آیا کاهش وزن به درمان کبد چرب کمک میکند؟ برای درمان کبد چرب چقدر وزن کم کنیم؟ آیا کاهش وزن سریع به درمان کبد چرب کمک میکند یا مضر است؟ چطور با کاهش وزن، کبد چرب را درمان کنیم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ دادیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
کاهش وزن برای کبد چرب نقش کلیدی در درمان این بیماری دارد. با توجه به اینکه کبد چرب درمان قطعی ندارد و از طرفی عدم تحرک کافی و اضافه وزن از شایعترین دلایل کبد چرب است، به همین دلیل اصلاح سبک زندگی و کاهش وزن میتواند بهترین روش برای درمان بیماری کبد چرب باشد.
بیشتر افراد مبتلا به کبد چرب دچار اضافه وزن هستند و همین اضافه وزن باعث مشکلات زیادی برای سلامت آنها میشود که کبد چرب فقط یکی از آنها است. کاهش وزن برای درمان کبد چرب تنها راهحل قطعی است که هیچگونه ضرری برای شما ندارد.
کاهش وزن اصولی میتواند باعث کاهش چربی در کبد، التهاب و فیبروز شود!
چرا باید این مطلب را تا پایان بخوانید؟ کاهش وزن با هدف درمان کبد چرب نیازمند توجه به نکات مهمی است که در این مطلب از سایت زوم لایف درباره آنها توضیح دادیم. اولین کاری که برای کاهش وزن اصولی باید انجام دهید بالابردن صبر و حوصله است. وقتی نتوانید یک مطلب چند دقیقهای را بخوانید، چطور برای کاهش وزن که چند هفته طول میکشد میخواهید زمان بگذارید؟
کاهش وزن برای درمان کبد چرب
در بین روشهای درمان کبد چرب، کاهش وزن و رسیدن به وزن ایدهآل موثرترین درمان بیمای کبد چرب است (1). البته کاهش وزن سریع (به خصوص پس از جراحیهای درمان چاقی) باعث تشدید بیماری کبد چرب می شود، لذا جهت رسیدن به وزن ایدهال و تنظیم سرعت کاهش وزن، مشاوره با متخصص تغذیه همراه با یک برنامهریزی و پیگیری دقیق، ضروری است، چرا که روشهای غیر علمی نه تنها موثر نبوده، بلکه صدمات جبران ناپذیری در مبتلایان به کبد چرب ایجاد میکند.
برای درمان کبد چرب چقدر وزن کم کنیم؟
چقدر باید وزن کم کنم تا بتوانم بیماری کبد چرب خود را درمان کنم؟ هدف خوب و ایدهال برای درمان کبد چرب کاهش وزن 10 درصدی در 6 تا 12 ماه است؛ اما حتی کاهش ۳ تا ۵ درصدی وزن میتواند سلامت کبد شما را بهبود بخشد. توجه داشته باشید که کاهش وزن نباید بیشتر از 3 تا 4 کیلوگرم در ماه بیشتر باشد.
کاهش وزن 7 تا 10 درصد میتواند علائم دیگر کبد چرب غیرالکلی مانند التهاب، فیبروز و جای زخم را کاهش دهد.
کاهش وزن باید روند اصولی داشته باشد. بدین ترتیب که علاوه بر خوردن، فعالیت و حالات روحی فرد تحت نظارت باشد. در طول هفته غذاهایی که میخورید، فعالیتهایی که انجام میدهید و حالات روحی که در آن قرار دارید را یادداشت کرده تا با مرور آنها بهتر بتوانید تغییرات سودمند را در آنها ایجاد کنید.
رژیم غذایی مناسب کبد چرب
برای درمان کبد چرب بیماران در اولین قدم باید رژیم غذایی خود را تغییر دهند. پزشکان و متخصصان تغذیه بیشترین کمک را برای رژیم غذایی به بیماران میکنند. افرادی که کبد چرب الکی دارند باید مصرف الکل را کنار بگذارند. اما افرادی که کبد چرب غیر الکلی دارند باید با توجه به دستور پزشک و متخصص تغذیه از رژیم غذایی مناسبی پیروی کنند (1).
برای درمان کبد چرب و کاهش وزن کافی است که از رژیم غذایی مناسبی استفاده کنید. غذای مناسب باعث کاهش وزن، کاهش کلسترول، تنظیم قند خون و تأمین آنتی اکسیدان بدن میشود.
نکات مهمی که در رژیم کبد چرب باید رعایت شود:
- جهت رسیدن به وزن ایده ال، محدود کردن کالری دریافتی یا همان محدودیت کالری رژیم غذائی موثرترین روش میباشد.
- استفاده از رژیم کم کالری با توجه به میزان کاهش وزن و استفاده درست از ویتامینها و پروتئینها و رژیم غذایی بسیار مفید بوده و تا رسیدن به وزن ایده ال باید ادامه یابد.
- پس از رسیدن به وزن ایده ال باید با ورزش و رژیم غذایی مناسب، آن وزن را حفظ کنند، چرا که در صورت عدم توجه و افزایش میزان دریافت کالری (پرخوری) مجدداً در معرض عوارض بیماری کبد چرب قرار خواهند گرفت.
یکی از روشهای بسیار مناسب برای حفظ وزن، ورزش است که عمدتاً از طریق کنترل اشتها سبب حفظ وزن ایدهال میشود. نقش ورزش در کاهش وزن بسیار کم اهمیتتر از رژیم است و نقش اصلی آن در حفظ وزن ایدهال است.
به نظر میرسد پس از رسیدن به وزن ایدهال با رژیم غذایی درست، ورزش میتواند وزن مناسب را حفظ نماید. جراحی با روشهای متعدد فقط در بیماران مبتلا به چاقی کشنده که به درمان طبی پاسخ نمیدهند توصیه میشود. اعمال جراحی در بهترین شرایط نیز دارای عوارض بوده و به عنوان آخرین خط درمان چاقی و فقط در برخی افراد قابل توصیه است.
بهترین رژیم غذایی برای کبد چرب چیست؟
بهترین رژیم غذایی برای حفظ سلامت کبد، رژیم غذایی مدیترانه ای است. در واقع غذاهایی که چربیهای سالم، آنتی اکسیدان و کربوهیداتهای متنوع را در اختیار بیماران کبد چرب میگذارد، میتوانند سلامتی آنها را تضمین کنند.
همچنین درباره رژیم کبد چرب و نکاتی که باید رعایت شود در مطلب جداگانهای توضیح دادیم که میتوانید در ادامه برای خواندن آن کلیک کنید.
کاهش وزن سریع، آسیب بیشتر به کبد!
درست است که کاهش وزن به درمان کبد چرب کمک میکند اما اینطور نیست که با کاهش وزن سریع بخواهید کبد چرب را هم خیلی سریع درمان کنید! کاهش وزن سریع یک روش غیراصولی باعث تشدید عارضه کبد چرب میشود.
کاهش وزن سریع نه تنها بیماری کبد چرب را بهبود نمیبخشد، بلکه باعث بدتر شدن شرایط بیماری میشود.
استفاده از روشهای کاهش وزن سریع شاید وزن شما را کاهش دهد اما آسیب بیشتری به سلامت شما خواهد زد. ما در مجله اینترنتی زوم لایف درباره اینکه چطور خیلی سریع لاغر کنیم و نکات کلیدی برای کاهش وزن سریع توضیح دادیم اما در همان ابتدا درباره خطرناک کاهش وزن سریع گفتیم!
کاهش وزن سریع در حالت عادی خطرناک است اما برای افراد مبتلا به کبد چرب ممنوع است و نباید سراغ این روشها بروند!
تجربه درمان کبد چرب با کاهش وزن
در این بخش میخواهم درباره تجربهی درمان کبد چرب همسرم با شما صحبت کنم. همسرم بعد از آزمایش خون متوجه افزایش آنزیمهای کبد (ALT و AST) شد و در اولین فرصت به متخصص داخلی مراجعه کرد. البته باید بگویم که دیدن بالا بودن آنزیمهای کبدی بسیار عجیب بود.
دلیل افزایش آنزیمهای کبد چه بود؟
یکی از شایعترین دلایلی که افراد به کبد چرب مبتلا میشود افزایش وزن است و این در مورد همسرم هم صدق می کرد. بدن در طول 4 سال به افزایش وزن واکنش نشان داده بود و متوجه شدیم که باید برای کاهش وزن کاری کنیم.
برای پایین آوردن آنزیمهای کبد و برگشتن به وزن ایدهآل، تغییرات اساسی در برنامهغذایی داده شد همراه با ورزش روزانه، آن هم به صورت مداوم ادامه پیدا کرد و بعد از 3 ماه، آنزیمها به شدت کاهش پیدا کرد و به سطح نرمال رسید. برای کاهش وزن اصولی و بدون عوارض به رژیمدرمانگر مراجعه کردیم و با توجه به متابولیسم بدن، همسرم در طول 3 ماه حدود 12 کیلو وزن کم کرد.
این تجربه را نوشتم تا بگویم که کبد چرب درمان میشود اما بستگی به خودتان دارد، هرچه جستجو کنید معجون خاصی برای از بین بردن چربی کبد پیدا نخواهید کرد!
حرف پایانی
تحقیقات نشان میدهد کاهش وزن بهترین کاری است که میتوانید برای کنترل یا درمان کبد چرب انجام دهید. اگر متوجه شدید آنزیمهای کبد بالایی دارید و یا جدیداً به کبدچرب دچار شدید، با تغییر و اصلاح رژیم غذایی میتوانید در 2 هفته شرایط کبد بهتر کنید.
حتماً قبل از شروع برنامه کاهش وزن با یک رژیم درمانگر یا متخصص تغذیه مشورت کنید. یک متخصص تغذیه میتواند یک برنامه غذایی مناسب را برای رسیدن به اهداف کاهش وزن و انتخاب مواد مغذی به شما پیشنهاد دهد.
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
source