علت خشک شدن لب در بزرگسالان، کودکان و بارداری + روش‌های درمان

چرا دچار خشکی لب می‌شویم؟ لبم خشک شده چیکار کنم؟ علت اصلی خشک شدن یا پوسته پوسه شدن لب‌ها چیست؟ برای از بین بردن خشکی لب چه روش‌هایی وجود دارد؟ خشک شدن لب دلایل مختلفی داره که در ادامه توضیح دادیم و همچنین برای از بین بردن خشکی لب و جلوگیری از ترک خوردن آن روش‌هایی را معرفی کردیم.

اگر دچار خشکی لب هستید و می‌خواهید لب‌های صاف، مرطوب، براق و بسیار زیبا داشته باشید، در ادامه با خواندن 11 روش خانگی درمان خشکی لب با زوم لایف همراه باشید.

خشکی لب

خشک شدن و ترک خوردن لب

خشکی لب (chapped lips) می‌تواند به خاطر عفونت ایجاد شود که نشانه آن ترک گوشه لب است. معمولا خشکی لب‌ها را می‌توان با درمان‌های ساده و اقدامات پیشگیرانه درمان کرد. اگر لب‌های شما به شدت خشک و ترک خورده باشند، باید به متخصص پوست مراجعه کنید

لایه‌های پوست لب بسیار نازک هستند و مانند بقیه قسمت‌های پوست بدن در برابر از دست دادن رطوبت مقاومت کند. علاوه بر این لب لایه محافظتی معمول پوست که دارای غدد چربی و عرق است را ندارد، به همین علت هم مانند بقیه قسمت‌های بدن نمی‌تواند خودش را مرطوب نگه دارد و مستعد خشک شدن و ترک‌خوردن است.

نشانه خشکی لب

خشکی لب نشانه چیست؟

خشکی لب یک حالت شایع است که برای اکثر افراد اتفاق می‌افتد اما در بعضی افراد ممکن است حالت شدیدتری از خشکی لب ایجاد شود که اصطلاحا به آن چیلیتیس (Cheilitis) یا ترک لب گفته می‌شود. چیلیتیس یا خشکی لب می‌تواند به خاطر عفونت ایجاد شود که نشانه آن ترک خوردن پوست گوشه لب است.

معمولا خشکی لبها را می‌توان با درمان‌های ساده و اقدامات پیشگیرانه درمان کرد. اگر لب‌های شما به شدت خشک و ترک خورده باشند، باید به متخصص پوست مراجعه کنید. در این مطلب هر آنچه باید راجع به خشکی لب و دهان و علت‌های آن بدانید را برایتان توضیح خواهیم داد، تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.

علت خشکی لب

علت‌ خشکی لب چیست؟

برخی از علت‌های اصلی خشک شدن لب‌ها عبارتند از:

  • کم آبی بدن؛
  • استفاده از پروتزهای دندان؛
  • حرارت زیاد؛
  • سرمای شدید؛
  • تماس لب با خمیردندان و رژ لب؛
  • کمبود ویتامین B، A و C؛
  • سیگار کشیدن؛
  • مصرف بیش از حد ویتامین A؛

یکی از علت‌های اصلی خشکی لب‌ها، کم آبی بدن است. هر فرد باید روزانه 3-2 لیتر آب بنوشد. متخصصان پوست براین باورند که تماس لب با خمیردندان و رژ لب و استفاده از پروتزهای دندان باعث خشکی‌های شدید و خارش لب می‌شود. حرارت زیاد، کم آبی و سرمای شدید هم از عوامل شایع به وجود‌آورنده خشکی‌های ساده و ترک‌خوردگی‌های لب هستند.

خشکی لب در کودکان

علت خشکی لب در کودکان

کودکان اغلب از زبری و خشکی لب، مخصوصا در فصل زمستان، رنج می‌برند. ترک خوردن و خشکی لب در کودکان با احساس درد و سوزش در گوشه لب و دهان همراه است و می‌تواند بسیار ناراحت کننده باشد. خشکی لب نوزادان و کودکان، علل مختلفی می‌تواند داشته باشد، از جمله:

  • لیس زدن لب؛
  • تف کردن؛
  • خوردن انگشت شست یا استفاده از پستانک می‌تواند علت خشکی لب نوزادان باشد.
  • حساسیت به یک ماده یا دارو: ممکن است خشکی لب کودکان به خاطر مصرف بعضی از داروها باشد.
  • کم آبی: از دست دادن آب بدن معمولا باعث ایجاد خشکی لب در کودکان می‌شود. هنگامی که بدن کودک شما مایعات کافی نداشته باشد، یا مایعات را از طریق استفراغ یا اسهال از دست داده باشد، ممکن است بدن او دچار کم آبی شود. علائم دیگر کم آبی عبارتند از تب، خستگی، تکرر ادرار ، خشکی پوست، خشکی لب و دهان.
  • تنفس زیاد از دهان: در معرض باد بودن می‌تواند لب های کودک شما را خشک کند. همچنین تنفس از راه دهان به جای بینی می‌تواند نیز از عوامل خشکی لب کودکان باشد.
  • کمبود ویتامین‌ها و مواد مغذی: برخی از نوزادان در زمان تولد دچار کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد مغذی هستند. خشکی لب نوزادان ممکن است در زمانی رخ دهد که هنوز سیستم ایمنی بدن آن‌ها به طور کامل تثبیت نشده است.
  • آلرژی به لوازم آرایشی مادر: مادر نوزاد اگر از لوازم آرایشی استفاده می‌کند توصیه می‌شود صورت و لب‌های کودک را نبوسد، چون لوازم آرایشی و رژ لب مادر می‌تواند موجب خشکی لب نوزادان شود.
  • علت خشکی لب در بارداری

علت خشکی لب در بارداری

بارداری در کنار تمام لذت‌هایی که برای زنان دارد، می‌تواند مشکلات و دردهایی را نیز برای آن‌ها ایجاد کند. این مشکلات به خاطر تغییرات هورمونی و فعالیت‌های متابولیک بدن در دوران بارداری هستند که بعد از زایمان نیز به حالت عادی باز می‌گردند (1).
کمردرد، سوزش معده، تکرر ادرار و درد و کشیدگی شکم از رایج‌ترین مشکلات دوران بارداری هستند. به غیر از مشکلات فوق، بسیاری از زنان از خشکی لب در بارداری ، خشکی پوست و دهان نیز شکایت دارند. شدت خشکی لب در بارداری در زنان مختلف، متفاوت بوده و اغلب دردناک است. خشکی لب در بارداری در زمستان و اواخر دوران بارداری تشدید می‌شود، در ادامه به چندین علل خشکی لب در بارداری اشاره می‌کنیم:

  • تغییرات هورمونی علت خشکی لب در بارداری؛
  • تولید خون بیشتر در دوران بارداری؛
  • کم مصرف کردن آب از علل خشکی لب در بارداری؛
  • افزایش متابولیسم در بارداری؛
  • خشکی لب و دیابت بارداری؛
  • مصرف دارو از علل خشکی لب در بارداری.

روش‌هایی برای از بین بردن خشکی لب

درمان خشکی لب‌ها

درمان خشکی لب

برای از بین بردن خشکی لب ها راه‌های مختلفی وجود دارد. در ادامه بهترین روش‌های خانگی برای درمان خشکی لب و ترک خوردن لبها را توضیح داده‌ایم:

1. استفاده از عسل و روغن بادام

جهت رفع خشکی لب و صاف شدن آن‌ها باید هر شب لب‌های خود را با یک مسواک برس بکشید تا پوسته‌های اضافی لب‌ها بریزد و مخلوطی از عسل و روغن بادام را تهیه کنید و هر شب قبل از خواب و پس از برس کشیدن لب‌هایتان، این مخلوط را روی لب‌ها بمالید.

2. استفاده از شکر و عسل

برای رفع خشکی لب دو قاشق چایخوری شکر و یک قاشق‌ چایخوری عسل را با هم مخلوط کنید و به مدت 5 دقیقه بر روی لب‌ها قرار دهید. این روش را روزی دوبار انجام دهید. این روش به نرم‌ شدن لب‌ها کمک می‌کند.

خواص روغن نارگیل برای سلامتی

از بین بردن خشکی لب با روغن نارگیل

3. استفاده از روغن نارگیل

روغن نارگیل برای از بین بردن خشکی لب‌ها بسیار مغید است. برای این منظور، روزانه چند بار روغن نارگیل را خیلی آرام بر روی لب‌های‌تان بمالید.

4. استفاده از خیار

یکی دیگر از روش‌های رفع خشکی لب استفاده از خیار است. خیار کمک زیادی برای از بین بردن خشکی لب‌ها می‌کند. برای استفاده از خیار، آن‌را حلقه حلقه برش بزنید و سپس روی لب‌های خود بمالید.

5. درمان خشکی لب با روغن کرچک

روغن کرچک هم یک درمان خوب دیگر برای خشکی لب و پوسته‌شدن آن است. برای این منظور روغن کرچک را چند بار در روز به لب‌های خود بمالید (2).

6. درمان خشکی لب با وازلین

وازلین نیز برای درمان خشکی لب بسیار سودمند و مؤثر است. برای درمان خشکی لب چند بار در روز به لب‌تان وازلین بمالید تا از آن محافظت شود. قبل از خواب هم این کار را انجام دهید تا در طول شب، لب‌تان به‌خوبی تغذیه شود.

7. چای سبز کیسه‌ای برای درمان خشکی لب

یکی دیگر از روش‌های درمان خشکی لب، استفاده از چای سبز اس. برای اینکار چای سبز را به مدت چند دقیقه در ظرف آب گرم قرار دهید، سپس کیسه چای را بر روی لب‌هایتان قرار دهید و اجازه دهید چند دقیقه روی لب‌های شما بماند، این کار را می‌توانید روزی یک بار انجام دهید.

8. آلوئه ورا و درمان خشکی لب در طب سنتی

برگ آلوئه‌ورا را به صورت مورب برش دهید و ژل موجود را درون یک ظرف در بسته بریزید. قبل از خواب ژل آلوئه‌ورا را بر روی لب خود بمالید و اجازه دهید شب تا صبح روی لب‌های شما بماند. ژل باقی مانده را در ظرف در بسته ذخیره کنید. اگر در آب و هوای گرم و معتدل زندگی می‎کنید، ژل را در یخچال نگه دارید.

9. درمان خشکی لب با پماد ویتامین A

اگر با استفاده از رژلب دچار خشکی لب می‌شوید، بهتر است قبل از استفاده از آن، لب‌های خود را با کمی پماد ویتامین A چرب کنید.

خواص روغن زیتون

10. درمان خشکی لب با روغن زیتون

روزی دو تا سه مرتبه برای تسکین، نرمی و روانی لب‌ها از روغن زیتون استفاده کنید، روغن زیتون خاصیت ضد التهابی، آنتی اکسیدان، و نرم کنندگی دارد. بلافاصله بعد از استفاده احساس بهتری خواهید داشت اما التیام کامل چند روزی طول می‌کشد.

11. هیدراته نگه‌داشتن لب‌ها

هیدراته نگه‌داشتن لب‌ها برای درمان خشکی لب‌ها موثر است. این راحت‌ترین راه برای از بین بردن خشکی لب است. برای حفظ هیدراته شدن بدن و میزان رطوبت پوست در طی روز به اندازه کافی آب نوشیده‌اید.

توجه: زبان زدن به لب‌ها برای حفظ رطوبت آن‌ها روش اشتباهی است و باعث می‌شود لب‌های شما بیشتر دچار خشکی شود.

استفاده از کرم‌های مرطوب کننده‌ی لب همچنین رژ لب‌ها و برق لب‌هایی که می‌توانند به لب‌ها آب‌رسانی کنند به طور روزانه نیز تاثیر گذار است.

برخی از عوامل خشکی لب ها

دلیل خشکی لب

اشتباهاتی که باعث خشکی لب ها

برخی عادت ها و اشتباهات وجود دارد که باعث بروز خشکی در لب ها می‌شوند، مانند:

  • لیسیدن لب و خیس کردن آن با زبان؛
  • استفاده از رژ لب؛
  • کمبود بعضی از ویتامین‌ها و املاح؛
  • استفاده از خمیردندان نامناسب؛
  • دوش آب داغ؛
  • عدم استفاده از ضد آفتاب؛
  • نفس کشیدن از طریق دهان؛
  • اتاق خواب گرم؛

سخن پایانی

راه‌کارهای بیان‌شده برای درمان خشکی لب مفید و مؤثر هستند، اما برای پیشگیری از بروز مجدد این مشکل، بهتر است لب‌های خود را به خوبی مرطوب نگه دارید و به بدن‌تان هم آب کافی برسانید، از قرار‌گرفتن در دمای بسیار زیاد خودداری کنید و تغذیه‌ مناسب و سالم داشته باشید.

کانال تلگرام زوم لایف

توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.

source

توسط bazaksara.ir