
کشف رنگ جدیدی به نام «اولو» که فقط پنج نفر در جهان آن را دیدهاند
این رنگ سایهای اشباعشده از آبیــسبز است که بدون تحریک با لیزر، با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست.
به گزارش مجله زیبایی سبز به نقل از ایندپندنت ، دانشمندان میگویند رنگ جدیدی کشف کردهاند که تاکنون تنها پنج نفر در جهان آن را دیدهاند؛ رنگی به نام «اولو» (olo).
گفته میشود این رنگ سایهای اشباعشده از آبیــسبز است که بدون تحریک با لیزر، با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست؛ چیزی که به گفته دانشمندان میتواند میتواند درک رنگی انسان را فراتر از طیف معمول گسترش دهد.
پژوهشگران برای آشکارسازی این رنگ جدید که در مقالهای در مجله «ساینس ادوانسِز» (Science Advances) منتشر شده است، از تکنیکی به نام«سامانه بینایی اُز» (Oz Vision System)ــ نامگذاریشده بر اساس عینکهای سبزرنگی که مردم شهر زمردین در داستان «جادوگر اُز» به چشم میزدندــ استفاده کردند.
این بررسی دریافت هنگامی که سیگنالهای لیزر «اُز» عامدانه تنها به اندازه چند میکرون (یکمیلیونم متر) «بلغزند و دچار اعوجاج» شوند، افراد شرکتکننده در آزمایش رنگ طبیعی لیزر محرک را ادراک میکنند.
وقتی همین دوزهای بسیار کم اُز با دقت اعمال میشوند، میتوان آزمودنیها را واداشت که رنگهای مختلف رنگینکمان، رنگهایی بیسابقه فراتر از گستره طبیعی ادراک انسان و تصاویری مانند «خطوط سرخ درخشان» یا «نقاط چرخان روی پسزمینه [به رنگ] اولو» را ادراک کنند.
رن انگ، مهندس برق در دانشگاه برکلی کالیفرنیا، گفت: «ما از همان ابتدا پیشبینی کرده بودیم که این موضوع مانند یک سیگنال رنگی بیسابقه بهنظر خواهد رسید، اما نمیدانستیم مغز با آن چه خواهد کرد.»
«این حیرتآور بود. به شکلی باورنکردنی پررنگ و اشباعشده بود.»
پروفسور انگ که یکی از پنج نفری بود که در این آزمایش شرکت کردند، به برنامه «تودی» در رادیو ۴ بیبیسی گفت که اولو «اشباعشدهتر از هر رنگی است که بتوان در دنیای واقعی دید».
او گفت: ««فرض کنید تمام زندگیتان فقط صورتی، صورتی کمرنگ و یک صورتی پاستلی ببینید.»
«و بعد، یک روز به دفتر میروی و کسی پیراهنی پوشیده که سیرترین صورتی کمرنگی است که تا به حال دیدهای و آنها میگویند این یک رنگ جدید است و ما آن را قرمز مینامیم.»
در طول این بررسی، لیزر اُز تنها سلولهای مخروطی نوع ام (M) در شبکیهها را تحریک کرد «که در اصل، سیگنالی رنگی به مغز میفرستند که هرگز در بینایی طبیعی رخ نمیدهد».
برای راستیآزمایی رنگ مشاهدهشده در طول آزمایش، هر شرکتکننده یک صفحه رنگ قابلکنترل را تا زمانی که با [رنگ] اولو مطابقت پیدا کند، تنظیم کرد.
این رنگ به این دلیل «اولو» نامگذاری شد که نمایانگر کُد دودویی ۰۱۰ است که نشان میدهد در میان سلولهای مخروطی ام (M)، ال (L)، و اس (S)، تنها سلولهای مخروطی نوع ام فعالاند.
در مقاله آمده است: «ما این رنگ جدید را اولو مینامیم. افراد شرکتکننده در آزمایش گزارش دادند که اولو در سامانه نمونه اولیه ما هنگامی که در ارتباط با یک پسزمینه خاکستری خنثی مشاهده شود، بهصورت آبیــسبز با درجه اشباعی بیسابقه ظاهر میشود.»
«افراد شرکتکننده در آزمایش دریافتند پیش از آنکه بتوانند اولو را با نزدیکترین نور تکفام که در لبه گستره رنگ قرار دارد، تطبیق دهند، باید اشباع آن را با افزودن نور سفید کاهش دهند؛ که این خود گواهی بیچونوچرا مبنی بر این است که اولو فراتر از گستره رنگ قرار دارد.»
اما این یافتهها با مخالفت برخی دیگر از متخصصان روبرو شدند.
جان باربر، دانشمند بیناییشناسی در «سیتی سنت جورجز» دانشگاه لندن، گفت: «این یک رنگ جدید نیست» و بیان کرد که این پژوهش «ارزش محدودی» دارد.
«این یک سبز اشباعشدهتر است که فقط در فردی با سازوکار رنگی طبیعی قرمزــسبز، زمانی که تنها ورودی از سلولهای مخروطی نوع ام باشد، قابلتولید است.»
جیمز فانگ، دانشجوی مقطع دکترا در رشته علوم رایانه در دانشگاه برکلی کالیفرنیا و یکی از نویسندگان اصلی مقاله، گفت: «اُز به لحاظ نظری میتواند برای نمایشهای رنگی روزمره مانند آنهایی که در صفحه تلویزیون یا گوشی شما وجود دارند، استفاده شودــ اما به نظر میرسد چنین کاربردی بسیار بعید باشد.»
او گفت: «روش کنونی ما به لیزرها و اپتیکهایی بسیار تخصصی وابسته است که قطعا به این زودیها وارد گوشیهای هوشمند یا تلویزیونها نخواهند شد.»
بنابراین تا آن زمان، تنها شمار اندکی از افراد برگزیده امکان خواهند داشت واقعا «اولو» را ببینند.
لینک کوتاه : https://www.greenbeautymag.com/?p=53115
source