میخواهم رژیم کتوژنیک بگیریم اما مبتلا به دیابت هستم، آیا با این وجود میتوانم از این رژیم غذایی استفاده کنم؟ آیا دیابت نوع 2 با رژیم غذایی کتوژنیک درمان میشود؟ در ادامه این مطلب از زوم لایف درباره ارتباط رژیم کتوژنیک و بیماری دیابت توضیح دادیم.
آیا رژیم کتوژنیک برای دیابتیها مفید است؟ رژیم غذایی کتوژنیک کمکربوهیدرات و پرچرب است که میتواند منجر به ورود بدن به وضعیت کتوزیس شود، جایی که بدن چربی را به عنوان سوخت به جای کربوهیدرات میسوزاند. این میتواند منجر به بهبود کنترل قند خون و حساسیت به انسولین شود که برای کنترل دیابت نوع 2 بسیار حیاتی است.
آیا رژیم کتوژنیک برای دیابت نوع 2 خوب است؟
در برخی موارد، رژیم کتوژنیک می تواند برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در کوتاه مدت مفید باشد. برای درک کامل اینکه آیا رژیم کتو برای دیابتی ها خوب است یا خیر، باید بدانیم که در بدن افراد دیابتی چه می گذرد.
دیابت وضعیتی است که در آن سطح گلوکز خون بالا است. در افراد مبتلا به دیابت نوع 1، بدن هیچ انسولینی – هورمونی که قند خون را تنظیم می کند – نمیسازد. دیابت نوع 1 معمولا در دوران کودکی تشخیص داده میشود و نیاز به داروی دیابت مادام العمر دارد. نوع رایجتر، دیابت نوع 2، در صورتی رخ میدهد که سطح انسولین پایین باشد یا بدن به دلیل تغییر در حساسیت به انسولین به درستی از انسولین استفاده نکند.
هنگامی که ما کربوهیدرات میخوریم، بدن ما آنها را تجزیه کرده و به قندهایی تبدیل میکند که وارد خون میشوند. هرچه سطح قند خون بالاتر باشد، انسولین بیشتری مورد نیاز است. با توجه به اینکه افراد مبتلا به دیابت به اندازه کافی انسولین تولید نمیکنند یا به درستی از انسولین استفاده نمیکنند، میتوانید ببینید که چگونه رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات مانند رژیم کتو ممکن است برای کنترل قند خون مفید باشد.
از آنجایی که در رژیم کتو شمارش و کاهش کربوهیدراتها مهم است – راهی که معمولا برای کنترل قند خون مورد استفاده قرار میگیرد – این رویکرد غذایی در بین افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که به دنبال کاهش A1C خود هستند، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. اندازهگیری میانگین سه ماهه سطح قند خون. در واقع، برخی تحقیقات نشان میدهد که این رژیم ممکن است منجر به کاهش وزن سریع و کاهش بالقوه قند خون برای افراد مبتلا به این بیماری شود.
اما همانطور که یک بررسی در سال 2021 اشاره میکند، رژیم کتو همچنین با خطراتی همراه است که مخصوص افرادی است که دیابت را مدیریت میکنند، از جمله تداخلات دارویی احتمالی و کاهش بالقوه خطرناک قند خون در صورت مصرف دارو و همچنین آسیب کلیوی در افرادی که کلیههایشان مبتلا به دیابت هستند. به دلیل کتون های بالا در خون ناکارآمد است.
در حالی که برخی مطالعات نشان میدهند که رژیم غذایی کتوژنیک ممکن است برای مدیریت دیابت نوع 2 موثر باشد، اما همچنان نیاز به تحقیقات بیشتری برای درک کامل اثرات بلندمدت این رژیم غذایی روی سلامت کلی بدن و دیابت است.
آیا دیابتی ها برای کنترل قند خون باید از رژیم کتو استفاده کنند؟
باید بدانید که انجمن دیابت آمریکا (ADA) رژیم کتوژنیک را در مقابل سایر رژیمها توصیه نمیکند. همچنین درک این نکته مهم است که اگرچه رژیم کتو میتواند به کنترل قند خون کمک کند، اما یک درمان جادویی نیست. با این گفته، بسیاری از مردم دریافتهاند که رژیم کتوژنیک به کاهش وزن کمک میکند، که به نوبه خود میتواند به معکوس کردن یا کاهش تاثیر دیابت، همراه با داروهای دیابت در صورت نیاز کمک کند.
از سوی دیگر، رژیم کتوژنیک میتواند خطرات جدی برای بیماران دیابتی ایجاد کند. هنگامی که از یک رژیم غذایی معمولی به یک رژیم کم کربوهیدرات مانند رژیم کتو تغییر میکنید، میتواند منجر به افزایش سطح کتون در خون شود (بدن به این ترتیب به کتوز میرسد). این به طور بالقوه میتواند منجر به کتواسیدوز دیابتی (DKA) شود که یک اورژانس پزشکی است و میتواند کشنده باشد. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 در معرض خطر بیشتری هستند، اما افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیز در معرض خطر ابتلا به DKA هستند.
همچنین شایان ذکر است که شواهد محدودی در مورد ایمنی و اثرات طولانی مدت رژیم کتوژنیک وجود دارد. افراد مبتلا به دیابت نباید بدون مشورت با پزشک خود تغییرات شدیدی در رژیم غذایی خود ایجاد کنند زیرا میتواند منجر به نوسانات در سطح قند خون، از جمله افزایش قند خون یا قند خون پایین شود که به طور بالقوه منجر به عوارض جدی مانند کمای دیابتی میشود.
اگر به شما توصیه شده است که رژیم کتو را برای دیابت انجام دهید، این رژیم را فقط زیر نظر یک متخصص مراقبتهای بهداشتی یا پزشک خود انجام دهید و مطمئن شوید که در فواصل منظم از نظر پزشکی معاینه می شوید.
آیا رژیم کتو میتواند دیابت را معکوس کند؟
خیر، رژیم کتو دیابت نوع 2 را معکوس نمیکند، اما میتواند به کنترل بهتر قند خون کمک کند، بنابراین بیماری را مدیریت میکند. توجه به این نکته مهم است که رژیم کتو هرگز برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 مناسب نیست زیرا آنها انسولین ندارند و بنابراین نمیتوانند کتونها را متابولیزه کنند. با پزشک خود در مورد بهترین برنامه درمانی برای مدیریت قند خون، کاهش وزن احتمالی و دریافت به روز رسانی های منظم در مورد وضعیت سلامتی خود صحبت کنید.
اگر در نظر دارید رژیم کتو را امتحان کنید و دیابت دارید، توصیه میشود قبل از شروع کتوژنیک با پزشک خود مشورت کنید.
سخن پایانی
شخصی که مبتلا دیابت نوع 2 است و میخواهد کاهش وزن داشته باشد ابتدا باید تغیراتی در سبک زندگی خود ایجاد کند و رژیم کتو میتواند شروع خوبی باشد. هر چند این رژیم نمیتواند معجزهای در درمان قطعی دیابت نوع 2 باشد، شما باید قبل از شروع رژیم با پزشک خود درباره مفاد و مضرات رژیم کتو صحبت نمایید.
تعهد و پایداری در این رژیم مهم است، کوتاهی در این موضوع حتی میتواند علائم بیماری را بیشتر کند اما اگر پزشک شما تمایل شما به ماندگاری در رژیم را بیشتر کند، رژیم کتوژنیک میتواند وسیله خوبی برای کنترل نشانههای دیابت و همچنین کاهش وزن شود.
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
source