آیا رژیم غذایی با سرطان در ارتباط است؟ کدام مواد غذایی خواص ضد سرطانی دارند؟ برای جلوگیری و پیشگیری از سرطان، باید از مواد غذایی و رژيم غذايی سالم استفاده شود. تخمين زده شده كه 35 درصد سرطان ها احتمالا با رژيم غذايی در ارتباط اند و افرادی که برنامه غذایی سالمی داشتند، کمتر به سرطان مبتلا شدند.
کدام سرطان ها با رژیم غذایی در ارتباط است؟
سرطان هايی كه وابسته به رژيم غذايی هستند عبارتند از:
آیا رژیم غذایی می تواند در پیشگیری از سرطان ها نقش داشته باشند؟
برخی از مواد غذایی ممکن است حاوی مواد پیشگیری کننده از انواع سرطان ها باشند. اجزاء اساسی رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان ها عبارتند از:
- آنتی اکسیدان ها؛
- فیبرها؛
- غذاهای گیاهی.
غذاهای مفید برای پیشگیری از سرطان
رژيم های سرشار از ميوه جات و سبزيجات مختلف شما را در برابر سرطان ها محفوظ نگه می دارد. در این مطلب 9 مواد غذایی که در پیشگیری از سرطان بسیار مؤثر هستند را به شما معرفی می کنیم:
1. اثرات ضد سرطانی گل کلم
گل کلم مقدار زیادی سولفورافان را در خود جای داده که اثرات ضد سرطانی آن ثابت شده است . سولفورافان وظیفه از بین بردن سلول های سرطانی را برعهده دارد. وقتی از گل کلم استفاده کنیم این ترکیب سلول های سرطانی را بدون آسیب رساندن به سلول های سالم، از بین میبرد.
مصرف گل کلم، احتمال ابتلا به انواع سرطانها به خصوص سرطانهای پروستات، سینه، روده، تخمدان و مثانه را کاهش میدهد. محققان کانادایی در بررسیهای خود دریافتند مصرف نصف پیمانه گل کلم در روز، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را تا 52 درصد کاهش میدهد.
2. پیشگیری از سرطان با مصرف هویج
همه ما هویج را تقویت کننده چشم می شناسیم! اما تحقیقات نشان داده است که مصرف هویج میتواند به پیشگیری از سرطان کمک کند. ماده مؤثره موجود در هویج بتاکاروتن است و پیش ساز ویتامین A به شمار میآید در واقع انواعی از آنتی اکسیدانها است که تاثیر آنها بر انواع بیماریها به اثبات رسیده است.
این ماده ترکیبی نارنجی رنگ است که در سبزیها و میوههای زرد تا نارنجی و برگ سبز تیره وجود دارد.هویج همچنین برای تقویت سیستم دفاع طبیعی بدن بسیار مفید است و بدن را بر ضد عفونتهای ویروسی و باکتریایی تقویت میکند.
از دیگر سرطانهایی که بتاکاروتن یا هویج نقش چشمگیری در عدم ابتلا به آن بازی میکند سرطان ریه است و حتی اگر مبتلا شده باشید در کاهش سرعت پیشرفت آن و طولانی کردن مدت زنده ماندن شخص مبتلا اثرات شگرفی دارد. حتی اگر حداقل هفته ای دوبار فقط یک عدد هویج متوسط خام خورده شود، ممکن است احتمال مبتلا شدن به سرطان ریه 60 درصد کاهش یابد.
سرطان دیگر، سرطان حلقوم است، چون این سرطان بیشتر به اشخاصی که سیگار میکشند یا میکشیدهاند حمله می کند، بنابراین میتوان به آن به عنوان سرطان سیگاریها اشاره کرد. بتاکاروتن موجود در هویج نقش بسیار مؤثری در جلوگیری از ابتلا به این بیماری دارد. این رژیم فقط برای اشخاصی مفید است که سیگار را ترک کرده اند، زیرا افرادی که سیگار را ترک نکرده و به سیگار کشیدن ادامه می دهند، هر قدر مواد سرشار از B کاروتن بخورند، تأثیری برای جلوگیری از سرطان آنها نخواهد داشت.
3. اثرات ضد سرطانی اسفناج
اسفناج از نظر علم تغذیه سرشار از آهن و ویتامین ها و مواد معدنی است که به ندرت در غذاهای دیگر پیدا می شود. اسفناج مانند دیگر برگهای سبز تیره منبع خوبی از بتاکاروتن و آنتی اکسیدان قوی ضد بیماری است و خطر پیشرفت آب مروارید را کاهش می دهد. با مصرف این سبزی میتوان از ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان پیشگیری کرد.
4. کلم بروکلی، بهترین مبارز در مقابل سرطان
کلم بروکلی یکی از بهترین مبارزان طبیعی در مقابل سرطان است! کلم بروکلی دارای انواع مواد غذایی شامل: ویتامین C، ویتامین A (اغلب به عنوان بتاکاروتن)، اسید فولیک، کلسیم، پتاسیم و فیبر است. کلسیم، کاری فراتر از تقویت استخوانها انجام میدهد و آن کنترل فشار خون است.
این ماده معدنی حتی میتواند از بروز سرطان کولون نیز پیشگیری کند. بتاکاروتن و ویتامین C از جمله آنتیاکسیدانهای مهمی هستند که در کاهش احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریها مانند آب مروارید، بیماریهای قلبی و سرطانهای متعدد نقش بسزایی را ایفا میکنند.
بر اساس نتایج یک تحقیق زنانی که در رژیم غذایی خود حداقل یک بار در روز از هویج، اسفناج، کلم بروکلی و استفاده میکنند 73 درصد کمتر احتمال ابتلا به سرطان رحم را دارند.
5. جلوگلیری از ابتلا به سرطان با مصرف آووکادو
هنوز بسیاری از مردم تعصب عجیبی در استفاده نکردن از آووکادو دارند! آووکادو یک منبع عظیم از مواد مغذی است و ارزش غذایی بالایی دارد که میتواند بدن شما را در مقابله با سرطان ایمن کند. نباید براحتی از کنار آووکادو عبور کرد.
آووکادو دارای چربیهای متفاوتی است. برای یک آووکادوی معمولی:
- حدود 75 درصد انرژی آووکادو از چربی میآید؛ که اکثر آنها (67 درصد از کل) از نوع چربی اشباع همچون اسید اولئیک است.
- دیگر چربیهای غالب عبارتند از اسیدهای چرب و اسید لینولئیک.
- ترکیب چربیها به طوری تقریبی عبارت است از: یک درصد امگا 3، چهارده درصد امگا 6، هفتاد و یک درصد امگا 7 (65 درصد اولیک و 6 درصد چرب)، و چهارده درصد چربی اشباع (اسید چرب).
- بر اساس وزن آووکادو 35 درصد بیشتر از موز پتاسیم دارد. آووکادو سرشار از اسید فولیک و ویتامین K است و از منابع غذایی غنی برای ویتامین B6، ویتامین C و ویتامین E و اسید پانتوتنیک به شمار میآید.
- آووکادو دارای 75 درصد فیبر نامحلول و 25 درصد فیبر محلول است.
6. پیشگیری از سرطان با مصرف گوجه فرنگی
گوجه فرنگی دارای رنگدانه هایی به نام لایکوپین (Lycopene) است که رنگ قرمز آن را سبب می شود. این ماده به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند که به شیوه های مختلف برای حفظ و بهبود سلامت مفید هستند. مطالعات مختلف حاکی از آن است که استفاده روزمره از گوجه فرنگی می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات، سرطان ریه و سرطان معده را کاهش دهد.
7. پیشگیری از ابتلا به سرطان با مصرف آجیل
مصرف آجیل، بدن را سمزدایی میکند و میتواند نقش مؤثری را در پیشگیری از سرطان و عدم ابتلا به آن ایفا کند. مصرف آجیل میتواند تا میزان قابل توجهی از ابتلا به این بیماری سخت جلوگیری کند. مصرف آجیل در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، چاقی، سرطان روده بزرگ و حتی دیابت مؤثر است.
دانشمندان آلمانی اکنون به این نتیجه رسیدند که با مصرف آجیل میتوان ابتلا به انواع سرطان را پیشگیری کرد. آجیل میتواند به نوعی در بدن سمزدایی کند و تأثیرات اشعه ماوراء بنفش را از بین ببرد. به این ترتیب رشد سلولهای سرطانی متوقف میشود و سلولهای جدید و سالم جایگزین میشوند.
8. پیشگیری از سرطان با مصرف سیر
بسیاری از افراد بهخاطر بوی تُند و زننده سیر از مصرف آن خودداری میکنند، اما دقیقا همان ترکیبات گوگردی که باعث بوی بد سیر میشوند، فواید فوقالعاده مهمی دارند. ترکیبات سیر میتوانند از تشکیل مواد سرطانزا در بدن جلوگیری کنند، سرعت ترمیم DNA را افزایش بدهند و سلولهای سرطانی را از بین ببرند.
ویژگی دیگر سیر این است که با باکتریها، ازجمله هلیکوباکتر پیلوری، مبارزه میکند و خطر ابتلا به سرطان کولون را نیز کاهش میدهد. هلیکوباکتر پیلوری، همان باکتری خاصی است که باعث ابتلا به زخممعده و حتی سرطان معده میشود.
9. جوانه بروکس و مبارزه با سرطان
جوانه بروکسل، مانند بسیاری از سبزیجات صلیبی، حاوی یک ترکیب از گوگرد به نام گلوکوزینولات است. پخت و پز و هضم میتواند گلوكوزینولات را به ایزوتیوسیانات تبدیل كند، تركیباتی كه خاصیت ضد سرطان دارند. همچنین مشخص شد جوانههای بروکلی باعث تاخیر در شروع سرطان پروستات و حتی کاهش شدت آن در افراد مبتلا شده میشود.
همچنین مطالعات انسانی نشان داده جوانههای بروکلی برای از بین بردن مواد شیمیاییایجاد کننده سرطان مفید بوده است. البته هنوز مطالعات زیادی باید در این زمینه انجام شود.
سایر غذاهای مفید برای جلوگیری از ابتلا به سرطان
- لوبیا: یک فنجان لوبیا علاوه بر این که حاوی 13 گرم فیبر است، 15 گرم نیز پروتئین دارد و علاوه بر آن ده ها ماده مغذی دیگر از جمله کلسیم، پتاسیم، و منیزیم را نیز داراست. انواع مختلف لوبیا سرشار از آنتی اکسیدان ها برای دور کردن انواع خاصی از سرطان ها هستند.
- شیر: شیر گاو منبع بزرگ کلسیم و ویتامین دی است و علاوه بر آن اسیدهای چرب امگا 3 دارد و آنهم برای دور کردن برخی سرطان های مرتبط با هورمون ها. شیر سویا نیز منبع خوبی از پروتئین است و نجات یافتگان از سرطان سینه با خیال راحت می توانند آن را مصرف کنند.
- عسل: تحقیقات جدید انجام گرفته در ژاپن و استرالیا نشان داده، سرطان های پیشرفته معده و استخوان به طور موفقیت آمیزی درمان شده است. بیماران مبتلا به این سرطان ها 3 بار در روز و به مدت 3 ماه یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چای خوری دارچین را مخلوط و مصرف می کردند.
- سیب: سیب یک آنتی اکسیدان است و علاوه بر آن، ماده ای به نام کوئرستین دارد. این ماده خطر سرطان ریه و رشد سلول های سرطان پروستات را کم می کند.
- جو: غلات کامل از جمله جو منجر به کاهش کلسترول ال دی ال یا همان کلسترول بد شده و سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان هستند که به مبارزه با التهاب کمک می کنند.
- روغن زیتون: روغن زیتون بهترین ضدسرطان و ضدبیماری های کرونر قلب است. مصرف روغن زیتون خالص که غنی از آنتی اکسیدان اسیداولئیک است، برای جلوگیری از سرطان کولون، سرطان سینه و پوست و بیماری های کرونر قلب بسیار مفید است.
- کشمش: دارای اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 و ویتامینEاست. کشمش ضدسرطان، درمان کننده سرطان، درمان کننده بیماری های قلبی و پایین آورنده فشار خون و برای نرمی و انعطاف پذیری رگها بسیار مفید است.
- ماهی: از آنجایی که غذاهای دریایی دارای اسیدهای چرب امگا 3 هستند، روی سوخت و ساز سلول ها اثر دارند. مصرف روزانه این غذاها، قوی ترین و موثرترین اسلحه برای مبارزه با سرطان ها است و خطر ابتلا به سرطان هایی از قبیل، روده بزرگ، پروستات و سینه را کاهش می دهد.
آیا غذای خاصی به طور عمده باعث سرطان می شود؟
تا به حال غذای مشخصی که سرطان زا باشد، شناخته نشده است. اما بعضی مواد شیمیایی، آفت کش ها، سم ها و مواد افزودنی و حتی آلوده کننده هایی که به طور اتفاقی وارد غذاها می شوند، می توانند از دسته مواد سرطان زای قوی باشند.
بعضی متخصصان تخمین می زنند که رژیم غذایی می تواند در دست کم، یک سوم از کل موارد سرطان ها دخالت داشته باشند. به عنوان مثال، شیوع بالای سرطان های مری و معده در مناطقی که از غذاهای نمک سود شده، دودی (برنج و ماهی دودی و ….)، نیتراتی (سوسیس، کالباس) استفاده می کنند مشاهده می شود.
دریافت بالای نمک و نیترات و ترکیبات موجود در دود، از دسته عوامل خطر بروز این سرطان ها به شمــار می رود. چاقی، شیوه غلط زندگی، بی تحرکی، رژیم غذایی، فاقد سبزی ها، میوه ها و غلات کامل، ماهی و ماکیان در ایجاد و پیشرفت سرطان های سینه و روده نقش موثری دارند.
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
source