آیا عمل کیست مویی با لیزر واقعا بدون درد است؟
فهرست موضوعات
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از افراد با آن مواجه میشوند و در برخی موارد نیاز به جراحی دارد. امروزه استفاده از روشهای کم تهاجمی مانند لیزر به عنوان جایگزینی برای جراحی سنتی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از مهمترین دغدغههای بیماران در هنگام انتخاب این روش، میزان درد حین و بعد از عمل است. از طرفی تبلیغات پزشکی هم اغلب بر بدون درد بودن این روش درمانی تاکید دارند. اما آیا واقعا عمل کیست مویی با لیزر بدون درد است؟
دو روش کلی برای درمان کیست مویی وجود دارد
کیست مویی یک کیسه حاوی مو، سلولهای مرده و مواد زائد است که به طور معمول در نتیجه اصطکاک یا تجمع مو در زیر پوست ایجاد میشود. این مشکل به مرور زمان میتواند ملتهب شده و حتی عفونی شود. روشهای درمانی آن نیز شامل جراحی باز، جراحی بسته و لیزر درمانی هستند.
اگر بخواهیم نگاهی کلی به جراحی و لیزر کیست مویی داشته باشیم، میتوان گفت که:
- جراحی سنتی: شامل برداشتن کامل کیست و بخیه زدن محل جراحی است. این روش به طور معمول با درد و دوره نقاهت طولانی همراه است.
- لیزر درمانی: در این روش پزشک با استفاده از اشعه لیزر بافتهای آسیبدیده را از بین برده و ناحیه را پاکسازی میکند.
نکاتی کلی در ارتباط با روش لیزر کیست مویی که بهتر است بدانید
بسته به نظر و مهارت متخصص جراحی که لیزر کیست مویی را انجام می دهد ممکن است روش های جراحی کیست مویی بسته و یا کیست مویی باز انجام شود. چرا که ممکن است برخی از جراحان دستگاه خاصی را برای لیزر کسیت مویی ترجیح بدهند و یا ولتاژ خاصی را برای انجام لیزر کیست مویی استفاده کنند.
قبل از عمل جراحی برخی جراحان کیست مویی را شکاف می دهند و ترشحات چرکی آن را تخلیه می کنند و سپس اقدام به لیزر کیست مویی می کنند. اگر بعد از جراحی زخم با بخیه بسته شود به این روش جراحی لیزری کیست مویی بسته گفته می شود که نیازمند مهارت و تجربه بالایی است.
قبل از انجام عمل لیزر کیست مویی نیاز به دریافت آنتی بیوتیک نمی باشد مگر این که بیمار دچار آبسه و یا مشکلات دیگر باشد که قبل از جراحی کیست مویی آبسه تخلیه می شود و آنتی بیوتیک تجویز می شود. بعد از خوابیدن ورم و التهاب ناحیه، دکتر متخصص مقعد جراحی اقدام به جراحی و لیزر کیست مویی می کند.
خوب است بدانید که برای انجام لیزر کیست مویی تنها بی حسی موضعی کفایت می کند اما گاهی لازم می شود در برخی موارد خاص بیهوشی عمومی صورت بگیرد. قبل از انجام عمل لیزر کیست مویی از بیمار خواسته می شود که محل کیست مویی را شیو کند تا عفونت ایجاد نشود. متخصص جراحی نیز پس از پاکسازی محل اقدام به لیزر کیست مویی می کند.
میزان درد در لیزر درمانی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد
در ابتدای مطلب نیز اشاره کردیم که تبلیغات پزشکی اغلب بر بدون درد بودن لیزر درمانی تأکید دارند. اما آیا این ادعا درست است؟ در واقع میزان درد به عوامل مختلفی بستگی دارد شامل موارد زیر هستند:
- نوع بیحسی استفاده شده: در روش لیزر رایج است که از بیحسی موضعی استفاده میشود که باعث کاهش قابلتوجه درد در هنگام عمل میشود.
- شدت بیماری و میزان التهاب: در مواردی که کیست مویی بسیار عفونی یا بزرگ باشد، ممکن است بیمار پس از عمل مقداری درد را تجربه کند.
- روش انجام لیزر: برخی از تکنیکهای لیزر نسبت به روشهای دیگر درد کمتری دارند.
- مراقبتهای بعد از عمل: استفاده از داروهای ضدالتهاب و مسکنها میتواند درد را به حداقل برساند.
مقایسهای میان عمل کیست مویی با لیزر و جراحی سنتی
یکی از مهمترین معیارها برای انتخاب روش درمان، میزان درد در حین و پس از عمل است. مثلا در جراحی سنتی پزشک با استفاده از تیغ جراحی یا ابزارهای دیگر، کیست مویی را به طور کامل از محل خود خارج کرده و ناحیه را بخیه میزند. این فرآیند به دلیل استفاده از بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی، در لحظه عمل درد زیادی ندارد اما پس از جراحی بیماران در اغلب موارد درد قابلتوجهی را تجربه میکنند؛ به ویژه در هنگام تعویض پانسمان یا نشستن.
در روش لیزر پزشک یا جراح بواسیر از اشعه لیزر برای از بین بردن بافتهای آسیبدیده و پاکسازی محل کیست استفاده میکند. این روش با بیحسی موضعی انجام میشود و درد حین عمل بسیار کمتر از جراحی سنتی است. همچنین پس از عمل نیز میزان درد کاهش مییابد و بیماران نیاز کمتری به مصرف مسکن پیدا خواهند کرد.
مقایسه جراحی سنتی و لیزر درمانی از لحاظ دوران نقاهت و برگشتن به روند عادی
بعد از جراحی سنتی دوران نقاهت میتواند تا چندین هفته طول بکشد. بخیهها نیاز به مراقبت ویژه دارند و در بسیاری از موارد بیماران باید مرتب به پزشک مراجعه کنند تا روند بهبود تحت نظر باشد. در طرف مقابل دوران بهبودی پس از لیزر کوتاهتر است و بیماران در بسیاری از موارد ظرف پس از چند روز میتوانند فعالیتهای خود را از سر بگیرند. ضمنا زخم حاصل از لیزر کوچکتر است و نیاز به مراقبتهای پیچیده ندارد.
احتمال بازگشت بیماری در جراحی سنتی نسبت به لیزر درمانی بیشتر است
در جراحی سنتی در صورتی که ناحیه جراحی به طور کامل تمیز نشده باشد یا بخیهها به درستی ترمیم نشوند، احتمال بازگشت بیماری وجود دارد. علاوه بر این ایجاد بافت اسکار (جای زخم) ممکن است باعث تجمع مجدد موها در محل شود.
در لیزر درمانی علاوه بر رفع کیست، به ترمیم و همینطور ضد عفونی کردن محل درمان نیز کمک زیادی میشود. بسیاری از تحقیقات انجام شده در این زمینه نیز نشان میدهد که درصد بازگشت بیماری بعد از انجام درمان با لیزر به مراتب کمتر از جراحی سنتی است.
تجربیات بیماران از عمل کیست مویی با لیزر
بسیاری از بیمارانی که روش لیزر را برای درمان کیست مویی انتخاب کردهاند، تجربهای مثبت به همراه میزان درد پایین را گزارش کردهاند. یکی از دلایل اصلی این مسئله، مکانیسمهای بدون درد بودن این روش است. زیرا ابتدا در طول عمل از بیحسی موضعی استفاده میشود که باعث میشود بیمار هیچ دردی در حین انجام لیزر احساس نکند. همچنین اشعه لیزر به صورت دقیق و کنترل شده فقط ناحیه آسیب دیده را مورد هدف قرار میدهد. در نتیجه آسیب به بافتهای اطراف به حداقل میرسد و درد پس از عمل کاهش مییابد.
برخی بیماران بیان کردهاند که پس از عمل نیاز بسیار کمی به مصرف مسکنها داشتهاند و توانستهاند بدون محدودیتهای جدی به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهند. دوران نقاهت کوتاهتر یکی دیگر از نکات مثبت این روش است؛ زیرا زخم ایجاد شده کوچکتر و سریعتر ترمیم میشود.
همچنین ویژگی ضدعفونیکنندگی لیزر از احتمال عفونت جلوگیری میکند و روند بهبود را تسریع میبخشد. در مجموع باید گفت که روش لیزر برای بسیاری از بیماران تجربهای کمدرد، سریع و مطمئن بوده و منجر به افزایش رضایت آنها از درمان کیست مویی شده است.
source