بالا رفتن بیش از اندازه دمای بدن را تب میگویند. برای درمان تب و پایین آوردن دمای بدن باید به پزشک مراجعه کرد اما در بیشتر مواقع با برخی روشهای خانگی میتوان در ساعات اولیه دمای بدن را پایین آورد. در این مطلب از سایت زوم لایف 14 روش خانگی پایین آوردن دمای بدن را توضیح دادهایم، در ادامه با ما همراه باشید.
اگر دمای بدن به بالاتر از حد نرمال برسد تب تعریف میشود. دلایل متعددی برای تب وجود دارد که میتوان ناشی از بیماریهایی مانند پنومونی، مالاریا یا هر گونه عفونت دیگر باشد. برخی دیگر از علائم همراه تب، سردرد، ضعف، بیاشتهایی و التهاب است دمای معمولی بدن همیشه در محدودهی ثابتی بین 35-38 درجه است و هنگامی که بیش از این مقدار برسد میتواند به دلیل سرماخوردگی باشد.
با وجود اینکه بیشتر تبها را میتوان در خانه کنترل کرد، اما در صورتی که بدن شما کم آبی شدید داشت و لبها، زبان و ناخنهایتان کبود شد یا اگر سردرد شدید، توهم، مشکل در راه رفتن، مشکل در تنفس و یا صرع داشتید، سریعا با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
انواع مختلفی از تب وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- تب یونجه: این نوع تب یک واکنش آلرژیک است، این نوع تب ممکن است برای هر کسی بدون در نظر گرفتن سن بروز کند.
- تب روماتیسمی: این نوع تب بین کودکان 5-15سال شایع است.
- تب دنگی: این نوع تب از گزش پشهها ایجاد میشود و بیشتر در مناطق گرمسیری شایع است.
چرا دمای بدن بالا میرود و تب میکنیم؟
دلایل زیادی میتواند منجر به تب شود از جمله بیماریهایی همچون دنگی (Dengue)، مالاریا، آبله مرغان (Chickenpox)، آبله (Smallpox)، سرخک ویا تبهای با منشاء باکتریهایی مثل سل و یا تیفوس که در هر مورد لازم است شخص به دقت معاینه شود تا معلوم شود که آیا واقعا تب است یا یک افزایش معمولی دمای بدن.
اغلب فعالیتهای بدنی با انرژی زیاد، مثل تمرینهای ورزشی سنگین میتواند موجب افزایش درجه حرارت بدن شود که البته در عرض چند ساعت هم این افزایش دما به صورت خودکار کاهش مییابد. گاهی تغییرات جوی نیز میتواند موجب افزایش دمای بدن شود. معمولا شخص به دلیل نوسانات مکرر در دمای بدن احساس خستگی میکند و این ممکن است فرد را ضعیف و بیقرار کند.
روشهای پایین آوردن دمای بدن
داروهای خانگی میتوانند کمک کنند که تب در عرض چند روز فروکش کند. با این حال ممکن است اگر تب دلایل دیگری مثل عوامل بیماریزا و یا باکتریها داشته باشد با این روش درمان نشود.
به هر حال شما میتوانید این درمانهای خانگی را برای درمان تبها امتحان کنید تا دمای بدن در عرض چند ساعت به حالت نرمال برگردد با این حال اگر تب بیشتر از یک روز بالا باشد و با این روشها کنترل نشود حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
آب و آب میوهها
شما باید مقدار زیادی آب بنوشید. این کار مانع از آن میشود که سطح مایعات بدن کمتر از میزان لازم شود و به کاهش دمای بدن کمک میکند و نیز باید از خوردن غذاهای جامد و سنگین اجتناب کنید. در واقع باید مقدار زیادی آبمیوه و یا هر نوع مایعات دیگر را مصرف کند.
سعی کنید هر دو ساعت 230 میلی لیتر آب بنوشید. بدن شما ممکن است به خاطر عطسه و یا تعریق ناشی از بیماریهایی همچون آنفولانزا یا سرماخوردگی، که معمولا با تب همراه هستند، به سرعت رطوبت خود را از دست داده و کم آب شود.
2 لیتر آب در روز مقدار میانگین آب توصیه شده برای یک فرد بالغ است. نوشیدنیهای کافئین دار در مقادیر متوسط مشکلی ایجاد نمیکنند، اما نگذارید این نوشیدنیها تنها منبع مایعات شما باشند. مقدار عمده مایعات روزانه را از آب خالص تامین کنید.
دمای اتاق را پایین بیاورید
دمای بالا ممکن است باعث افزایش طول تب و تعریق بیش از حد شود که خود میتواند به کم آب شدن بدن بیانجامد. دمای ایدهآل اتاق 22 تا 25 درجه است. اگر اتاق شما گرم و خفه است، میتوانید از یک پنکه استفاده کنید.
حمام آب سرد
سعی کنید دوش آب سرد بگیرید، این کار باعث کاهش دمای بدن میشود و در نتیجه شما احساس آرامش میکنید.
برگ ریحان
شما میتوانید از برگ ریحان نیز استفاده کنید که باعث کاهش گرمای بدن میشود. تعداد چند برگ ریحان را در آب بجوشانید و بعد آن را بصورت دمنوش میل کنید همچنین میتوانید از عسل به عنوان شیرین کننده استفاده کنید. به علاوه اینکه عسل فواید آنتی اکسیدانی هم دارد (به هیچ عنوان از شکر برای شیرین کردن دمنوش استفاده نکنید)
زردچوبه
شما میتوانید از پودر زردچوبه نیز استفاده کنید که به راحتی در همه جا در دسترس است و علاوه بر این بسیار سودمند است. یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را به یک لیوان شیر اضافه کنید و بعد از جوشاندن دم کنید و قبل از رفتن به رختخواب میل کنید این دمنوش در درمان سرماخوردگی نیز موثر است.
سیر
سیر میتواند با بالابردن عرق کردن تب بالا را کاهش دهد، همچنین کمک میکند سموم مضر از بدن حذف شوند و سبب سرعت بخشیدن بهبودی میشود.
زنجیل
زنجبیل در درمان بسیاری از بیماریها و آلرژیها بسیار موثر است مقداری عسل و آب لیمو را به زنجبیل اضافه کنید و ناشتا میل کنید توصیه میشود روزی دوبار این کار را تکرار کنید. همچنین زنجبیل می تواند علایم تهوع، استرس، استفراغ، فشار خون بالا و مشکلات هضم همراه با تب را کاهش دهد و شرایط را قابل تحمل تر سازد.
زنجبیل گیاهی قوی است، بنابراین مقدار مصرف روزانه 4 گرم توصیه میشود که شامل منابع غذایی آن نیز هست. باید بعضی در بعضی از این موارد احتیاط کنید:
- زنان باردار نباید روزانه بیش از 1 گرم زنجبیل مصرف کنند.
- زنجبیل را نباید به نوزادان یا کودکان زیر 2 سال داد. با پزشک مشاوره کنید تا دز مناسب برای فرزند خود را پیدا کنید.
- اگر اختلال خونریزی دارید یا داروهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین دارید، زنجبیل مصرف نکنید.
چای نعناع
نعنا با ویژگیهای خنک کننده خود با خنک کردن سیستم داخلی به درمان خانگی تب کمک میکند و سپس دفع گرم از بدن میشود. نوشیدن چای نعناع دوبار در روز باعث خنک شدن سیستم داخلی بدن میشود و دمای بدن را کاهش میدهد و همچنین این دمنوش کمک میکند تا گرمای بیش از حد بدن رفع شود.
چای بابونه
چای بابونه میتواند عوارض مربوط به بیخوابی، استرس، التهاب، سوزش قلب، سرماخوردگی سینه و گلودرد را کاهش دهد. برای درست کردن چای بابونه 2 تا 3 گرم گل خشک بابونه را به مدت 5 دقیقه در یک فنجان آب گرم دم کنید. سپس آن را آبکش کرده و بنوشید. قبل از دادن چای بابونه به کودک با دکتر صحبت کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب یک دارو بسیار ارزان و بسیار مؤثر برای درمان تب است، اسید موجود در آن کمک میکند تا حرارت از پوست خارج شود، علاوه بر این، غنی از مواد معدنی است.
استراحت کردن
تا جای که ممکن است در خانه بمانید و استراحت کنید. زیرا این کار کمک میکند دمای بدن کاهش یابد. به این صورت که در هنگام خواب خود را گرم نگه دارید زیرا عرق کردن نشانهی خوبی است و کمک میکند تا دمای بدن کاهش پیدا کند. اگر شما در طول خواب عرق کنید به این معنی است که دمای بدن شما بالا بوده و بدن از طریق تعریق موجب کاهش دمای خود شده است.
بستههای یخ
چند تکه کوچک یخ را در یک پارچه کنید بپیچید وآن را روی پیشانی قراردهید، این عمل دمای بدن را پایین میبرد و شما را سرد و آرام میکند. (این روش برای کوردکان مناسب نیست). برای کودکان شما میتوانید پارچهای را در آب سرد کنید و بعد استفاده کنید و تا زمانی که درجه حرارت پایین میآید این عمل را تکرار کنید.
ویتامین C مصرف کنید
ویتامین C باعث قویتر شدن سیستم دفاعی بدن و کمک به بهبودی سریع شما که نتیجه آن کاهش تب میباشد خواهد شد. مواد غذایی حاوی ویتامین C عبارتند از:
- فلفل؛
- مرکبات؛
- اسفناج و کلم برکلی؛
- توت فرنگی؛
- گوجه؛
- انبه؛
منیزیم مصرف کنید
کمبود منیزیم در خون باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود. در هنگام تب داشتن مقدار 350 میلیگرم در روز منیزیم مصرف کنید. مواد غذایی حاوی منیزیم عبارتند از:
تب در چه زمانی خطرناک میشود؟
بعضی بیماریها باعث میشود، دماسنج دهانی درجه پایینی از تب (کمی بالاتر از 38 درجه سانتیگراد) را نشان بدهد. این میزان تب را براحتی میتوان با مصرف مایعات و استراحت و آرامش کنترل کرد.
زمانی که تب به حدود 39 درجه سانتی گراد میرسد، ممکن است علاوه بر این موارد، بدن برای پایین آوردن تب نیاز به مصرف یک داروی بدون نسخه مانند استامینوفن داشته باشد، اما اگر دمای دهانی یک فرد بزرگسال به بالاتر از 39 درجه سانتی گراد برسد، میتواند نگران کننده باشد.
خطر طول کشیدن تب
یک تب رو به افزایش میتواند خطرناک باشد و اغلب به مداخلات پزشکی نیاز دارد، بخصوص اگر بیش از 72 ساعت به طول بینجامد.
به گفته پزشکان دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی، ادامه یافتن تب بالا میتواند خطرناک باشد و نشانهای از وجود یک وضعیت پزشکی جدی تلقی شود. در این شرایط به منظور تشخیص و همچنین دریافت داروهای لازم برای کاهش تب، مراجعه به پزشک ضروری است.
خطرات تب پایین
بر خلاف باور عمومی، فقط درجات بالای تب نیست که میتواند خطرناک باشد بلکه یک تب درجه پایین هم گاه به همان اندازه خطرناک است، بویژه اگر تداوم داشته باشد.
به گفته کارشناسان، درجات پایین تب ممکن است نشانهای از یک مشکل ساده مثل عفونت دستگاه ادراری باشد یا از یک بیماری شدیدتر حکایت داشته باشد. لنفوما یا سرطان لنفی و سایر انواع سرطان میتوانند با تبهایی با درجات پایین ظاهر شوند. این شرایط در صورت تشخیص، اغلب با مصرف دارو قابل کنترل و درمان است.
علائم نگران کننده
علائمی که همراه با تب ظاهر می شوند، میتوانند به اندازه خود تب خطرناک باشند. به گفته پزشکان دانشگاه ویرجینیا علائمی مانند بی اشتهایی، تنفس غیر طبیعی، بروز جوشهای وستی و سفتی گردن باید فورا به پرسنل پزشکی گزارش داده شود. تب بالا نیز میتواند باعث ایجاد گیجی و تشنج در بزرگسالان شود که در این صورت به مراقبت فوری پزشکی نیاز دارد.
اگر تب دارید از این کارها اجتناب کنید:
- از خوردن غذا های التهابآور خودداری کنید؛
- خوردن غذای سنگین؛
- خوردن غذای تند و سرخ شده؛
- ورزشهای سنگین؛
- مصرف آنتی بیوتیک بدون دستور پزشک؛
- گوشت قرمز؛
- سیگار کشیدن؛
حرف پایانی
بالا رفتن دمای بدن میتواند بسیار خطرناک باشد و اگر بعد از 48 ساعت موفق نشدید دمای بدن خود را کاهش دهید و بالای 38 درجه بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
source