به گزارش سلامت نیوز، دکتر شهریار ناطق متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی، در مقاله ای درباره تفاوت زگیل تناسلی با جوش و برجستگی های دیگر پوست توضیح داد: «گاهی اوقات ممکن است متوجه برجستگی های ریزی در ناحیه تناسلی خود شوید. این برجستگی ها حتی ممکن است پر از چرک باشند و درست شبیه به جوش های صورت به نظر برسند. برجستگی های ناحیه تناسلی ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند. با اینکه این برجستگی ها اکثر اوقات نگران کننده نیستند، اما آشنایی با تفاوت بین جوش های تناسلی، زگیل ها و زخم های هرپس بسیار مهم است.
زیرا هرکدام علل مختلفی می توانند داشته باشند و نیاز به درمان های متفاوتی دارند. این مقاله به بررسی تفاوت های بین زگیل های تناسلی، جوش ها و زخم های تناسلی، علائم آنها، تشخیص و روش های درمانی مناسب برای هرکدام می پردازد.
علائم زگیل تناسلی
زگیل های تناسلی، یک عفونت مقاربتی هستند که بر اثر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شوند. در این بیماری توده های قابل سرایت ممکن است بیایند و بروند و به شکل زیر باشند:
- کوچک و گوشتی رنگ
- صاف یا برآمده
- نرم
- به صورت دسته ای یا به تنهایی رشد میکنند
از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم یا جوش؟
جوش ها ممکن است در ناحیه تناسلی درست مانند هرجای دیگری از بدن ایجاد شوند. جوش، یک منفذ مسدود شده مربوط به فولیکول مو می باشد. اگر باکتری در جوش رشد کند، جوش ممکن است برجسته و متورم شود. جوش ممکن است در زیر پوست به شکل یک کیست ایجاد شود و می تواند پر از چرک و دردناک باشد.
در اکثر موارد، موهای زیر پوستی می توانند باعث تشکیل یک کیست شوند. در موی زیر پوستی، مو به جای رشد مستقیم، در زیر پوست رشد می کند و می تواند منجر به تشکیل یک توده قرمز، برآمده و دردناک شود که ممکن است حاوی چرک باشد و بیشتر شبیه به یک جوش ملتهب به نظر برسد.
فرق زگیل تناسلی با جوش
زگیل تناسلی باید سه خصوصیت را هم زمان داشته باشد، در صورت نداشتن هر کدام از آنها زگیل محسوب نمیشود:
- برجستگی گوشتی
- به رنگ پوست یا تیره تر از پوست
- سطح صاف ندارد (سطح خشن و ناهموار باید باشد)
زگیل تناسلی معمولا بدون علامت بوده مگر اینکه دستکاری یا خراشیده شود اما جوش میتواند علائم ثانویه ای مانند درد، التهاب، عفونت ، ترشح و خارش داشته باشد اما اگر زگیل در دهانه رحم بانوان باشد ممکن است در اثر شیو یا رابطه جنسی خشن دچار خون ریزی شود.
جوش های ناحیه تناسلی شبیه به جوش های صورت هستند. این جوش ها ممکن است برآمده و قرمز باشند و می توانند به شکل یک برجستگی سرسفید پر از چرک باشند. اگر جوش ها دردناک و متورم باشند، ممکن است عفونتی داشته باشید که نیاز به درمان دارد. اکثر جوش ها در عرض چند روز خود به خود از بین می روند. اگر جوش هایی دارید که از بین نمی روند، خارش دارند، دردناک هستند و یا مجدداً عود می کنند، ممکن است اصلاً جوش نباشند.
جوش ها می توانند به دلایل زیادی یا کلاً بدون هیچ دلیلی در اطراف ناحیه تناسلی بیرون بزنند. منافذ مسدود شده ممکن است زمانی ایجاد شوند که بدن شما چربی بیش از حد تولید می کند یا ناحیه تناسلی شما به طور مرتب تمیز نمی شود. معمولاً بعد از تراشیدن، چیدن یا موم انداختن مو، موهای زیر پوستی شبیه به جوش ایجاد می شوند.
پاسخ به سوالات پر تکرار زگیل تناسلی
درمان های مختلف برای زگیل تناسلی
زگیل های تناسلی ممکن است خود به خود از بین بروند. گرچه ویروس HPV هنوز در بدن شما وجود دارد و می توانید آن را به شرکای جنسی خود انتقال دهید. برای زگیل های عود کننده یا بزرگ، پزشک شما ممکن است درمان های زیر را پیشنهاد کند:
- درمان های شیمیایی
- کرم های تجویزی
- کرایوتراپی یا سرما درمانی زگیل (کاربرد نیتروژن مایع بسیار سرد روی زگیل)
- لیزر زگیل تناسلی
درمان جوش واژینال
اگر در ناحیه تناسلی خود دچار جوش شده اید، احتمال دارد خود به خود از بین رود. در برخی موارد، استفاده از کمپرس گرم ممکن است باعث باز شدن جوش و بهبود سریعتر آن شود. قبل از استعمال هرگونه کرم موضعی مانند پمادهای حاوی روغن چای سبز یا اسید سالیسیک در اطراف ناحیه تناسلی خود، از خواندن دستورالعمل های روی جعبه دارو اطمینان حاصل کنید.
به طور ایده آل، شما باید محصولی را انتخاب کنید که به طور اختصاصی برای ناحیه تناسلی ساخته شده است. اگر در انتخاب محصول مناسب برای جوش واژینال مشکل دارید، حتماً از داروساز یا پزشک سوال کنید.
پیشگیری از زگیل تناسلی
زگیل های تناسلی ممکن است با واکسن HPV قابل پیشگیری باشند. برای جلوگیری از انتقال هرپس و زگیل های تناسلی، در طول فعالیت جنسی از کاندوم ساده یا کاندوم دهانی استفاده کنید. از تماس پوستی مستقیم با زگیل ها یا زخم ها خودداری کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در موارد زیر باید برای جوش ها و برجستگی های ناحیه تناسلی به پزشک مراجعه کنید:
- بیش از حد دردناک باشند.
- از بین نروند.
- دوباره عود کنند.
- مشکوک به عفونت مقاربی باشید.
- خونریزی غیرطبیعی دارید که مربوط به عادت ماهانه شما نمی شود.
- احساس نگرانی می کنید و یا برجستگی ها شما را آزار می دهند.
دیگر دلایل برجستگی و زخم های تناسلی
سایر دلایل برجستگی ها و زخم های اطراف ناحیه تناسلی ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- کیست های غدد بارتولین: این کیست ها در غددی تشکیل می شوند به هنگام رابطه ی جنسی مایع روان کننده تولید می کنند.
- مولسکوم کنتاژیوزوم: این شرایط یک عفونت ویروسی است که منجر به بروز جوش های سفت و کوچک روی بدن می شود. این جوش ها از طریق تماس پوستی مستقیم یا رابطه ی جنسی منتقل می شوند.
- جوش های واژن: این جوشهای بزرگ در زیر پوست تشکیل می شوند و پر از چرک هستند. جوش های واژن زمانی ایجاد می شوند که فولیکول مو مسدود و عفونی شده باشد.
- واریکوسیت: این شرایط به بیماری رگ های واریسی نیز شناخته می شود و رگ های سطحی بزرگ شده ای هستند که می توانند یک برجستگی در ناحیه فرج ایجاد کنند. این نوع رگ واریسی بیشتر در افرادی رخ می دهد که دو یا چند بارداری را تجربه کرده اند.
- منگوله های پوستی: این توده های پوستی غیرسرطانی اغلب در چین های پوستی مانند ناحیه تناسلی و کشاله ران ایجاد می شوند.
- لیکن اسکلروز: این شرایط موجب بروز نقاط سفید در اطراف ناحیه تناسلی و گاهاً مقعد می شود. این شرایط معمولاً با خارش همراه است.
- سرطان: برخی از انواع سرطان، مانند سرطان فرج می تواند موجب تغییرات پوستی مانند راش ها، برجستگی ها و زخم ها شود.
پیشگیری از جوش تناسلی
گاهی اوقات جوش ها ممکن است به طور تصادفی بیرون بزنند. اما عوامل خاصی هم می توانند احتمال ظاهر شدن آنها را بیشتر کنند. برای پیشگیری از تشکیل جوش ها و موهای زیر پوستی نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
- به هنگام تراشیدن موهای ناحیه شرمگاهی از کرم موبر استفاده کنید.
- برای تراشیدن مو از ژیلت کُند استفاده نکنید.
- به طور کلی از تراشیدن مو خودداری کنید.
- از محصولات غیر معطر یا با رایحه کم در اطراف ناحیه تناسلی استفاده کنید.
- برای شستن لباس زیر از مواد شوینده و صابون های ملایم استفاده کنید.
- بهداشت را رعایت کنید، برای مثال بعد از ورزش دوش بگیرید.
آزمایش زگیل تناسلی در زنان و مردان
source