هفت تغییر جسمی که بر زنان بالای ۴۰ سال تاثیرگذار است
با افزایش سن متابولیسم بدن کند میشود و نیاز به کالری کاهش مییابد. بنابراین، ممکن است برای حفظ وزن سالم به کالری کمتری نیاز داشته باشید
شاید زنان در ۴۰ سالگی احساس کنند که در مقایسه با دهه ۲۰ زندگیشان اعتماد به نفس بیشتری دارند. یکی از دلایل این امر این است که زنان معمولا در این سن از توان و امکانات اجتماعی، خانوادگی، تجاری و شغلی متعددی برخوردارند و ممکن است برخیشان به دلیل مراقبت سخت از زندگی کاری و خانوادگی به اوج شکوفاییشان نزدیک باشند.
چهل سالگی
زنان با رسیدن به ۴۰ سالگی ممکن است متوجه تغییراتی در بدنشان بشوند. همچنین، در این مرحله، رژیم غذایی سالم و ورزش برای آنها از دهههای گذشته مهمتر به نظر میرسد.
به گزارش مجله زیبایی سبز به نقل از ایندپندنت، در همین راستا، دکتر ایناف ای کورت، روانشناس بالینی در بیمارستان سیدرز-ساینای نیویورک، میگوید: «دهه ۴۰ زندگی برای زنان زمان خوبی است تا به سلامت روحی و جسمیشان فکر کنند.»
زنان پس از رسیدن به ۴۰ سالگی، درمورد فرایند یائسگی، پایان سالهای باروری، تغییرات جسمی و روانی، نحوه بروز طبیعی آنها و گزینههای درمانی برای هر یک از علائم آزاردهنده آن به اطلاعات روشن و دقیق نیاز دارند. این نهتنها اضطراب و خستگی جسمی و روانی را رفع میکند، که بدن را برای گذراندن مراحل بعدی زندگی با درجه سلامتی بالا آماده میکند. این در حالی است که موسسه ملی سلامت ایالات متحده اعلام کرده است: «ما میانسالی را اینگونه تعریف میکنیم که از حدود ۳۵ تا ۴۰ سالگی شروع میشود و تا حدود ۶۰ تا ۶۵ سالگی ادامه مییابد.»
تغییرات بدن
اگر نگران ۴۰ سالگیتان هستید به این هفت تغییری که معمولا برای زنان در ۴۰ سالگی اتفاق میافتد توجه کنید. البته نباید ناامید شد، زیرا روشهای بسیاری وجود دارد که میتوانید بهواسطه آنها این تغییرات را درمان کنید، کاهش دهید یا حتی با آن کنار بیایید.
۱. اختلال قاعدگی
یک زن زمانی به دوران یائسگی میرسد که حداقل یک سال از آخرین قاعدگیاش گذشته باشد. یائسگی زمانی رخ میدهد که تخمدانها هر ماه تخمک آزاد نمیکنند، قاعدگی متوقف میشود و تولید هورمون استروژن کاهش مییابد. هرچند براساس منابع پزشکی، میانگین سن یائسگی ۵۰ سال است، اما یائسگی اگر قبل از ۴۰ سالگی اتفاق افتد یائسگی زودرس (Early menopause) و اگر بین ۴۰ تا ۴۵ سالگی رخ دهد یائسگی نابهنگام (Premature menopause) محسوب میشود.
آنچه برای زنان بعد از ۴۰ سالگی مهم است دوره «پیشیائسگی» (Perimenopause) است که معمولا چندین سال (به طور متوسط چهار تا هشت سال) طول میکشد. ویژگی اصلی این دوران اختلال تخمدانها در ترشح استروژن است که به نوسانات (افزایش و کاهش) سطح استروژن منجر میشود. در این دوره، بسیاری از زنان به علائم متعددی مانند سیکل قاعدگی نامنظم، گرگرفتگی، تعریق شبانه، اختلالات خواب، تپش قلب، درد سینه، خشکی واژن، خشکی پوست، تکرر ادرار و تغییرات عاطفی و خلقی دچارمیشوند. البته در مراحل بعدی علائم دیگری مانند خستگی زودرس، افسردگی، سردرد، درد مفاصل و عضلانی، افزایش وزن، ریزش مو و کاهش میل جنسی ظاهر میشود. شایان ذکر است که بهرغم نامنظم بودن سیکل قاعدگی، در این دوره امکان بارداری وجود دارد.
۲. افزایش وزن
بارزترین و مهمترین تغییر جسمی زنان در ۴۰ سالگی کند شدن فرایندهای متابولیک و واکنشهای بیوشیمیایی قندها، چربیها و پروتئینها است. از اینرو، با افزایش سن، بازده تولید انرژی بدن به میزان قابل توجهی کاهش و احتمال افزایش وزن و تجمع چربی در بدن افزایش مییابد.
حتی اگر فعالیت روزانه و برنامه ورزشی فرد تغییری نکند، میزان کالری که هر روز میسوزاند کمتر خواهد شد. این امر به کاهش تولید انرژی و افزایش تبدیل کالری نسوخته (از غذاها) به چربی منجر میشود. سپس چربی مزبور بهتدریج در نقاط مختلف بدن انباشته میشود.
در همین زمینه، دکتر گابریلا دلاپیانا، متخصص زنان و زایمان در بیمارستان سیدرز-ساینای نیویورک، میگوید: «با افزایش سن، متابولیسم بدن کند میشود و نیاز به کالری کاهش مییابد. بنابراین، ممکن است برای حفظ وزن سالم به کالری کمتری نیاز داشته باشید. البته ورزش به کاهش خطر بیماری قلبی، سکته و دیابت کمک میکند، اما برای کاهش وزن کافی نیست.»
اگرچه منابع پزشکی درمان این حالت را ساده میدانند، اما سادگی همیشه به معنای آسانی نیست؛ بهویژه اینکه پزشکان توصیه میکنند که رژیم غذایی زنان باید بهشکل قابل توجهی تغییر کند. بنابراین، خوردن غذاهایی با کالری کمتر بعد از ۴۰ سالگی به زنان کمک میکند تا همچنان وزن و سطح انرژی را که در جوانی داشتند حفظ کنند.
۳. پوکی استخوان و خطر شکستگی
پوکی استخوان به معنی ضعیف شدن و کاهش تراکم استخوان است که در میان زنان مشکلی شایع محسوب میشود. این مشکل اغلب زمانی رخ میدهد که هورمون استروژن، که برای سلامت استخوانها ضروری است، کمتر تولید شود. به گفته پزشکان کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG)، از دست دادن مقدار کمی از تراکم استخوان پس از ۳۵ سالگی در زنان طبیعی است، اما معمولا طی چهار تا هشت سال اول یائسگی، روند کاهش تراکم استخوان سریعتر میشود. این روند سریع ناشی از کاهش سطح استروژن است. البته کاهش شتابان تراکم استخوان ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. این در حالی است که پوکی استخوان خطر شکستگی استخوان را افزایش میدهد و اغلب استخوانهای لگن، مچ دست و ستون فقرات تحت تاثیر قرار میگیرند.
افزون بر مکمل ویتامین دی که برای تقویت استخوانها تجویز میشود، پزشک ممکن است برای پیشگیری یا درمان پوکی استخوان داروهایی را توصیه کند. بنابراین، دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، ماهیهای چرب و غذاهای غنی از فیتواستروژن مانند توفو در ۴۰ سالگی اهمیت بسیار دارد. زنان همچنین باید با دریافت مقدار زیاد ویتامین دی و ورزش کردن مراقب سلامتیشان باشند. البته بسیاری از زنان نیز مشورت درمورد درمان جایگزینی هورمونی را با پزشک خود مفید میدانند، زیرا جایگزین کردن استروژن ازدسترفته به حفظ سلامت استخوانها کمک میکند.
۴. خشکی واژن
کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان درباره خشکی واژن چنین توضیح میدهد:«تغییرات واژن و مجاری ادرار با سطح پایین استروژن مرتبط است و ممکن است پوشش واژن نازکتر و خشکتر شود و انعطافپذیریاش کاهش یابد. علاوه برآن، خشکی واژن ممکن است حین مقاربت درد ایجاد کند.
از سوی دیگر، یائسگی در اغلب زنان به عفوت واژن، خشکی، التهاب و سوزش مجرای ادرار منجر میشود. تداوم این حالت ممکن است به تکرر ادرار و افزایش خطر عفونت دستگاه ادراری بینجامد.
پزشکان مایو کلینیک میگویند: «برای رفع خشکی واژن میتوان از درمان موضعی استروژن استفاده کرد و استروژن را با استفاده از کرم، قرص یا حلقه واژینال بهشکل موضعی در واژن قرار داد. در این روش درمانی تنها مقدار کمی استروژن آزاد میشود و بافتهای واژن آن را جذب میکنند. این روش به تسکین خشکی واژن کمک میکند و به کاهش درد در هنگام مقاربت و از بین بردن برخی علائم ادراری منجر شود.
۵. ریزش مو
شاید بپرسید که چرا بعد از ۴۰ سالگی ریزش مو بیشتر میشود؟ درواقع، درصد کمی از زنان دچار ریزش شدید مو و لکههای طاسی «کوچک» روی پوست سرشان میشوند. اما در ۴۰ سالگی، علاوه بر تغییر رنگ مو و خاکستری شدن موها، بیشتر زنان موهایشان بیشتر میریزد. هورمون زنانه استروژن نقش مهمی در تضمین رشد موی زنان دارد. بنابراین، جای تعجب نیست که ریزش مو با نزدیک شدن به یائسگی زنان بیشتر میشود، زیرا افزایش عمر به کاهش تدریجی تولید استروژن منجر میشود و در نتیجه موها ضعیفتر و کم پشتتر میشوند.
برای کاهش ریزش مو، میتوان دفعات شستن موها را کاهش داد. این کار سبب میشود چربی طبیعی پوست سر وضعیت موها را بهبود بخشد. همچنین استفاده از نرمکنندههای مغذی مو ممکن است مفید باشد. علاوه برآن، کاهش استفاده از حالتدهندههای برقی و رنگ موهای غیرطبیعی نقش موثری در جلوگیری از افزایش شدید ریزش مو دارد. ممکن است برای بازیابی موهای ازدسترفته به متخصص پوست مراجعه کنید، زیرا داروی ماینوکسیدیل تا حدی در رشد مجدد مو اثربخش است.
۶. ناراحتیها و مشکلات مثانه و دستگاه ادراری
گاهی ممکن است کنترل ادرار از دستمان خارج شود. باز هم علت اصلی آن کاهش تولید استروژن است که با دوره منتهی به یائسگی واقعی همراه است. از دست دادن استروژن ماهیچههای نگهدارنده مثانه و مجرای ادرار را ضعیف میکند. افزون بر اینکه مجرای ادرار در زنان کوتاه است.
متخصصان زنان و زایمان مایو کلینیک توضیح میدهند: «وقتی بافتهای واژن و مجرای ادرار خاصیت ارتجاعیشان را از دست میدهند، ممکن است میل ناگهانی، قوی و مکرر برای ادرار کردن، و به دنبال آن نشت ناخواسته ادرار یا نشت ادرار هنگام سرفه، خنده یا بلند کردن اجسام را تجربه کنید.» این حالت از نظر پزشکی «بیاختیاری استرسی» (Stress Incontinence) نامیده میشود. وقتی ماهیچهها ضعیف میشوند، هرگونه انقباض ناگهانی دیافراگم (حجاب حاجز) میتواند به نشت ادرار منجر شود. این بدان معناست که دیگر نمیتوانید با خیال راحت سرفه یا عطسه کنید، یا بدون خروج رطوبت از مثانه از ته دل بخندید.
برای رفع مشکل بیاختیاری ادرار، درمانهای موثر زیادی وجود دارد که باعث میشود بتوانید بدون هیچگونه ترسی خندیدن، سرفه و عطسه را از سر بگیرید. به یاد داشته باشید با از دست فقط چند کیلو اضافهوزن شکمتان کوچک و فشار روی مثانه کمتر میشود. کاهش مصرف نوشیدنیهای کافئیندار نیز احتمال نشت ادرار را کاهش میدهد. در عین حال، باید اهمیت ورزش کگل را نیز به خاطر بسپارید که در بازسازی قدرت عضلات ضعیف مثانه و مجرای ادرار نقش مهمی دارند. اگر هیچ یک از این روشها در درمان بیماری شما موثر نباشد، متخصص زنان و زایمان میتواند روشهای پزشکی موثری را به شما پیشنهاد دهد.
۷. عفونتهای دستگاه ادراری
با افزایش سن، احتمال ابتلا به عفونت ادراری و مشکلات دستگاه ادراری بیشتر میشود. دکتر لورن استرایچر، مدیر مرکز سلامت جنسی و یائسگی در دانشگاه نورث وسترن فاینبرگ، میگوید: «استروژن با باکتریهایی که باعث عفونت مجاری ادراری میشوند مقابله میکند. به همین دلیل، عفونتهای مجاری ادرار در زنان با نزدیک شدن به یائسگی و مراحل بعدی آن شایعتر میشود و درنهایت به متوقف شدن تولید استروژن میانجامد.»
بیشتر عفونتهای دستگاه ادراری را میتوان بهسرعت و بهراحتی با آنتیبیوتیک درمان کرد. خوشبختانه علائم این عارضه معمولا طی دو روز برطرف میشوند. هنگام مصرف آنتیبیوتیک لازم است تمام دوزهای تجویزشده را مصرف کنید، حتی اگر قبل از تمام شدن دارو احساس بهتری داشته باشید، زیرا بیتوجهی به توصیه پزشک و کامل مصرف نکردن داروها به بازگشت عفونت منجر میشود.
لینک کوتاه : https://www.greenbeautymag.com/?p=50970
source