درمان بیماری های اعصاب و روان بدون دارو
تحریک مغناطیسی مغزی (RTMS)، امیدی نو برای درمان بیماری های اعصاب و روان: تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (RTMS) یک روش درمانی مؤثر و غیرتهاجمی برای درمان افسردگی، اضطراب و برخی از بیماریهای عصبی محسوب میشود. در این روش درمانی بیمار در طی جلسات متعدد میتواند متوجه بهبود وضعیت خود شود، البته مشروط بر اینکه این جلسات به طور منظم انجام شود. درمان بیماری های اعصاب و روان بدون دارو
به بیان سادهتر میتوان گفت که درمان افسردگی با rtms آر تی ام اس روشی بهمراتب مناسبتر از دارودرمانی و سایر روشها است، اما با تمام این تفاسیر این روش درمانی نیز دارای فواید مخصوص به خود است و باید برای استفاده از این روش اطلاعات لازم و کافی در مورد آن داشت، پس برای آشنایی بیشتر با روش درمان افسردگی با TMS با با این مقاله همراه باشید.
ارتی ام اس با استفاده از پالس های مغناطیسی سلولهای عصبی مغز را تحریک میکند. درمان بدون درد است و با افزایش نورپلاستیسیته مغز اتفاق می افتد. انعطاف پذیری مغزی نوعی قابلیت مغز است که به تعادل عصبی درهنگام پاسخ به تجربیات جدید کمک میکند.
ارتی ام اس شامل مجموعهای از جلسات درمانی است. یک دورهی معمول rTMS شامل سه جلسه در هفته است و بهمدت چهار تا شش هفته به طول میانجامد. مدتزمان جلسات نیز متفاوت است اما بهطور معمول بین سی تا چهل دقیقه است.
جلسات مذکور باید توسط پزشک متخصص اعصاب و روان(روانپزشک) یا یک «تکنسین آموزشدیده و تحت نظارت پزشک در مطب اعصاب و روان انجام میشود.
این رویکرد درمانی نوین در مطب روانپزشکی دکتر پیرایه گر واقع در تهران مرزداران با رعایت نکات درمانی انجام میشود.
اثرارت آرتی ام اس rtms بر روی افسردگی
افسردگی یک بیماری پیچیده است که تحقیقات نشان داده است که چندین ناحیه از مغزانسان در بروز علائم افسردگی نقش دارند، مهمترین آن ها قشر جلوی مغز(ناحیه پیشانی)، آمیگدال و هیپوکامپ است. قشر جلوی مغز(ناحیه پیشانی ) عملکردهای شناختی مانند توجه، کنترل تکانه و واکنش های عاطفی را مدیریت می کنند.میزان کوچک شدن این نواحی با شدت و طول دوره افسردگی مرتبط است. وقتی بخشی از مغز کوچک می شود، توانایی شما برای انجام عملکردهای مرتبط با آن بخش خاص کاهش می یابد. به عنوان مثال، آمیگدال و قشر جلوی مغز با هم کار می کنند تا پاسخ های عاطفی و تشخیص نشانه های عاطفی در افراد دیگر را کنترل کنند. ار تی ام اس از جمجمه عبور می کند و وبه جریان الکتریکی تبدیل می شود وبا اثر برروی سلول ها ی مغزی موجب انتشار نوروترنسمیترهایی مانند دوپامین و سروتونین می شود.این ناتعادلی عصبی احتمالاً نتیجه ضعیف شدن دندریت ها است ونه از بین رفتن سلول های مغزی که ارتی ام اس می تواند با عملکرد خود این ارتباط سلولی را تحریک تقویت کند و موجب تعادل عصبی و بهبودی شود.
نحوه عملکرد rTMS برای درمان استرس و اضطراب چگونه است؟
درادامه به بررسی درمان اضطراب با rtms آرتی ام اس می پردازیم.
- rTMS میتواند برخی نواحی مغز مرتبط با اضطراب را تنظیم کند. به طور مثال، rTMS میتواند:
- فعالیت در قشر پیشپیشانی را افزایش دهد: این ناحیه در تنظیم خلق و خو، احساسات و رفتار نقش دارد.
- افزایش فعالیت این ناحیه میتواند به کاهش اضطراب کمک کند.
- فعالیت در آمیگدالا را کاهش دهد: آمیگدالا ناحیهای است که در پردازش ترس و اضطراب نقش دارد.
- کاهش فعالیت این ناحیه میتواند به کاهش علائم اضطراب منجر شود
- افزایش فعالیت نوروترانسمیترها: rTMS میتواند به افزایش آزاد شدن نوروترانسمیترهایی مانند سروتونین، دوپامین و نوراپینفرین کمک کند که در تنظیم خلق و خو، انگیزه و پردازش درد نقش دارند.
- کاهش التهاب: دربرخی از اختلالات عصبی و روانی التهاب مغزی قابل مشاهده است که ارتی ام اس ممکن است به کاهش التهاب در مغز کمک کند.
مکانیسم عمل rTMS در درمان وسواس فکری
مطالعات نشان دادهاند که در افراد مبتلا به OCD، فعالیت بیش از حدی در نواحی خاصی از مغز مانند قشر پیشپیشانی (Prefrontal Cortex) و حلقه کورتیکو-استریاتو-تالامیک وجود دارد که مرتبط با پردازش افکار وسواسی و رفتارهای اجباری است. درمان وسواس با rtms تغییر فعالیت این نواحی از مغز میتواند به کاهش نشانههای OCD کمک کند. به طور خاص، تحریک مغناطیسی rTMS با کاهش فعالیت غیرطبیعی در ناحیه پیشپیشانی مغز میتواند منجر به بهبود کنترل شناختی و کاهش افکار وسواسی شود.
1. هدف گیری نواحی خاص مغز: rTMS
میدانهای مغناطیسی برای تحریک مناطق خاصی از مغز که با علائم OCD مرتبط هستند، استفاده میکند. ناحیه اصلی که در درمان OCD هدف قرار میگیرد، معمولاً قشر پیشپیشانی پشتی جانبی (DLPFC) یا ناحیه حرکتی مکمل (SMA) است که در تنظیم فرآیندهای فکری و رفتارهای اجباری نقش دارند.
- در افراد مبتلا به OCD، اغلب فعالیت بیش از حد در یک حلقه مغزی به نام حلقه کورتیکو-استریاتو-تالامیک (CSTC) وجود دارد که مسئول مدیریت افکار و رفتارهای مزاحم است.
- با استفاده از پالسهای مغناطیسی، rTMS فعالیت این مناطق را تعدیل میکند و بسته به فرکانس و محل تحریک، میتواند فعالیت عصبی را تحریک یا مهار کند.
2. تغییر فعالیت مغزی:
- rTMS با فرکانس بالا (10 هرتز یا بیشتر) تمایل دارد که مناطق کمفعال مغز را تحریک کند.
- rTMS با فرکانس پایین (1 هرتز) میتواند فعالیت بیشازحد را کاهش دهد. برای OCD، از هر دو رویکرد بسته به نواحی هدف استفاده شده است.
- هدف این است که با rTMS فعالیت مغز در مدارهای مرتبط با OCD را متعادل کند، که می تواند است به کاهش افکار وسواسی و رفتارهای اجباری کمک کند
پژوهشهای انجامشده بر روی rTMS و OCD
پژوهشهای متعددی به بررسی اثربخشی rTMS در درمان OCD پرداختهاند. در یک مطالعه کلیدی که توسط Carmi et al. (2018) انجام شد، از rTMS برای تحریک ناحیهای از مغز به نام قشر خلفی پیشانیمیانی (Dorsomedial Prefrontal Cortex) در افراد مبتلا به OCD استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که درمان rTMS منجر به کاهش معنادار در شدت علائم وسواس فکری-اجباری در مقایسه با گروه کنترل شده است.
همچنین، مطالعه دیگری توسط Berlim et al. (2013) انجام شد که نتایج مشابهی را گزارش داد. در این مطالعه، محققان دریافتند که استفاده از rTMS بر ناحیه قشر پیشپیشانی مغز به طور معناداری نشانههای OCD را کاهش میدهد. این مطالعه همچنین نشان داد که تأثیرات rTMS در کاهش اضطراب و بهبود کیفیت زندگی بیماران نیز مؤثر بوده است.
مطالعات مروری نیز تأثیر مثبت rTMS بر درمان OCD را تأیید کردهاند. در یک متاآنالیز انجامشده توسط Rehn et al. (2018)، نتایج 15 کارآزمایی تصادفیسازی شده مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که rTMS یک روش درمانی مؤثر برای کاهش نشانههای OCD است، به خصوص در بیمارانی که به درمانهای دارویی یا CBT پاسخ مناسبی ندادهاند.
سوالات متداول
کجا میتونیم این رویکرد درمان رو انجام بدیم؟
این رویکرد درمانی را با به روزترین تجهیزات و دستگاه های تحریک مغناطیسی در مطب روانپزشکی دکتر پیرایه گر واقع در تهران انجام می شود.
هزینه درمان افسردگی با rTMS چقدر است؟
هزینه درمان افسردگی با rTMS به عوامل متعددی مانند محل درمان، تعداد جلسات و نوع مرکز درمانی بستگی دارد.
آیا آر تی ام اس برای نوجوانان و سالمندان هم مناسب است؟
این روش میتواند برای هر گروه سنی مؤثر باشد، اما در صورت استفاده در نوجوانان یا سالمندان، باید با دقت بیشتری تحت نظر پزشک انجام شود.
سایت عشق آرایش
source