک قاشق غذا خوری عسل خام را با یک قاشق غذاخوری ماست مخلوط کنید. این ماسک را روی کل پوست پخش کنید. 10 دقیقه صبر کنید و سپس به آرامی با یک پارچه مرطوب ماسک را پاک کنید.
ماسک دارچین و عسل
دو قاشق غذا خوری عسل خام، یک قاشق چای خوری روغن نارگیل و 1/2 قاشق چای خوری دارچین را مخلوط کنید. این ماسک را به کل صورت به غیر از دور چشم بمالید. زیرا دارچین میتواند باعث تحریک چشم شود. 5 تا 10 دقیقه فرصت دهید و سپس ماسک را به آرامی با پارچه مرطوب بردارید. عسل و دارچین استفاده شده در این ماسک به دلیل خواص ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و ضد باکتری با هم به مبارزه با آکنه کمک میکنند.
2. استفاده از روغن درخت چای
روغن درخت چای فعالیت آکنه را منحل میکند. به همین دلیل روغن درخت چای یکی از بهترین روشهای درمان خانگی آکنه است. برای استفاده، دو قطره روغن درخت چای را به هر یک از ماسکهای معرفی شده در بالا اضافه کنید.
روشی دیگر:
صورتتان را بشویید و خشک کنید. روغن چای را با نسبت 9 واحد آب به ازای هر واحد، روغن رقیق کنید. با یک تکه پنبه یا پد محلول را روی جوشها بمالید. اگر بعد از مدتی احساس کردید میتوانید از محلول قویتری استفاده کنید، کمکم غلظت محلول را زیاد کنید. این کار را کمکم انجام دهید!
اگر دوست داشتید میتوانید بعد از آن از مرطوبکننده استفاده کنید. کار دیگری که میتوانید بکنید این است که به جای آب، از ژل آلوئهورا برای رقیقکردن استفاده کنید. این روش به ویژه برای افرادی که پوست حساس دارند توصیه میشود.
3. استفاده از سرکه سیب
از خواص سرکه سیب برای مبارزه با جوشها استفاده کنید. چون باکتریهایی را که از همان اول باعث به وجود آمدن جوش میشوند، میکشد. همچنین با تنظیم Ph پوست شما از تکثیر باکتریها جلوگیری میکند.
روش استفاده:
صورت خود را با آب بشویید و با دستمال به آرامی خشک کنید. محلولی با نسبت 1 به 3 از سرکه سیب و آب تهیه کنید. یک تکه پنبه را در محلول فرو ببرید و مستقیما روی جوش بکشید. حداقل 10 دقیقه صبر کنید. این کار را چند بار در طول روز تکرار کنید و هر بار صورتتان را کاملا با آب بشویید. اگر بعد از آن در پوستتان احساس خشکی کردید، حتما از مرطوبکننده استفاده کنید.
4. مرطوب کردن نگهداشتن پوست
بر خلاف باور عمومی، پوست مبتلا به آکنه هم باید مرطوب شود. در صورتی که پوست مستعد آکنه خشک باشد، بیشتر تحریک میشود که چربی تولید کرده و به این ترتیب آکنه تشدید شود. بنابراین با توجه به این استدلال یکی از روشهای درمان خانگی آکنه مرطوب کردن پوست است. روغن نارگیل برای پوست به عنوان یک مرطوب کننده عالی مورد استفاده قرار میگیرد اما ممکن است برای پوست برخی از افراد بیش از حد سنگین باشد.
5. درمان آکنه با پوست موز
پوست موز حاوی مادهای به نام لوتئین است که آنتیاکسیدانی بسیار قوی و کاهشدهندهی تورم و التهاب است. همچنین رشد سلولهای سالم را تحریک میکند. پس استفاده از پوست موز بر روی صورتتان میتواند قرمزی و التهاب جوشها را کم کند و آنها را کمرنگتر نشان دهد.
روش استفاده:
پوست موز با حرکات دایرهوار روی تمام صورتتان بکشید. وقتی احساس کردید کل صورتتان را پوشش دادهاید بگذارید 30 دقیقه بماند و بعد آن را بشویید.
6. استفاده از یخ
میتوان از يخ برای رفع آکنه استفاده کرد. کافیست یک قطعه یخ را برای مدت کوتاهی روی جوش قرار دهید. این روش به رفع سریع جوشها کمک میکند.
7. استفاده از تمرهندی
عصاره تمرهندی کارایی فراوانی در درمان این عارضه دارد. قرار دادن عصاره تمرهندی روی پوست همچنین به درمان جراحات و اثار ناشی از جوش جوانی کمک میکند.
8. استفاده از حنا
حنا نیز بجز خواص رنگی دارای ارزش درمانی است. اگر حنا را با عصاره تمرهندی و دو قاشق سرکه سیب بخوبی مخلوط کرده و همانند روغن بر روی جوشها بمالید، پس از سه یا چار مرتبه استفاده از این روغن، نتایج بسیار درخشانی حاصل خواهید کرد.
نکات احتیاطی در مورد مصرف حنا:
- پودر حنا میتواند در برخی افراد موجب تحریکات پوستی شود.
- زیادهروی در مصرف حنا و قرار دادن آن به مدت طولانی بر روی پوست یا موها، بهدلیل وجود مواد سمی و مخدر در برگهای این گیاه، باعث بروز مسمویت و سردرد میشود.
- در هنگام استفاده از حنا از ورود آن به داخل چشمها خودداری کنید، زیرا خطر آسیب رساندن به چشم وجود دارد.
9. استفاده از آبلیمو
آبلیمو سرشار از ویتامین C است که برای انواع پوست مفید است. همچنین سیتریکاسید دارد که به پاکسازی پوست کمک میکند. ولی مهمتر از همه خاصیت انقباض یا سفتکنندگی آن است. مواد سفتکننده باعث انقباض بافتهای بدن میشوند و در نتیجه این خاصیت باعث از بین رفتن جوش میشود.
روش استفاده:
صورتتان را با آب بشویید و خشک کنید. انگشتتان یا یک تکه پنبه را در آبلیمو بزنید و روی جوش بمالید. اگر احساس سوزش کردید میتوانید آن را با کمی ماست مخلوط و بعد استفاده کنید.
10. استفاده از عسل
برای درمان آکنه همچنین میتوانید از عسل کمک بگیرید. عسل نوعی مرطوب کننده طبیعی است و باعث التیام جراحات میشود. عسل طبیعی بر عسل فراوری شده برتری دارد.
روش ستفاده:
سه پیمانه عسل را با یک پیمانه دارچین مخلوط کرده و قبل از خواب بروی قسمت آسیب دیده پوست بمالید. صبح روز بعد، پوست را شستشو دهید. بزودی شاهد تاثیر شگرف این نسخه خواهید بود.
11. درمان آکنه با بخار آب
یک قابلمه آب را بجوشانید و در یک کاسهی بزرگ بریزید و چند دقیقه صبر کنید تا کمی سرد شود. بعد از اینکه دمای آن کمی کاهش یافت صورتتان را بالای آن بگیرید و حوله را روی سرتان بیندازید تا بخار آب محصور شود. بعد از 10 تا 15 دقیقه حوله را بردارید و صورتتان را خشک کنید. این کار را هر روز انجام دهید.
12. استفاده از چای سبز
استفاده از چای سبز به صورت موضعی تأثیر بسیار محسوسی بر وضعیت جوشها دارد. گفته میشود که مصرف خوراکی آن هم برای درمان آکنهها مفید است.
روش استفاده:
صورتتان را بشویید و با یک حولهی نرم خشک کنید. برگهای چای را در یک ظرف تمیز بگذارید و آب جوش را روی آنها بریزید. بعد از 4 تا 5 دقیقه برگهای چای را بیرون بکشید و مایع را رها کنید تا به دمای اتاق برسد. بعد میتوانید مایع را در یک اسپری بریزید و آن را روی صورتتان اسپری کنید یا یک پد پنبهای یا پارچهی نرمی را در محلول خیس کنید و به آرامی روی صورتتان بمالید.
13. درمان آکنه با آلوئهورا
آلوئهورا دارای خواص ضدالتهاب، آنتی اکسیدان و آنتیباکتریال است. قرنهاست که از این گیاه برای التیام زخم، از بینبردن درد و مرهم سوختگی استفاده میشود. بیشتر افراد به آلوئه ورا حساسیت ندارند و استفادهی موضعی از آن ریسک بسیار پایینی دارد.
روش استفاده:
استفاده از آلوئهورای خالص و مالش آن روی صورت بهعنوان پاککننده باعث تقویت جریان خون در پوست و مرگ باکتریهای مضر میشود. میتوانید بگذارید آلوئه ورا یک شب روی پوست بماند و صبح آن را بشویید. این کار باعث کاهش التهاب و قرمزی محل جوش میشود.
چطور از آکنه پیشگیری کنیم؟
در ادامه بهترین نکاتی که میتوانند از بروز آکنه جلوگیری کنند را بخوانید:
حذف غذاهای مضرر برای پوست
مواد غذایی که برای جلوگیری از آکنه باید مصرف آنها را کم کنید نیز شامل روغن هیدروژنه، گلوتن، گندم، شکر و لبنیات معمولی است. همانطور که محققان دریافتند شیر و محصولات لبنی ممکن است شما را در معرض آکنه قرار دهند. علاوه بر لبنیات معمولی، مهم است که آلرژنهای شناخته شده یا غذاهایی که به آنها حساس هستید را از برنامه غذایی خود حذف کنید. آلرژنهای غذای رایج شامل گلوتن، آجیل، سویا، بادام زمینی و صدفهای حلزونی هستند.
کنترل چربی پوست
محصولات مختلفی در بازار وجود دارند که چربی پوست شما را کنترل میکنند. بسیاری از کرمپودرهای آرایشی و ضدآفتابهای مخصوص پوست چرب این توانایی را دارند. اگر پوست چربی دارید حتما از محصولات فاقد چربی و یا کنترلکنندهی چربی استفاده کنید.
شست و شوی مداوم
شست و شوی به موقع و صحیح ، آلودگیها و چربیها را از پوستتان پاک و رشد باکتریهای مضر را غیرممکن میکند. هرگز با آرایش به تختخواب نروید ! کرم پودر برای ساعات طولانی منافذ پوست را مسدود و پوست را مستعد بروز آکنه میکند . یک شویندهی مناسب پی اچ نسبتا خنثی دارد و فاقد الکل و صابون است . سابقا هم گفتیم که شستن صورت با صابون و پاک کردن آرایش با دستمال مرطوب اشتباه است و باید از فیس واش یا فومهای مخصوص صورت و میسلار واترها استفاده کنید. اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از صابون شدید ، پس از شست و شو حتما از تونر مناسب پوستتان استفاده کنید تا پی اچ آن تا حدی متعادل شود.
کرمپودرهای هایکاوریج ممنوع!
کرم پودرهای کاور بالا ، منافذ پوست را کاملا میپوشانند و برای استفادهی روزانه به هیچ وجه مناسب نیستند. اگر پوست چربی دارید سراغ بیبی کرمها یا سیسی کرمها بروید که کاور متوسطی دارند . کرمپودرهای کاوربالا برای استفادهی خاص طراحی شدهاند مثل مجالس و مهمانیها.
استفاده از آبرسان های فاقد چربی
تصور اشتباهی بین افراد جامعه وجود دارد مبنی بر اینکه استفاده از آبرسان مختص پوستهای خشک است. درحالیکه انواع پوست به آبرسانی احتیاج دارد. پس از هر بار شست و شو حتما از آبرسان مناسب پوست خود استفاده کنید. آبرسانی پوست چرب باعث تعدیل چربی و کاهش بروز آکنه میشود.
شستن مرتب روبالشی
رخت خواب محیطی ایدهآل برای رشد باکتری هاست. در جهت پیشگیری از بروز آکنه باید باکتریهای مضری که در ارتباط با پوست صورتتان هستند را از بین ببرید. بالشت شما در طول شب در تماس مستقیم با نقاط زیادی از پوستتان قرار دارد بهتر است مرتبا روبالشی خود را بشویید.
حرف پایانی
تمام موارد ذکر شده در این مطلب، روشهای بدون عوارض برای مراقبت از پوست هستند. اگر دارای نقص فیزیولوژیک هستید (مثل بارداری) و یا آکنههای شما درمان نمیشود حتما به یک متخصص پوست مراجعه کنید و آزمایشهای مربوطه را انجام دهید. مشکلات هورمونی میتوانند باعث بروز آکنه شدید شوند.
سوالات متداول درباره درمان آکنه
آیا غذاهای چرب و شکلات باعث جوش زدن میشوند؟
تأثیر غذاهای چرب یا شکلات بر تولید جوش بسیار ناچیز است. البته برنامهی غذایی میتواند تأثیر زیادی داشته باشد؛ کربوهیدراتها یا بعضی محصولات لبنی قند خون را بالا میبرند یا دارای هورمونهای اضافه هستند که میتواند تولید جوش را تحریک کند. البته معمولا این اتفاق نمیافتد و جوشها به دلایل دیگری به وجود میآیند.
آیا نور خورشید و برنزه کردن، جوشها را از بین میبرد؟
برنزه کردن یا حتی کمی آفتابسوختگی در کوتاهمدت میتواند جوشها را برطرف کند. اما این یک راه حل بلندمدت نیست. این کار قرمزی جوشها را محو میکند و میتواند باعث شود پوستتان بیش از حد خشک شود و بیشتر از فایده، برای پوستتان ضرر دارد.
آیا قرص راکوتان عوارض دارد؟
راکوتان رایجترین داروی درمان آکنهی شدید و مقاوم به درمان است. راکوتان تنها در شرایطی تجویز میشود که باقی درمانها پاسخ مطلوب ایجاد نمیکنند. مثل هر داروی دیگری این دارو نیز عوارض خاص خود را دارد که رایج ترین آن خشکی و قرمزی پوست میباشد.
عوارضی نظیر تهوع، گیجی و خستگی در موارد کمی گزارش شده است. اساس کار راکوتان کاهش چربی پوست است. اگر به هر دلیلی اجارهی مصرف این دارو را ندارید با شست و شوی صحیح و مرتب پوست، چربی پوستتان را کنترل کنید.
آیا لایه برداری (پیلینگ) در کاهش آکنه تاثیر دارد؟
لایهبرداری به جهت زدودن سلولهای مردهی پوست، میتواند در کاهش بروز آکنه موثر باشد. به شرط انجام به موقع و با روش صحیح و زمان بندی متناسب با دستور پزشک.
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
source