بازارهای هفتگی و محلی شهرهای مختلف استان گیلان قدمتی چندین ساله دارد که هنوز هم به صورت هفتگی برگزار می شود. اگر برنامه سفر به گیلان دارید حتماً در شهرهای مختلف از بازارهای هفتگی بازدید نمایید. بازارهای محلی همراه همیشگی تمام شهرها و بخش های گیلان از قدیم الایام تا امروز بوده ، مکانی که به قول معروف از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن یافت می شود. بازارهای محلی در شهرهای مختلفی از جمله : اسالم، انزلی، لنگرود، چوبر، خمام، رودسر، صومعه سرا، کوچصفهان، فومن، چابکسر، رضوانشهر، کیاشهر، کلاچای، هشتپر برگزار می شود.
شنبه بازارهای استان گیلان
اسالم : درفاصله 10 کیلومتری هشتپر قرار دارد. بازار هفته آن در کناره ای دورتر از رودخانه ناورود تشکیل می گردد. اسامل در کار سفالگری شهرتی دیرینه دارد.
انزلی : دارای بازار هفتگی فعال و پر محصولی است که خریداران می توانند اجناس اروپایی، چینی و ژاپنی و محصولات آسیای مرکزی و قفقاز را در روزهای بازار که از سراسر خط ساحلی به بازار شنبه برده می شود تهیه نمایند. محصولات غذایی مانند ماهی، مرغابی و انواع پرندگان شکاری، برنج، بافته های حصیری و سفالی و تورهای ماهیگیری در این بازار عرضه می گردد. در حول و حوش بازار وسایل نقلیه موتوری و آبی برای رفت و آمد به زیر پل بزرگ انزلی که محل تجمع مردم است آماده اند.
لنگرود : با تولید قابل توجه برنج و چای و صید ماهی بازارهای هفتگی را پررونق ساخته و بازار مال فروشان لنگرود در دو روز شنبه و چهارشنبه رقم بزرگ معامله بر روی دام را داراست. در بازار لنگرود صنایع دستی مانند حصیر و زنبیل و سایر فراورده های منطقه نیز عرضه می گردد.
ماسال : از بازارهای پررونق که تنوع کالا در آن زیاد است. به خصوص فرآوده های دامی از جمله پنیر، کره و ترشی های محلی و در ایام عید شیرینی ها و مرباهای خانگی عرضه می شود.
بازارهای روز یکشنبه
چوبر : در طرفین رودخانه امامزاده ابراهیم در 7 کیلومتری شهر شفت و از مناطق محروم استان می باشد. در بازار آن انواع دام ها گاو، گوسفند و گوساله به فروش می رسد.
خمام : در بازار خمام صنایع دستی و انواع سبزی ها و فرآورده های دامی توسط زنان عرضه می شود و پس از برداشت محصول برنج نیز معمولاً حجم معاملات بازار خمام افزایش یافته است. زیرا از شهرها و آبادی های دیگر نیز برای خرید برنج مراجعه می شود.
رودسر : به دلیل گستردگی بازارش از شهرهای اطراف مانند کوچصفهان و لولمان به رودسر می آیند. در این بازار معاملات کلی بر روی برنج، چای، ابریشم و مرکبات می باشد. اما محصولات محلی مانند فندق، گردو و گیاهان دارویی و نهالات مختلف به فروش می رسد. مواد غذایی و پوشاک و لوازم منزل و وسایل زینتی نیز عرضه می شود.
صومعه صرا : این شهر با تولید محصولات متنوع مانند انوان سبزی ها، میوه ها، برنج، چای، دام، طیور، نیشکر و ابریشم و فروش آن ها به ساکنان مناطق مختلف دارای یک بازار هفتگی پررونق است. در این بازار زنان روستایی به فروش نیشکر، دوشاب (شیره انگور)، انواع سبزی و مرغ و تخم مرغ و فرآورده های دامی را که حاصل کار آنان است در بازار عرضع می کنند.
کوچصفهان : از آبادی های قدیمی گیلان است که بازار آن از صبح زود آغاز و در آن انواع کالاها و اجناس از قبیل مواد غذایی، پوشاک، وسایل منزل و کشاورزی به فروش می سد. این بازار در وزهای چهارشنبه نیز برقرار بوده و بازار دام هم در این دو روز بسیار داغ است.
گشت رودخان : گشت رودخان در 9 کیلومتری جنوب فومن روزگاری مرکز مبادلات و معاملات دام و صنایع بومی بود. در بازار گشت رودخان فرآورده های شیری به ویژه پنیر، کره، پارچه های پشمی و نخی، پوشاک، عسل و مواد غذایی مورد معامله قرار می گیرند.
بازار روز سه شنبه
فومن : در سه شنبه بازار عسل، برنج، چای، صنایع حصیری، سفالی، پنیر سیاهمزگی و کلوچه، بیش از کالاهای دیگر خواستار دارد. سایر کالاها عبارتند از وسایل درو، کاردها و چاقوهای ساخت ماسوله و گلم و نمد و فرآورده های دامی مربوط به شولم و گشت رودخان است.
بازارهای روز چهارشنبه
چابکسر : نکته قابل توجه استقبال صاحبان فروشگاهها و دکانهای راسته های بازار، از بازار هفتگی است. زیرا معتقدند این بازار به کار آنها رونق خواهد داد. محصولاتی که در آنجا عرضه می گردند عبارتند از محصولات محلی یعنی برنج، مرکبات، چای و فرآورده های لبنی و سایر لوازم و وسایل مورد نیاز مردم.
رضوانشهر : این بازار در منتهی الیه شهر به سوی آستارا دائر می گردد و نزدیک به شهرک صنعتی چوکا است. مشتریان قابل توجهی از این منطقه برای خرید محصولات لبنی و پشمی و دست ساخته های حصیری و انواع سبزی ها به بازار می آیند.
کیاشهر : فاصله ی کیاشهر با آستانه 20 کیلومتر است و خریداران آنها بیشتر از آستانه و دهستان های اطرف بوده که برای خرید انواع برنج، سبزی و میوه های فصل و سایر موارد خوراکی و پوشاک و لوازم منزل و ماهی به آنجا می آیند.
حسن رود : در 10 کیلومتری غازیان (انزلی) قرار گرفته و با خمام 8 کیلومتر فاصله دارد. در بازار حسن رود مواد غذایی، صنعتی، پوشاک، تره بار، خشکبار، مرغ و بخصوص ماهی عرضه می شود. بیشتر خریداران زنان هستد که از مراکز صنعتی و خانه های سازمانی و روستاهای اطراف برای دیدار آشنایان و گذراندن وقت در بازار کوچک حسن رود حضور یافته و گاه به خرید کالای مورد نیاز خود می پردازند.
بازارهای روز پنجشنبه
جمعه بازار : در 5 کیلومتری صومعه سرا و 17 کیلومتری رشت واقع است که قبلاً در این محل روزهای جمعه، بازار تشکیل می شد. اما طی سالهای اخیر تشکیل بازار به پنجشنبه تغییر داده شد و مردم از شهرهای رشت، فومن و صومعه سرا برای خرید انواع مواد غذایی و برنج، چای، سبزی های تابستانی، مرغ، تخم مرغ و مرغابی به این بازار روی می آورند.
کلاچای : این بازار جمعه نسبتاً شهری – روستایی است. زنان با لباس های محلی در بازار حاضر می شوند و در حد خود بازار پررونق است. در آن محصولات برنج، مرکبات، چای، ماهی، گردو و فندق و سایر مواد خوراکی و پوشاک و لوازم منزل به فروش می رسد. همچنین در این بازار گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان و نیز گل ها و گیاهان تزئینی که در منطقه، زمین های بین رودسر و چابکسر پرورش می یابند، عرضه می شود.
هشتپر : در این بازار اغلب زنان و مردان و حتی صاحبان مغازه ها، با لباس هایی محلی حاضر می شوند. محصولات منطقه و نیز برنج انواع سبزی ها و میوه های درختی از قبیل مرکبات، ازگیل، گیلاس و در سال های اخیر کیوی عرضه می شود. همچنین مواد خوراکی، پوشاک، ماهی های پرورشی و نوعی شال از پشم شتر به فروش می رسد، که از کشورهای آسیای میانه و مرکزی آورده شده است. در گذشته شال بافی از صنایع دستی گیلان بوده، اما در حال حاضر رونق زیادی ندارد.
source