
هزاران مرگ ناشی از بیماریهای قلبی به دلیل نگهداری غذا در ظروف پلاستیکی است
مواجهه با دیئیاچپی در سال ۲۰۱۸ در مرگ ۳۶۸ هزار و ۷۶۴ مرد و زن ۵۵ تا ۶۴ ساله در جهان نقش داشته است.
یک مطالعه جدید نشان داده که مواد شیمیایی مصنوعی به نام فتالاتها که در محصولاتی مانند ظروف پلاستیکی نگهداری غذا، شامپو، لوازم آرایش، عطر و اسباببازیهای کودکان یافت میشوند، احتمالا عامل بیش از ۱۰ درصد مرگومیر مردان و زنان ۵۵ تا ۶۴ ساله در سراسر جهان در سال ۲۰۱۸ به دلیل بیماریهای قلبی بودهاند.
به گزارش مجله زیبایی سبز به نقل از ایندپندنت از سیانان، به نقل از دکتر لئوناردو ترسانده، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد پزشکی اطفال و بهداشت جمعیت دانشکده پزشکی گروسمن دانشگاه نیویورک، توضیح میدهد که فتالاتها در واقع به ایجاد التهاب در شریانهای کرونری کمک میکنند؛ آنچه میتواند بیماریهای موجود را تسریع کند و به مشکلات حاد و مرگ منجر شود.
در مطالعات قبلی به ارتباط فتالاتها با مشکلات باروری مانند بدشکلی اندامهای تناسلی و نهانبیضگی در نوزادان پسر و کاهش تعداد اسپرم و سطح تستوسترون در مردان بالغ اشاره شده است. مطالعاتی هم وجود دارند که فتالاتها را با آسم، چاقی دوران کودکی و سرطان مرتبط میدانند. به گفته ترسانده، فتالاتها ترشح تستوسترون را مختل میکنند و تستوسترون پایین در مردان، عامل پیشبینیکننده ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی در بزرگسالی است.
فتالاتها که به دلیل فراوانی بالا در محصولات مصرفی آنها را «مواد شیمیایی در همهجا موجود» مینامند، در همه جا از لولههای پیویسی و کفپوشها و محصولات مقاوم در برابر باران و لکه گرفته تا لولههای تجهیزات پزشکی و شلنگ باغبانی و برخی اسباببازیهای کودکان وجود دارند، زیرا پلاستیک را انعطافپذیرتر و آن را در برابر شکستگی مقاومتر میکنند.
استفاده از آن در ساخت ظروف بستهبندی موادغذایی، مواد شوینده، لباسها، مبلمان و پلاستیکهای خودرو نیز رایج است. همچنین به محصولات مراقبت شخصی مانند شامپو، صابون، اسپری مو و لوازم آرایشی اضافه میشوند تا ماندگاری عطر آنها بیشتر شود.
افراد عموما زمانی در معرض فتالاتها قرار میگیرند که هوای آلوده به این مواد را تنفس کنند یا غذاها و نوشیدنیهایی مصرف کنند که با پلاستیک تماس داشتهاند.
مطالعه یادشده که در مجله ئیبیومدسین (eBiomedicine) منتشر شد، تاثیر یکی از فتالاتها به نام دی(۲ــاتیلهگزیل) فتالات یا دیئیاچپی (DEHP) را بر مرگها در جهان در ۲۰۰ کشور بررسی کرد. وجود ارتباط میان مواجهه با دیئیاچپی با بیماریهای قلبیعروقی قبلا اثبات شده است. در مورد ارتباط آن با نقایص جسمانی هنگام تولد، سرطان و آسیب به دستگاه تناسلی در مردان هم شواهد زیادی وجود دارد.
نتایج تحلیلی نشان داد که مواجهه با دیئیاچپی در سال ۲۰۱۸ در مرگ ۳۶۸ هزار و ۷۶۴ مرد و زن ۵۵ تا ۶۴ ساله در جهان نقش داشته است. بر این اساس در آفریقا ۳۰ درصد مرگومیرهای ناشی از بیماریهای قلبی با دیئیاچپی مرتبط بود و در شرق آسیا و خاورمیانه هم ۲۵ درصد موارد مرگومیر به این علت رخ داد.
تحقیقات قبلی ترسانده و تیم او هم میزان غلظت فتالاتها را در ادرار بیش از پنجهزار بزرگسال در ایالات متحده اندازهگیری و این سطوح را با خطر مرگ زودرس در طول ۱۰ سال مقایسه کرد. در آن مطالعه، محققان دریافتند که فتالاتها ممکن است به حدود ۹۱ تا ۱۰۷ هزار مرگ زودرس آمریکاییهای ۵۵ تا ۶۴ ساله در سال کمک کرده باشند و افراد با بالاترین سطح فتالات برای مرگ به هر علتی، بهویژه ناشی از مشکلات قلبیعروقی، در خطر بیشتری قرار داشتند.
این نتایج حتی پس از اینکه محققان سابقه قبلی بیماری قلبیعروقی، دیابت، سرطان و سایر شرایط رایج مثل عادات غذایی نادرست، فعالیت بدنی کم، شاخص توده بدن بالا و سطح سایر مواد شناختهشده مختلکننده هورمونی مانند بیسفنول را کنترل کردند، همچنان برقرار بود.
محققان توصیه میکنند برای کاهش قرار گرفتن در معرض فتالاتها، از پلاستیکها تا حد امکان اجتناب کنید، ظروف پلاستیکی را در مایکروویو یا ماشین ظرفشویی نگذارید. از لوسیونها و مواد شوینده بدون عطر استفاده کنید و غذاها را در ظروف شیشهای، فلزی یا چوب نگهداری کنید. به جای محصولات کنسروی هم از میوهها و سبزیجات تازه یا منجمد مصرف کنید و شستشوی مکرر دستها را فراموش نکنید.
لینک کوتاه : https://www.greenbeautymag.com/?p=53356
source