تداخلات دارو و غذا می تواند هم با داروهای تجویزی و هم با داروهای بدون نسخه رخ دهد.

این تداخلات غذا و دارو را جدی بگیرید

داروهایی که حتما باید بدون غذا مصرف شوند

وقتی برخی از غذاها تقریباً همزمان با هم مصرف شوند، می توانند بر میزان جذب برخی داروها توسط بدن تأثیر بگذارند. مصرف چنین داروهایی با معده خالی، بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا توصیه می شود.

نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک هایی مانند کلوکساسیلین، پنی سیلین V و ریفامپیسین
  • داروهای جایگزین تیروئید مانند لووتیروکسین
  • داروهایی برای درمان پوکی استخوان مانند آلندرونات و رزیدرونات

داروهایی که باید همراه با غذا مصرف شوند

از سوی دیگر، برخی داروها در صورت مصرف بدون غذا می توانند منجر به ناراحتی معده شوند. بنابراین این داروها باید همراه با غذا یا مدت کوتاهی پس از مصرف غذا مصرف شوند.

نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

  • آنهایی که خطر لخته شدن خون یا سکته مغزی را کاهش می دهند، مانند آسپرین و کلوپیدوگرل.
  • استروئیدهای خوراکی مانند پردنیزولون، هیدروکورتیزون و دگزامتازون
  • مسکن هایی مانند ایبوپروفن، دیکلوفناک و ترامادول

داروهایی که نباید با لبنیات مصرف شوند

برخی از داروها را نباید همزمان با لبنیات مصرف کرد، مانند شیر، پنیر و ماست.

همچنین باید به مواد غذایی حاوی کلسیم، منیزیم و یا آهن نیز توجه ویژه داشت، زیرا آنها می توانند بر اثربخشی چنین دارویی تأثیر بگذارند. این داروها باید حداقل دو ساعت پس از مصرف لبنیات یا مواد غذایی حاوی مواد معدنی فوق مصرف شوند. نمونه هایی از این موارد عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک هایی مانند سیپروفلوکساسین و داکسی سایکلین
  • داروهای جایگزین تیروئید مانند لووتیروکسین
  • داروهایی برای درمان پوکی استخوان مانند آلندرونات و رزیدرونات

تیرامین و داروهای ضد افسردگی

اگر از داروهای ضد افسردگی خاصی مانند موکلوبمید یا لینزولید (نوعی آنتی بیوتیک) استفاده می کنید، باید از محصولات غذایی غنی از تیرامین مانند الکل، آووکادو و سس سویا خودداری کنید؛ این به این دلیل است که به طور کلی، داروهای ضد افسردگی آنزیمی به نام مونوآمین اکسیداز را مسدود می کنند که تیرامین اضافی را در بدن تجزیه می کند. مسدود کردن این آنزیم به تسکین افسردگی کمک می کند. با این حال، تیرامین می تواند به سرعت به سطوح خطرناکی برسد، اگر غذاهای حاوی تیرامین مصرف کنید که ممکن است باعث افزایش فشار خون شود و نیاز به درمان اضطراری داشته باشد.

تداخل شکلات و کره بادام زمینی با داروهای مهارکننده MAO

خوردن شکلات و کره بادام زمینی یک ترکیب خوشمزه است ولی خوردن شکلات همراه با مصرف برخی داروهای مهارکننده MAO مانند (Nardil (phenelzine) or Parnate (tranylcypromine برای افسردگی می تواند خطرناک باشد.

مصرف مواد غذایی و مکمل های حاوی روی و آهن

مکمل آهن و روی با یکدیگر تداخل اثر دارند و هر کدام مانع از جذب دیگری می شوند.

این تداخلات مایعات و داروها را جدی بگیرید

این باور عمومی است که داروهای خوراکی باید با یک لیوان پر آب مصرف شوند اما اگر آب در دسترس نباشد چه؟ ما به شما می گوییم که چه مایعاتی در هنگام مصرف با دارو ممنوع است:

الکل و دارو

به طور کلی، لطفاً هنگام مصرف دارو از مصرف الکل خودداری کنید زیرا الکل ممکن است اثر آرام بخش داروها را افزایش دهد. بنابراین، نوشیدن الکل را کنار بگذارید و داروی خود را با یک لیوان پر آب مصرف کنید.

کافئین و دارو

مصرف زیاد کافئین (بیش از پنج فنجان قهوه در روز) که معمولاً در چای، قهوه و شکلات یافت می‌شود، می‌تواند بر اثربخشی برخی داروها تأثیر بگذارد. هنگام مصرف داروهای زیر سعی کنید مصرف کافئین را محدود کنید:

  • داروهایی که بیماری های تنفسی را درمان می کنند مانند سالبوتامول، فنوترول و تئوفیلین
  • داروهای آرام بخش یا داروهایی که باعث خواب می شوند مانند دیازپام، لورازپام و زولپیدم

آب گریپ فروت و دارو

در حالی که سایر آب میوه ها برای مصرف در کنار داروها بی خطر هستند، لطفاً به آب گریپ فروت توجه ویژه ای داشته باشید، زیرا می تواند بر نحوه دفع برخی داروها از بدن تأثیر بگذارد.

به عنوان مثال، اگر در حین مصرف داروهای استاتین برای کاهش کلسترول، مقدار زیادی آب گریپ فروت بنوشید، ممکن است مقدار زیادی از دارو در بدن شما باقی بماند و خطر آسیب کبدی و تخریب عضلات را افزایش دهد که می تواند منجر به نارسایی کلیه شود.

داروهایی که نباید با آب گریپ فروت مصرف کنید عبارتند از:

  • داروهای کاهش دهنده کلسترول
  • داروهایی که بیماری های قلبی را درمان می کنند مانند نیفدیپین، آملودیپین، وراپامیل و دیلتیازم
  • داروهای سیستم عصبی مانند سیکلوسپورین و تاکرولیموس

آب میوه و برخی از آنتی هیستامین ها

به گزارش سلامت نیوز به نقل از aarp، برخی از نسل جدید آنتی هیستامین ها یعنی فکسوفنادین (Allegra)، همچنین می توانند با آب های اسیدی مانند آب سیب، پرتقال و گریپ فروت تداخل داشته باشند. این آب‌میوه‌های اسیدی می‌توانند بر جذب تأثیر بگذارند و اثر آنتی‌هیستامین‌ها را خنثی کنند. بنابراین اگر به دنبال تسکین آلرژی هستید، از مصرف این آب میوه ها در عرض دو تا چهار ساعت پس از مصرف یکی از این آنتی هیستامین ها اجتناب کنید.

تداخل سبزیجات و فیبر با داروها

سبزی های برگ دار و وارفارین

از جمله شناخته شده ترین تداخلات غذایی و دارویی، وارفارین ضد انعقاد (با نام های تجاری Jantoven و Coumadin) و غذاهای حاوی ویتامین K مانند کلم بروکلی، کلم، کلم پیچ، اسفناج، شاتوت سوئیس، جلبک دریایی و سایر سبزیجات برگدار است.

قبل از اینکه این غذاها را به طور کامل کنار بگذارید، از پزشک خود بپرسید که آیا هنگام مصرف وارفارین باید از آنها (یا سایر غذاها) اجتناب کنید، یا اینکه آیا می توانید به طور منظم مقادیر متوسطی از آنها مصرف کنید. برخی از کارشناسان به افرادی که وارفارین مصرف می‌کنند توصیه می‌کنند که مقدار ویتامین K که از طریق غذا مصرف می شود باید ثابت باشد و از مصرف مقادیر زیاد در یک زمان اجتناب کنند. بنابراین، توصیه می شود اگر سالاد دوست دارید، آن را سه بار در هفته و هر بار به همان میزان مصرف کنید تا غلظت وارفارین شما ثابت بماند.

غذاهای پر فیبر و لووتیروکسین، دیگوکسین

مصرف همزمان آرد سویا، گردو و سایر غذاهای پر فیبر با لووتیروکسین (برای درمان غده تیروئید کم کار) باعث می شود اثر بخشی این دارو کمتر بشود. همچنین در صورتی که از دیگوکسین استفاده می کنید که برای درمان نارسایی قلبی استفاده می شود، همین امر صادق است. غذاهای پر فیبر می‌توانند بر جذب دارو توسط فرد تأثیر بگذارند، بنابراین بهترین گزینه مصرف دیگوکسین حداقل دو ساعت قبل یا بعد از مصرف وعده‌های غذایی یا میان‌وعده‌های مملو از فیبر است.

تداخل گیاهان طب سنتی و دارو

شیرین بیان و داروهای فشار خون

این ماده حاوی ترکیب گلیسیریزین است که می تواند باعث ریتم غیرطبیعی قلب و فشار خون بالا در برخی افراد شود. در واقع، سازمان غذا و دارو چند سال پیش هشداری صادر کرد و گفت: اگر شما بالای ۴۰ سال دارید، خوردن ۲ اونس شیرین بیان سیاه در روز به مدت حداقل دو هفته ممکن است شما را با ریتم نامنظم قلب یا آریتمی در بیمارستان بستری کند.

FDA می گوید شیرین بیان همچنین می تواند با داروها و مکمل ها، از جمله داروهای تجویز شده برای فشار خون بالا (مهارکننده های ACE و دیورتیک ها) تداخل داشته باشد. متخصصان سلامت می گویند افرادی که از این داروها استفاده می کنند نباید از محصولات شیرین بیان استفاده کنند، زیرا می تواند عوارض جانبی را بدتر کند یا باعث تجمع پتاسیم در بدن شود.

شیرین بیان همچنین می تواند با مهارکننده های MAO، رقیق کننده های خون و داروهای فرآوری شده توسط کبد تداخل داشته باشد.

بیماری های پوستی و داروهای رتینوئیدی

افرادی که آکنه های مقاوم و یا پسوریازیس دارند و از ترکیبات رتینوئیدی مانند آسیترتین (زوریاتان) و ایزوترتینوئین (آکوتان) استفاده می کنند، باید از مصرف ویتامین A به صورت مکمل (موجود در مولتی ویتامینها) و همچنین منابع غذایی غنی از ویتامین A (مانند جگر) احتیاط کنند زیرا خطر مسمومیت دارویی وجود دارد.

source

توسط bazaksara.ir