آسیب‌های رایج در هنگام شنا و نحوه پیشگیری از آن‌ها

ورزش شنا از کامل‌ترین و مفیدترین ورزش‌ها برای تمامی سنین و گروه‌های سنی است. این ورزش، با درگیر کردن تمام عضلات بدن، موجب تقویت قلب و عروق شده و همچنین با افزایش انعطاف‌پذیری کل بدن به کاهش استرس کمک شایانی خواهد نمود.

علاوه بر این موراد، کلاس اموزش شنا به عنوان یک سرگرمی بسیار لذت‌بخش گروهی می‌تواند به عنوان یک فعالیت خانوادگی یا اجتماعی تلقی گردد. تحقیقات نشان داده است که شنا در آب خنک، حس تازگی و آرامش را به همراه داشته و به بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب کمک شایانی می‌کند. علاوه بر این مزایا، شنا یک ورزش کم‌ اسیب است از همین رو برای افرادی که مشکلات مفصلی دارند، بسیار مناسب خواهند بود.

آسیب‌های رایج در هنگام شنا

معرفی انواع آسیب‌های رایج در شنا برای مبتدی و قهرمانی یا اصلاح تکنیک

در اثر عوامل مختلف ممکن است در ورزش شنا دچار اسیب شوید از جمله انجام تکنیک ها به صورت نادرست، تمرین بیش از حد یا بدون آمادگی جسمانی و استفاده از تجهیزات غیر استاندارد. تجربه نشان می دهد که شناگران مبتدی بیشتر از سایر شناآموزان در معرض آسیب‌های شنا بوده که معمولا به دلیل ناشی بودن در اجرای تکنیک نادرست و خستگی زودرس اتفاق می افتد. برعکس شنا گران مبتدی، شناگران حرفه‌ای معمولا بعد از انجام تمرینات سنگین و تکراری، آسیب‌های مکرر و جدی‌ می بینند.

از آسیب‌های رایج شنا به کشیدگی یا گرفتگی عضلات، آسیب‌های شانه، زانو و کمر می توان اشاره نمود. از بهترین و موثرترین روش ها برای پیشگیری از بروز آسیب می توان به اصلاح تکنیک شنا اشاره نمود. انتخاب یک مربی شنای مجرب به شناگران کمک می‌کند تا تکنیک های شنا به صورت صحیح یاد بگیرند و به این ترتیب از بروز آسیب‌های احتمالی جلوگیری کنند.

شناگران مشهوری که آسیب دیدند

شناگران حرفه‌ای نیز مانند هر ورزشکار دیگری، در طول دوران حرفه‌ای خود با چالش آسیب‌دیدگی مواجه می‌شوند. آسیب‌های ورزشی، حتی بر پیکر قهرمانانی چون مایکل فلپس نیز بی‌تاثیر نبوده‌اند. این شناگر افسانه‌ای، در طول دوران حرفه‌ای خود، با مصدومیت‌های متعدد در نواحی شانه، زانو و آرنج مواجه شده است.

این آسیب‌ها، نه تنها بر عملکرد او در مسابقات تأثیر گذاشته، بلکه بارها او را از حضور در مهم‌ترین رویدادهای ورزشی باز داشته است. کتی لدکی نیز، با وجود توانایی‌های فوق‌العاده، از گزند آسیب‌های شانه در امان نمانده است. این آسیب‌ها، که به دلیل تکنیک نادرست شنا و فشارهای تمرینات طولانی‌مدت ایجاد می‌شوند، یکی از بزرگترین چالش‌های شناگران حرفه‌ای است.

ارائه راهکارهای پیشگیری از آسیب برای شناگران در سطوح مختلف و به ویژه کودکان و مادران

ما در این مقاله برآنیم تا با افزایش آگاهی افراد در مورد آسیب‌های رایج آموزش شنا، راهکارهای عملیاتی و قابل اجرا برای پیشگیری از این آسیب‌ها را پیشنهاد دهیم. 

از اولین و کلی ترین راهکارهای پیشگیری از بروز آسیب برای شناگران در هر سطحی به ویژه کودکان و مادران که معمولا در سطح مبتدی یا آموزش های مادر و فرزندی شرکت می کنند، رعایت اصول ابتدایی مانند گرم کردن قبل از انجام شنای سنگین، سرد کردن بدن بعد از شنا، تقویت عضلات مختلف، انجام تمرینات کششی قبل و بعد از ورزش شنا، استفاده از تجهیزات استاندارد ، انتخاب یک مربی متخصص و مجرب و جدی گرفتن علائم و هشدارهای بدن است.

دقت کنید که کودکان و مادران (به ویژه معلولین یا زنان باردار یا کسانی که دچار اسیب های ورزشی شده اند) به دلیل محدودیت های فیزیولوژیکی خاص خود، به ملاحظات بیشتری نیازمندند. 

آسیب‌های ناشی از شرایط محیطی: مانند شنا در آب سرد یا آلوده

شناکردن در آب سرد یا آلوده بسیار خطرناک بوده و در صورت الودگی های زیاد عواقب جدی و جبران ناپذیری برای سلامتی دارد. دقت کنید پایین بودن زیاد دمای آب باعث گرفتگی عضلات و کم شدن جریان خون و در نهایت افزایش خطر هیپوترمی شود. شنا در آب آلوده نیز خطر ابتلا به عفونت‌های پوستی، گوارشی و تنفسی دارد.

همانطور که قبلا نیز شنیده اید کلر موجود در آب استخرها باعث خشکی پوست و مو می گردد. برای جلوگیری از بروز آسیب‌های پوست و مو، قبل از انجام شنا، حتما دمای آب را بررسی کرده و توصیه موکد می نماییم از شنا در آب‌های آلوده جدا خودداری نمایید. 

پیشگیری از اسیب شنا در کلاس شنا

پیشگیری از اسیب شنا با اصلاح تغذیه شناگران: اهمیت تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن

داشتن تغذیه مناسب در عملکرد شناگران نقش بسیار با اهمیتی دارد زیرا شناگران برای انجام تمرینات طولانی و سنگین خود در آب به انرژی زیاد و طولانی مدت‌تری احتیاج دارند. از این جهت، مصرف کربوهیدرات‌ها در کنار پروتئین‌ و چربی‌های سالم به میزان کافی ضروری است. مزیت کربوهیدرات‌ها، تامین انرژی مورد نیاز برای فعالیت‌های ورزشی در مدت زمان طولانی‌تر است. پروتئین‌ها نیز برای ترمیم عضلات آسیب دیده مورد نیاز بوده و چربی‌ها نقش تامین انرژی قابل ذخیره‌ شدن را دارند.  

اهمیت گرم کردن و سرد کردن قبل و بعد از شنا

همانطور که پیش تر نیز بیان شد، گرم کردن بدن قبل و بعد از شناکردن باعث افزایش دمای بدن، بهبود گردش خون و کاهش خطر آسیب دیدگی می گردد. تمرینات کششی و حرکات مقاومتی، عضلات بدن را برای انجام فعالیت های سنگین در آب آماده می‌کنند. سرد کردن بعد از شناکردن نیز درد عضلانی را کاهش داده و باعث بهتر شدن انعطاف‌پذیری بدن می گردد و در صورت بروز اسیب، روند بهبودی را تسریع می‌بخشد. انجام تمرینات کششی درجا و ماساژ به صورت سبک، از جمله تمرینات توصیه شده برای سرد کردن بعد از شنا هستند.

آسیب‌های شنا در کودکان و راهکارهای پیشگیری

معرفی تمرینات مخصوص تقویت عضلات قبل از شنا

با تقویت عضلات درگیر در هنگام شناکردن، تکنیک های شنا کردن بهبود یافته و آمادگی جسمانی نیز بالاتر می‌رود. همچنین با افزایش قدرت بدنی، امکان بروز خطر و آسیب دیدگی در حین شنا کاهش می‌یابد. تمرینات اختصاصی مانند شنای سوئدی، پروانه، قورباغه، کرال سینه، کرال پشت و همچنین تمرینات ورزشی با دمبل و کش‌های ورزشی، از جمله تمرینات ورزشی توصیه شده برای تقویت عضلات است. نظر به کاربرد بالای دست و پاها در شنا، بر تقویت عضلات شانه، شکم و پاها تمرکز داشته باشید.

راهکارهای پیشگیری از آسیب برای شناگران مبتدی

راهکارهای پیشگیرانه زیادی برای جلوگیری از بروز آسیب برای شناگران مبتدی وجود دارد که مهم ترین آنها به شرح زیر است:

با انتخاب بهترین مربی شنا در فیلد مورد نظر خود، ضمن یادگیری درست و آموزش صحیح از ابتدا، ریسک بروز خطرات را کاهش دهید.

 قبل و بعد از شنا، با انجام تمرینات گرم و سرد کردن، آماده‌سازی بدن را انجام دهید.

 انتخاب عینک، کلاه و لباس شنا مناسب و به طور کلی استفاده از تجهیزات استاندارد، مانع از بروز اسیب می‌گردد.

راهکارهای پیشگیری از بروز آسیب برای شناگران حرفه ای

 به همان اندازه ای که ممکن است آسیب برای شناگران مبتدی پیش بیاید، ریسک بروز خطر برای شناگران حرفه ای نیز وجود دارد. از انجام مداوم و پشت سرهم حرکات تکراری خودداری کرده و در انجام تمرینات تنوع داشته باشید. برای کمک به تعادل و کنترل بدن سعی کنید عضلات مرکزی بدن را  تقویت کنید. با انجام تمرینات کششی، انعطاف‌پذیری خود را افزایش داده و ریسک آسیب را کاهش دهید.

برای بازیابی و تامین انرژی مورد نیاز بدن خود سعی کنید مقدار کافی از پروتئین و کربوهیدرات را در رژیم خود گنجانده و انرژی مورد نیاز عضلات خود را تامین نمایید.دقت کنید اگر در گذشته دچار آسیب جدی یا مسدومیت شده اید، از پزشک یا فیزیوتراپ خود درباره حرکات مجاز سوال کرده و درباره میزان سنگینی حرکات مشورت کنید و اصلا این موضوع را سرسری نگیرید.

کانال تلگرام زوم لایف

توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.

source

توسط bazaksara.ir