انتخاب و استفاده مداوم از ضد آفتاب، روتینی ضروری برای حفظ سلامت پوست در تمام فصول سال است. اما از آنجا در طول تابستان تابش خورشید گرمتر و سوزانندهتر است، ضد آفتابها نقش مهمتری در روتین پوستی ایفا میکنند. اگر میخواهید پوستتان را از شر آفتاب سوختگیهای تابستانی، انواع لک و از همه مهمتر سرطانهای احتمالی در امان بدارید، بهتر است به دنبال ضد آفتاب مناسبی برای تابستان خود باشید.
انتخاب بهترین ضد آفتاب برای تابستان
فصل تابستان برای ما، نوید روزهای خوش تعطیلات و اوقات فراغت است. فصل جذاب و هیجانانگیزی که میتوانید فعالیتهای مورد علاقه خود را بدون کمترین نگرانی دنبال نمایید. اما متاسفانه بیرون رفتن در این فصل، مساوی با قرار گرفتن در معرض طیف وسیعی از اشعه ماورا بنفش آفتاب است. پدیدهای که میتواند سلامت و زیبایی پوستتان را به خطر بیندازد و باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل هایپرپیگمنتیشن، پیری زودرس، التهاب، آفتاب سوختگی و لک پوستی شود.
خوشبختانه همه این مشکلات را میتوانید با استفاده از ضد آفتاب مناسب به راحتی حل کنید. امروزه طیف وسیعی از انواع ضد آفتاب در بازار موجود است. این تنوع گسترده، احتمالا پیدا کردن محصول مناسب را با مشکل روبرو میکند. اما جای نگرانی نیست، با در نظر گرفتن چند نکته کلیدی تمام این مشکلات حل میشوند:
نوع پوست و نیازهای خود را بشناسید
اولین قدم برای خرید ضد آفتاب، شناخت جنس و نوع پوستتان است. پوست شما با توجه به میزان چربی طبیعی و حساسیت ممکن است نرمال، خشک، حساس، چرب یا مستعد آکنه باشد. بدیهی است که مصرف محصول مراقبتی غیر مرتبط با جنس پوست شما نه تنها مفید نیست، بلکه ممکن است دردسر آفرین باشد. به همین خاطر، توصیه میشود پیش از هرکاری به پزشک متخصص مراجعه نمایید و در این باره مشاوره بگیرید. پزشک، پوستتان را به صورت تخصصی بررسی مینماید و جنس و نیازهای مراقبتی آن را برایتان شرح میدهد.
ضد آفتاب شیمیایی یا معدنی، کدامیک برای شما مناسب است؟
بعد از اینکه نوع پوستتان را دقیقا تعیین کردید، میتوانید به سراغ انتخاب فرمول مناسب ضد آفتاب بروید. ضد آفتابها از نظر فرمولاسیون به دو دسته شیمیایی و معدنی تقسیم میشوند که هرکدام ویژگیهای خاص خودشان را دارند:
- ضد آفتابهای معدنی یا فیزیکی بر پایه مواد معدنی از قبیل اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم فرموله میشوند. آنها ساختار ملایم و سبکی دارند و باعث مسدودیت منافذ پوستی و ایجاد جوش و آکنه نمیشوند. به همین خاطر بیشتر برای پوستهای حساس، چرب و مستعد آکنه توصیه میشوند.
ضد آفتابهای معدنی برای جذب کامل خود حداقل ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارند. به علاوه در بیشتر موارد، رد سفیدی از خود بر روی پوست به جا میگذارند که ممکن است برای برخی ناخوشایند باشد.
- ضد آفتابهای شیمیایی، در ساختار خود حاوی موادی مانند اکسی بنزون و اکتینوکسات هستند. آنها اشعه ماورا بنفش آفتاب را جذب میکنند و به صورت انرژی گرمایی به محیط اطراف منعکس مینمایند. در نتیجه، مانع از رسیدن این تابشها به لایههای عمقی پوست میشوند.
این محصول برخلاف ضد آفتابهای معدنی، رد سفید از خود به نمیگذارد. اما فرمولاسیون سنگینی دارد و باعث مسدودیت منافذ میشود. به این ترتیب، افرادی که پوست خشک و نرمال دارند بهترین کاندیداها برای مصرف این مدل ضد آفتاب به شمار میروند.
به SPF ضد آفتاب توجه نمایید
یکی از مهمترین شاخصه ضد آفتابها، فاکتور محافظت کننده یا همان SPF آنها است. این فاکتور، در واقع نشان دهنده قدرت حفاظتی ضد آفتاب در برابر اشعههای ماورا بنفش آفتاب است. فاکتور SPF ضد آفتاب با توجه به نوع و کاربری محصول، معمولا بین ۱۵ تا ۵۰+ است. با توجه به تحقیقات انجام شده و توصیه درماتولوژیستها، فاکتور SPF ۳۰ بهترین رنج برای انتخاب کرمهای ضد آفتاب است که حدود ۹۷ درصد از اشعه UVB و ۹۳ درصد از اشعه UVA را مسدود میکند.
جالب است بدانید برخلاف تصور عموم مردم، توان محافظتی ضد آفتابهایی که با فاکتور SPF بیشتر از ۵۰+ یا حتی ۱۰۰+ به بازار عرضه میشوند، معمولا ۲ تا ۳ درصد بیشتر از SPF ۳۰ است. به همین خاطر، پزشکان معتقدند این محصولات اغلب جنبه تبلیغاتی دارند و مصرف آنها را چندان توصیه نمیکنند.
از فرمولاسیونهای وسیع الطیف استفاده کنید
نکته بعدی در خصوص انتخاب ضد آفتاب، توجه به ویژگی وسیع الطیف بودن آن است. ضد آفتابهایی که دارای برچسب وسیع الطیف هستند، از پوستتان در برابر هر دو نوع اشعه ماورا بنفش آفتاب (UVA و UVB) محافظت میکنند. اما محصولاتی که این برچسب را ندارند، نمیتوانند از برخورد اشعه ماورا بنفش UVA جلوگیری نمایند. آنها اگرچه مانع از آفتاب سوختگی و التهاب پوستی ناشی از نور آفتاب میشوند. اما نمیتوانند اثرات طولانی مدت مانند پیری زودرس و لکهای پوستی را کنترل کنند.
به سراغ فرمولاسیونهای ضد آب بروید
یکی از مهمترین واکنشهای طبیعی بدن ما به افزایش دمای هوا در فصل تابستان، بیشتر شدن میزان تعریق بدن است. به این معنی که بدن شما برای خنک نگه داشتن سطح پوست، میزان تعریق طبیعی را افزایش میدهد. این امر، باعث ماسیدن آرایش و پاک شدن ضد آفتاب از روی سطح پوست میشود. برای جلوگیری از این معضل، بهتر است از ضد آفتابهایی با خاصیت ضد آب یا ضد تعریق استفاده نمایید. این محصول به خصوص برای افرادی که قصد شنا کردن در محیط باز را دارند ضروری است.
نکات مهم برای مصرف ضد آفتاب
انتخاب و خرید ضد آفتاب، تنها بخشی از روتین پوستی تابستانی شما را تشکیل میدهد. نحوه استفاده و رعایت اصول مصرف ضد آفتاب نیز از نکات مهم و ضروری به شمار میروند که رعایت آنها برای حفظ سلامت پوستتان مهم است:
- هنگام مصرف ضد آفتاب سخاوتمند باشید: برای بهره مندی از حداکثر قدرت محافظتی ضد آفتاب، باید مقدار کافی از آن را روی سطح پوستتان بمالید. این مقدار برای پوست صورت به اندازه دو انگشت کامل و برای کل بدن حدود ۲ قاشق غذاخوری است.
- مواد شیمیایی ضد آفتابها برای فعال شدن به زمان نیاز دارند: به همین خاطر توصیه میشود حداقل ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیش از اینکه از خانه خارج شوید، ضد آفتاب را روی پوستتان بمالید.
- استفاده مجدد ضد آفتاب در طول روز، کاملا ضروری است: چرا که ترکیبات فعال و محافظت کننده موجود در ضد آفتاب، بعد از مدتی اثر اولیه خود را از دست میدهند. برای رفع این مشکل، پزشکان توصیه میکنند هر ۲ ساعت یکبار ضد آفتاب خود را تمدید نمایید.
- هنگام مصرف ضد آفتاب، نواحی مهم و حساس مانند پشت گوش، لبها، پشت لب و زیر گردن را از یاد نبرید.
- برای تسهیل تمدید ضد آفتاب، کمپانیهای تولید کننده این محصول، انواع اسپری و استیک ضد آفتاب را تولید کردهاند. اسپری ضد آفتاب، بهترین انتخاب برای محافظت سریع و موثر از پوست بدن است. اما به دلیل ذرات آئروسل یه کار رفته در این محصول، بهتر است آن را در ناحیه صورت و نزدیک بینی اسپری نکنید.
در آخر به یاد داشته باشید که هیچ ضد آفتابی نمیتواند از پوست شما در برابر اشعه ماورا بنفش آفتاب به صورت ۱۰۰ درصدی محافظت کند. به همین خاطر است که پزشکان متخصص توصیه میکنند در کنار ضد آفتابها، استفاده از عینک آفتابی، کلاه، دستکش و لباسهای گشاد و پوشیده را در فصل تابستان جدی بگیرید. این موارد تا حد زیادی از پوست شما در برابر تابشهای مضر نور آفتاب محافظت میکنند.
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
source