33 خواص شگفت انگیز زردچوبه + عوارض

زردچوبه گیاهی است از خانواده زنجبیل به‌ارتفاع حدود یک مترونیم که دارای ساقه متورمی است. گل‌های زردچوبه به صورت سنبله و به رنگ سبز مایل به زرد می‌باشد. خواص زردچوبه برای سلامتی بی‌شمار است و مطالعات مختلف از تأثیر مثبت آن بر سلامت مغز و بدن حکایت دارند. با این مطلب همراه باشید تا با فواید زردچوبه برای سلامتی آشنا شوید.

زردچوبه چیست؟

زردچوبه (Turmeric) با نام علمی (Curcuma longa) در هندوستان و چین و نقاط حاره زمین رشد می‌کند. زردچوبه رنگ زرد یا خاکستری مایل به قهوه‌ای دارد. بوی آن معطر و طعم آن تلخ است. زردچوبه در گذشته به علت رنگ زرد درخشانی که دارد برای رنگرزی پارچه‌های ابریشمی و پنبه‌ای به کار می‌رفته است و همچنین در خوراکی‌ها استفاده می‌شده است.

ترکیبات شیمیایی زردچوبه

زردچوبه دارای اسانسی مرکب از اسیدهای والرینیک، کاپریلیک و فلاندرن می‌باشد و همچنین دارای سابی‌نین، برونئول و الکل تورمرول و ماده کورکومین می‌باشد؛ که علت رنگ زرد زردچوبه همین ماده کورکومین است.

خواص زردچوبه


زردچوبه از نظر طب قدیمی ایرانی گرم و خشک است و برای استفاده درمانی می‌توان آنرا مانند چایی دم نموده و استفاده کرد البته اخیراً در بازار کانادا و آمریکا کپسول آن هم به بازار آمده است.

زردچوبه دارای خواص درمانی زیر است:

1. درمان کبد چرب

گرفتگی و انسداد کبد را باز می‌کند و برای تمیز کردن کبد موثر است این گیاه یک سم زدای طبیعی است. کبد از طریق تولید آنزیم ها، خون را تصفیه می‌کند و زردچوبه تولید این آنزیم‌های حیاتی بدن را افزایش می‌دهد. این آنزیم‌‌ها تجزیه شده و سموم داخل بدن را کاهش می‌دهند. مصرف منظم زردچوبه باعث مبارزه با چندین مشکل جدی کبدی مانند سیروز، هپاتیت و زردی می‌‌شود.


2. درمان یرقان

مخلوط یک قاشق زردچوبه و یک قاشق انیسون و سرکه برای درمان یرقان مفید است.

3. رفع دندان درد

برای رفع دندان درد زردچوبه را در دهان انداخته و بجوید.

4. سفید کننده دندان‌ها

فواید ساینده خفیف زردچوبه به حذف لکه‌های عمیق از دندان کمک می‌کند. همچنین دندان‌ها و لثه‌ها را قوی‌تر می‌کند و دهان را از میکروب‌های ناسالم پاکسازی می‌کند.


5. درمان التهاب لثه

برای درمان التهاب لثه، زردچوبه را دم کرده و آنرا غرغره کنید.

6. ضد تورم

زردچوبه بهترین داروی ضد تورم است و در اروپا و آمریکا از آن برای این منظور استفاده می‌کنند. می‌توانید از چای زردچوبه استفاده کنید.

7. خشک کردن زخم‌ها

برای خشک کردن زخم‌ها و رفع درد آن‌ها می‌توان گرد خشک زردچوبه را روی رخم‌ها ریخت.

8. تصفیه کننده خون

زردچوبه بادشکن، تصفیه کننده خون، تب بر، محرک و انرژی زا می‌باشد.

9. بهبود دررفتگی استخوان

زردچوبه حتی، در دررفتگی استخوان نیز استفاده می‌شود. برای این منظور پمادی از زردچوبه تهیه کنید و روی عضو آسیب دیده ببندید.

10. تقویت کننده معده

افرادی که معده ضعیف دارند حتماً باید برای تقویت معده خود از دم کرده زردچوبه استفاده کنند.

11. بندآوردن خونریزی‌ها

زردچوبه برای بندآوردن خونریزی‌ها نیز مصرف می‌شود.

12. تنظیم زمان پریود

خانم‌هایی که پریود آن‌ها نامظم است برای تنظیم آن باید از زردچوبه استفاده کنند.

13. بهبود گردش خون

استفاده از زردچوبه گردش خون را افزایش می‌دهد و لخته‌های خون را حل می‌کند.

14. درمان فشار خون بالا

اگر فشار خون بالایی دارید، می‌توانید زردچوبه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید زیرا باعث کاهش طبیعی فشار خون می‌شود و جریان خون قلب را منظم میکند. بنابراین زردچوبه می‌تواند یک درمان طبیعی برای کنترل فشار خون بالا باشد.


15. درمان کمر درد

از زردچوبه برای درمان کمر درد، پشت درد و درد سینه نیز استفاده می‌شود.

16. درمان اسهال

برای درمان اسهال و اسهال خونی حتماً از دم کرده زردچوبه استفاده کنید.


17. درمان رماتیسیم و سرفه

زردچوبه در قدیم برای درمان رماتیسم و سل و سرفه به کار می‌رفته است.

18. درمان ترک کف پا

زردچوبه دارای خواص آبرسانی قوی بوده و می تواند برای درمان ترک کف پا استفاده شود.

مقادیر مساوی روغن کرچک و روغن نارگیل را مخلوط کنید و مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید، این مخلوط را بر روی کف پا بمالید، بگذارید 15 دقیقه بماند و سپس با آب سرد بشویید.

19. درمان سنگ کلیه و کیسه صفرا

اگر سنگ کلیه و یا سنگ کیسه صفرا دارید، مصرف زردچوبه آن‌ها را می‌شکند و از بدن خارج می‌سازد.

20. پاک کننده رحم

خوردن زردچوبه در موقع وضع حمل و همچنین بعد از آن برای پاک کردن رحم توصیه شده است.

21. جلوگیری از سرطان

تحقیقات اخیر دانشمندان نشان داده است که زردچوبه از سرطان جلوگیری می‌کند. بنابراین بهتر است که در غذاها از زردچوبه استفاده کنید.

22. درمان افسردگی

خواص زردچوبه در زمینه‌ی درمان افسردگی هم نتایج امیدوارکننده‌ای را نشان داد. در یک آزمایش، ۶۰ نفر که مبتلا به افسردگی بودند را به صورت تصادفی به ۳ گروه تقسیم کردند. به یکی از گروه‌ها داروی ضد افسردگی فلوکستین دادند، به گروه دیگر یک گرم کورکومین و گروه سوم هم کورکومین و هم فلوکستین.

23. جلوگیری از پیری

اگر زردچوبه توانایی پیشگیری از بیماری‌های قلبی، سرطان و آلزایمر را دارد، مشخصا خاصیت افزایش طول عمر را هم دارد. به همین دلیل است که در کشورهای دیگر مکمل‌های غذایی کورکومین تا این اندازه محبوب شده‌اند.

24. پیشگیری و درمان آلزایمر

زردچوبه نشان داده خاصیت جلوگیری از این بیماری را دارد. آن طور که مشخص است التهاب و اکسید شدن در بیماری آلزایمر نقش دارند و کورکومین زردچوبه خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدان قوی دارد. به علاوه کلید بیماری آلزایمر رسوب کردن پروتئین‌هایی است که به آن پلاک‌های آمیلوئید می‌گویند. تحقیقات نشان داده است که کورکومین می‌تواند به از بین بردن این پلاک‌ها کمک کند. البته تاثیر این ماده در کند کردن و حتی معکوس کردن پروسه بیماری آلزایمر در انسان‌ نیاز به تحقیقات بیشتر دارد.

25. کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی

بیماری قلبی دلیل شماره یک مرگ و میر در دنیاست. محققان قرن‌هاست که در این زمینه تحقیق می‌کنند. جای تعجب ندارد که بیماری‌های قلبی پیچیده هستند و عوامل زیادی روی آن‌ها تاثیرگذار است. یکی دیگر از زردچوبه معکوس کردن پیشرفت پروسه بیماری‌های قلبی است.

26. درمان دیابت و قند خون

امروزه دیابت یک بیماری بسیار شایع است، اما با اضافه کردن زردچوبه به رژیم غذایی تان می‌توانید آن را کنترل کنید چون از فواید زردچوبه این است که سطح قند خون را متعادل می‌کند و سطح انسولین را کنترل می‌کند. مصرف منظم زردچوبه همچنین می‌تواند از ابتلا به دیابت نیز جلوگیری کند. با این وجود توصیه می‌شود قبل از استفاده از زردچوبه به عنوان داروی دیابت با پزشکتان مشورت کنید.

27. کاهش وزن

زردچوبه آنتی اکسیدانی طبیعی است. استفاده از زردچوبه موثرترین راه برای کاهش وزن اضافی بدون داشتن عوارض جانبی است. زردچوبه این ادویه ی پرکاربرد ماده ی موثری برای سمزدایی از بدن است. در انواع غذاها می شود از زردچوبه استفاده کرد. نوشیدنی ای وجود دارد به نام شیرطلایی که ترکیب زردچوبه، شیر و روغن نارگیل است که ترکیبی عالی برای کاهش وزن سریع می باشد.

28. رفع سیاهی دور چشم

برای رفع سیاهی دور چشم می‌توانید از خمیر زردچوبه استفاده کنید. برای تهیه این ترکیب، کافی است کمی پودر زردچوبه را با نصف قاشق چایخوری آب لیمو و یک قاشق چای خوری آب گوجه و کمی آرد ترکیب کنید. ترکیب فوق را بر روی سیاهی دور چشم مالیده و اجازه دهید 10 دقیقه به همان حالت بماند.

29. درمان جوش صورت و آکنه

آکنه و جوش همیشه باعث ناراحتی و عذاب افراد می‌شوند. زردچوبه در درمان و جلوگیری از آکنه و جوش بسیار موثر است. زیرا روغن اضافی پوست را از بین می‌برد و منافذ مسدود شده که علت بروز جوش هستند را باز می‌کند. خاصیت ضد التهابی زردچوبه التهاب جوش و آکنه را کاهش می‌دهد و خاصیت آنتی باکتریایی آن باعث جلوگیری از بروز مجدد آکنه می‌شود.


30. کاهش چین و چروک پوست

زردچوبه برای کاهش چین و چروک صورت هم مفید است. برای برطرف کردن خطوط روی پیشانی ‌و خط خنده می‌توانید آرد برنج را با زردچوبه و شیر ترکیب کنید و اجازه دهید ماسک برای نیم ساعت روی صورت بماند.

31. پاکسازی پوست

برای پاک‌سازی و تمیز کردن از زردچوبه برای پوست استفاده کنید. با استفاده از ماسک زردچوبه می‌توانید از خواص ضدعفونی‌ کنندگی زردچوبه استفاده و سلول‌های مرده پوست را پاک کنید.


32. جلوگیری از ریزش مو

برخی مطالعات می گویند که کورکومین موجود در زردچوبه می تواند از ریزش مو جلوگیری کند.

33. درمان شوره سر

ترکیبی از پودر زردچوبه و روغن زیتون را 20 دقیقه بر روی مو بمالید و سپس با آب و شامپو بشویید، این ترکیب می تواند شوره سر را درمان کند و سلامت پوست سر را بهبود بخشد.

عوارض زردچوبه

خطرات استفاده از زردچوبه

با تمام خواص گفته شده باید اشاره کرد که زیاده‌روی در خوردن زردچوبه، برای قلب مضر است و البته اگر لیموترس استفاده کنید اثرات مضر زردچوبه را خنثی می‌کند.

  • بعضی افراد واکنش های آلرژیک نسبت به زردچوبه نشان می‌دهند که با علائمی مانند حالت تهوع، اسهال، فشار خون پایین و انقباضات رحم در زنان باردار می‌شود.
  • زردچوبه ممکن است با داروهای ضد انعقادی مانند آسپرین، کلوپیدوگرل و وارفارین تداخل دارویی ایجاد کند.
  • زردچوبه در صورتی که به مدت 8 ماه به طور موضعی یا خوراکی مورد مصرف قرار بگیرد، خطری ندارد.
  • زردچوبه در صورتی که به عنوان دهانشویه یا برای تنقیه در مدت زمان کوتاهی استفاده شود، خطری ندارد.
  • زردچوبه اغلب عوارض جانبی ایجاد نمی‌کند؛ با این حال، تعداد کمی از آدم‌ها ممکن است ناراحتی معده، سرگیجه، تهوع یا اسهال را تجربه کنند.

بارداری و شیر دادن به نوزاد

در دوران بارداری و زمانی که به نوزادتان شیر می دهید، مصرف زردچوبه به صورت خوراکی و در همان مقداری که در غذاها استفاده می‌شود، خطری ندارد. با این وجود، مصرف زردچوبه به صورت دارویی در طی بارداری، بدون خطر به نظر نمی‌رسد. این ادویه ممکن است رحم را تحریک کند یا سبب خونریزی شود، مشکلاتی که بارداری را در معرض خطر قرار می‌دهد. در هنگام بارداری از مصرف زردچوبه به صورت دارویی پرهیز کنید. اگر چه شواهد کافی برای ارزیابی ایمن بودن مصرف دارویی این ادویه در دوره‌ی شیردهی وجود ندارد، اما بهتر است از مصرف آن پرهیز کنید.

دیابت

کورکومین موجود در زردچوبه ممکن است قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد. افراد مبتلا به دیابت باید آن را با احتیاط مصرف کنند، زیرا باعث می‌شود که قند خون بیش از اندازه پایین بیاید.

کمبود آهن

مصرف زردچوبه به میزان زیاد ممکن است از جذب آهن توسط بدن جلوگیری کند. از این رو افرادی که از کمبود آهن رنج می‌برند، باید با احتیاط این ادویه را مصرف کنند.

نازایی

زردچوبه می‌تواند باعث کاهش سطح تستوسترون و کاهش حرکت اسپرم در مردان شود. این امر می‌تواند باروری را کاهش دهد. افرادی که قصد بچه‌دار شدن دارند، بهتر است از زردچوبه محتاطانه استفاده کنند.

جراحی

زردچوبه ممکن است فرآیند و زمان لخته شدن خون را طولانی‌تر کند. این امر باعث خونریزی بیش از حد در طول جراحی و بعد از آن می‌شود. قبل از عمل جراحی، دست کم به مدت 15 روز میزان مصرف خود را کاهش دهید.

حرف پایانی

زردچوبه مانند هر گیاه دارویی، خواص و عوارضی دارد که در این مطلب به آنها اشاره کردیم. برای استفاده از زردچوبه به نکات گفته شده در انتهای مطلب توجه کنید.

کانال تلگرام زوم لایف

توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.

source

توسط bazaksara.ir