بیماری اگزما پوستی؛ علائم و راه های درمان آن

بیماری اگزمای پوستی چیست و چه علائمی دارد؟ چرا دچار اگزما می‌شویم؟ راه های درمان اگزمای پوستی چیست؟ اگزما یه نوع التهاب پوست است که می‌تواند منجر به خارش، قرمزی، تورم، پوسته‌ریزی و دیگر نشانه‌ها شود.

در ادامه این مطلب از مجله زوم لایف درباره اگزمای پوستی، علائم و نشانه‌های آن و همچنین بهترین روش درمان اگزما توضیح دادیم.

بیماری اگزما

اگزمای پوستی چیست؟

اگزمای پوستی یا درماتیت یک بیماری شایع پوستی است. اگزما یک نوع بیماری پوستی خارش آور و نارحت است که می تواند باعث ایجاد اضطراب اجتماعی شود. چرا؟ بدلیل ظاهر عجیب و غریبی که دارد و عموماً اعتماد به نفس را در بین مبتلایان پایین می آورد.

به همین دلیل مهم است که اطلاعات اولیه خود را درباره این بیماری پوستی افزایش دهید. درمان کامل بیماری درماتیت باید به وسیله پیگیری مداوم انجام شود، اما برای کنترل و کاهش خارش اگزما روش هایی وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

علت اگزما

علت بروز اگزما چیست؟

اگزما یک بیماری موروثی در نظر گرفته می شود و همراه با آرژی های خوراکی، التهاب مخاط بینی، آلرژیک و آسم است. این بیماری پوستی وقتی اتفاق می افتد که پوست ملتهب شده و نمی تواند رطوبت کافی را در خودش نگه دارد. این مشکل می تواند توسط رطوب از هوای مرطوب و خیس، و همینطور هوای به شدت سرد و خشک تشدید شود.

عوامل دیگری که می تواند باعث اگزما شود، مثل استرس، محرک ها (مثل مواد حساسیت زا، صابون ها یا لوسیون ها)، مواد خوراکی خاص یا گرد و خاک و کپک ها.

علائم اگزما

علائم بیماری اگزما چیست؟

علائم بیماری اگزما با توجه به سن افراد متفاوت است. به دلیل اهمیت موضوع و شایع بودن این بیماری پوستی باید علائم اگزما در نوزادان و کودکان باید مرتب چک شود. به طور کلی موارد زیر از نشانه‌های اگزما هستند:

  • خارش شدید؛
  • قرمزی پوست؛
  • جوش‌های ریز؛
  • پوسته پوسته شدن پوست؛
  • خشکی پوست.

نشانه‌های اگزما بیشتر در پنج سال نخست زندگی مشاهده می‌شود. اما، اگزما فقط مختص این دوره نیست و افراد در دوره‌های سنی مختلف ممکن است دچار آن شوند. جالب است بدانید نشانه‌های اگزما در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. در ادامه این تفاوت‌ها را شرح داده‌ایم.

اگزمای پوستی در کودکان

علائم اگزما در نوزادان

علائم اگزما در نوزادان

برای نوزادان، معمولا ضایعات پوسته دار قرمز (راش) بر روی صورت، گردن و کف سر، و گاهی اوقات جلوی بازوها یا ران ها ظاهر می شود. اگر نوزاد این نواحی را خارش دهد، باعث گسترس اگزما به سایر قسمت های بدن می شود.

علائم اگزما در کودکان

برای کودکان کمی بزرگتر، بیماری اگزما معمولا پشت زانوها یا داخل آرنج ها اتفاق می افتد. اگر آن ناحیه از پوست برای مدت خیلی طولانی تحت پوشش راش باشد، بعد از مدتی به رنگ قهوه ای با جنس کلفت تر و سخت تر تبدیل می شود.

علائم اگزما در نوجوانان و جوانان

نوجوانان و جوانان معمولا در قسمت های مچ پا و مچ دست، سر آرنج، پشت زانوها، صورت، گردن، سینه، ساق پا و کف دست دچار اگزما می شوند.

به طور کلی، بیماری اگزما یک مشکل پوستی وابسته به حساسیت است که پوست بدن را داغ، خشک و خارش دارد می کند. بعضی وقت ها این خارش به قدری زیاد می شود که واقعاً اذیت کننده است. بعضی وقت ها خارش می تواند کمتر باشد اما در بعضی مواقع منجر به خونریزی، ترک و پوست ریزی می شود.

درمان بیماری اگزما

اگزمای پوستی چطور درمان می‌‎شود؟

درمان و کنترل بیماری اگزما بسیار حائز اهمیت است. خارش بیش از حد میتواند باعث ایجاد عفونت پوستی شود، و اگر بیماری اگزما برای طولانی مدت بی درمان بماند، باعث کلفت شدن و تغییر رنگ پوست می شود.

روش های اصلی درمان اگزما:

  • پرهیز از هر گونه آلرژی خوراکی شناخته شده که می تواند باعث التهاب شود.
  • پرهیز از صابون ها، لوسیون ها و شوینده های معطر. استفاده از دستکش در زمان نظافت می تواند از دست ها محافظت کند.
  • خوابیدن در وان حاوی مواد تسکین دهنده می تواند خارش را کمتر کند. پوست باید با لوسیون های مناسب مرطوب شود.
  • بهتر است ناخن های کودکان و نوزادان برای جلوگیری از خارش بیش از حد گرفته شود. همچنین می توانید زمان خوابیدن دستکش نرم دستشان کنید.
  • حمایت خانوادگی از این بیماری و شرایط نامطلوب روحی و روانی که به مراه خودش دارد، تاثیر زیادی در روحیه بیمار دارد.

درمان خانگی اگزما

درمان خانگی اگزما

بسیاری از روش های خانگی برای درمان اگزما وجود دارد که می تواند علائم اگزما را کاهش و آن را درمان کند که در ادامه به چند مورد آن اشاره خواهیم کرد.

1. درمان اگزما با روغن نارگیل

خوص ضد میکروبی و مرطوب کننده روغن نارگیل تا حد زیادی می توادن به درمان اگزما (درمان درماتیت) کمک کند. روغن نارگیل می تواند در عرض چند روز خشکی پوست و پوسته شدن پوست را نیز کاهش دهد.

  • مقداری روغن نارگیل یا کرم نارگیل را به آرامی در منطقه ای که پوست شما آسیب دیده است بمالید، این کار را روزانه انجام دهید، برای گرفتن بهترین نتیجه قبل از رفتن به رختخواب استفاده کنید.

2. درمان اگزما با جو دو سر

یک حمام جو دو سر می توادن به درمان سوزش پوست، خارش و بثورات کمک کند. همچنین باعث حفظ رطوبت پوست شما خواهد شد.

  • یک فنجان جو دو سر پرک شده را در یک وان حمام گرم مخلوط کنید.
  • به مدت 15 الی 20 دقیقه در آن دراز بکشید.
  • این کار را برای یک ماه هر روز تکرار کنید تا نتیجه حاصل شود.

3. درمان اگزما با سرکه سیب

یکی از مواد دیگر موثر برای درمان درماتیت (درمان اگزما)، سرکه سیب است زیرا سبب کاهش التهاب و خارش خواهد شد.

  • مقداری سرکه سیب را با آب مخلوط کنید، سپس مقداری پنبه را به خوبی به این مخلوط آغشته کنید و این پنبه را بر روی محل آسیب دیده بمالید، این کار را چند بار تکرار در روز تکرار کنید.
  • روش دیگر مخلوط کردن 2 قاشق چای خوری سرکه سیب در یک لیوان آب و نوشیدن آن، از این مخلوط 3 عدد در روز مصرف کنید.

4. درمان اگزما با آلوئه ورا

آلوئه ورا به طور گسترده ای در درمان بیماری های التهابی پوست مانند اگزمای پوستی استفاده می شود. آلوئه ورا در درمان اگزمای پوستی به تعادل سازی PH کمک می کند و سبب از بین رفتن احساس خارش و سوزش پوست می شود.

  • همچنین آلوئه ورا دارای خواص مرطوب کننده و ضد میکروبی می باشد.
  • چندین بار در روز به مدت چند ماه برای از بین بدن اگزمای پوستی از کرم آلوئه ورا یا ژل آن استفاده کنید.
  • همچنین می توانید آب آلوئه ورا را بخورید تا پوست سالم و درخشان برای همیشه داشته باشید.

5. درمان اگزما با مصرف ویتامین E

یک از بهترین و ساده ترین روش های خانگی برای درمان اگزما روغن ویتامین E است زیرا سبب بهبودی خارش و التهاب می شود.

  • روغن ویتامین E را روی پوست خود بمالید ، مخصوصا در شب قبل از رفتن به رختخواب.
  • همچنین می توانید از لوسیون و کرم حاوی ویتامین E استفاده کنید.
  • مصرف منظم غذاهای غنی از ویتامین E مانند دانه های آفتابگردان، روغن زیتون، جوانه گندم، کره بادام زمینی و ذرت می تواند سبب پیشگری از اگزما (درماتیت) شود.

6. درمان اگزما با عسل

عسل یک عنصر بسیار معمولی است که می تواند به کاهش سطح التهاب پوست کمک کند. همچنین دارای خواص ضد عفونی کننده و ضد باکتری است.

  • مقدار مساوی از عسل خام و موم زنبور عسل و روغن زیتون را با هم مخلوط کنید. سپس آنها را حرارت دهید و سپس اجازه دهید خشک شود، حال این مخلوط را به پوست خود بمالید و پس از چند ساعت آن را پاک کنید، این کار را روزانه انجام دهید تا نتیجه بگیرید.

7. درمان اگزما با بابونه

خواص درمانی گل های بابونه می تواند سبب آرامش بخشی روی پوست شما و درمان اگزما داشته باشد.

  • دو تا سه قاشق چای خوری گل بابونه را در یک فنجان آب به مدت 15 دقیقه بجوشانید و سپس اجازه دهید سرد شود و یک پارچه تمیز را به آن آغشته کنید و روی محل آسیب دیده قرار دهید و بعد از 20 دقیقه آن را بردارید، این کار را چند بار در روز انجام دهید.
  • همچنین شما می توانید یک کرم بابونه را چند بار در روز استفاده کنید یا 5 تا 10 قطره روغن بابونه را بر روی محل آسیب دیده بمالید و پس از 20 دقیقه بشورید.

توجه: بعضی افراد به بابونه حساسیت دارند پس بهتر است ابتدا مقدار کمی بابونه را به طور آزمایشی بر روی پوست خود بمالید تا مطمئن شوید هیچ واکنشی رخ نمی دهد.

8. زرچوبه و درمان اگزما

یکی دیگر از مواد بسیار موثر که می تواند در درمان اگزما به صورت طبیعی استفاده شود، زردچوبه است. زردچوبه دارای خواص ضد التهابی  و ضد عفونی کننده است.

  • یک کتری را آب کنید و سپس یک و نیم قاشق چای خوری پودر زردچوبه را به آن اضافه کنید.
  • سپس به آن حرارت دهید تا آب درون کتری به جوش بیاید.
  • سپس اجازه دهید خنک شود و روزانه 3 فنجان از بنوشید و همچنین منطقه آسیب دیده پوست خود را نیز با این مخلوط بشورید.
  • این کار را هر روز انجام دهید.

پماد و قرص برای درمان اگزما

پماد و قرص برای درمان اگزما

توصیه ما استفاده از روش‌های خانگی برای درمان اگزما است که در بالا خواندید، اما چند پماد و قرص نیز برای درمان اگزما وجود دارد که در ادامه توضیح داده‌ایم:

مصرف کرم و پماد‌ مرطوب‌کننده

طبق انجمن ملی اگزمای امریکا، موثرترین راه برای درمان خشکی پوست، رساندن رطوبت به آن، از طریق حمام کردن و مرطوب کردن صحیح است. برای درمان اگزمای پوستی، استفاده از کرم مرطوب کننده کمک می‌کند تا پوست مرطوب بماند. در برخی موارد ممکن است، علاوه بر استفاده از کرم و دارو، به بیمار پیشنهاد شود تا از پانسمان مرطوب استفاده کند.

باید بدانید اگر کرم یا پماد را بعد از حمام یا دوش گرفتن، استفاده کنید، رطوبت پوست‌تان بیشتر حفظ می‌شود. برخی افراد محصولاتی را امتحان می‌کنند که می‌توان در وان حمام ریخت، مانند روغن یا جو دوسر.

کرم و پماد‌ برای درمان اگزما

مصرف کرم و پماد‌ کورتیکو استروئیدی

کورتیکو استروئیدها را به نام کورتون‌ها هم می‌شناسند. این محصولات جذب پوست می‌شوند و خارش و قرمزی آن را تسکین می‌دهند. (در موارد حاد ممکن است شما به قرص‌های استروئیدی نیاز داشته باشید اما پزشک یا پرستار شما خیلی زود این درمان استروئیدی را پایان می‌دهد. درست است که این داروها کمک کننده هستند، اما مشکلات خاص خودشان را هم به همراه دارند.)

استفاده از داروهایی که روی سیستم ایمنی بدن اثر می‌گذارند

این داروها فقط برای افرادی استفاده می‌شود که با درمان‌های دیگر که کم عارضه‌تر هستند، بهبود نیافته‌اند.

مصرف قرص‌های آنتی هیستامین

آنتی هیستامین دارویی است که بیشتر مردم هنگام بروز آلرژی مصرف می‌کنند. مصرف آنتی هیستامین‌ می‌تواند به کاهش خارش و تسکین اگزما در بعضی از افراد کمک کند. برخی نیز فکر می‌کنند که این داروها برای‌شان اثری ندارد. بیشتر افرادی که مبتلا به بیماری اگزما پوستی هستند، شب‌ ها دچار خارش‌ شدیدی می‌شوند و این مسئله نمی‌گذارد شب راحت بخوابند. اگر شما هم این مشکل را دارید، آن را با پزشک خود مطرح کنید. او می‌تواند با تجویز یک آنتی هیستامین به راحت خوابیدن شما کمک کند.

درمان پزشکی اگزما

درمان اگزما با نور درمانی

یکی از بهترین روش‌های درمان پزشکی برای اگزما استفاده از نور درمانی است. نور درمانی یا اشعه درمانی می‌تواند به درمان اگزمای پوستی کمک کند، ولی متخصصان و کارشناسان نگران افزایش خطر سرطان پوست در این گونه افراد هستند. به همین دلیل پزشکان زیاد از نور درمانی استفاده نمی‌کنند. در طول نوردرمانی پوست در معرض نوع خاصی از نور به نام فرابنفش قرار می‌گیرد. این درمان معمولاً‌ در مطب پزشکان انجام می‌شود. معمولاً، متخصصان این درمان را به افرادی توصیه می‌کنند که درمان‌های دیگر به آنان کمکی نکرده است.

برای کاهش علایم اگزما چه کار کنیم؟

اگر اگزما دارید، حتماً از یک لایه‌ی ضخیم پماد یا کرم مرطوب کننده بدون بو برای جلوگیری از خشکی پوست‌تان استفاده کنید. همچنین، توصیه می‌کنیم برای کاهش علائم اگزما از مواردی که موجب تشدید اگزما می‌شود، دوری کنید. یعنی عواملی مانند:

  • گرما یا تعریق بیش از حد؛
  • حضور در هوای بسیار خشک؛
  • استرس یا نگرانی؛
  • تغییرات ناگهانی دما؛
  • صابون‌ یا محصولات پاک کننده‌ی خشن؛
  • استفاده از عطر‌؛
  • مراقبت نکردن از پوست خشک؛
  • پوشیدن پشم یا لباس‌هایی با الیاف مصنوعی مثل پلی استر.

سخن پایانی

اگزما یک بیماری نامطلوب پوستی است، اما قابل کنترل و درمان است. شاید شناسایی و یادگیری کنترل بیماری اگزما کمی زمان ببرد، اما قطعا شدنی است! برای درمان اگزما توصیه می کنیم به پزشک مراجعه کنید.

کانال تلگرام زوم لایف

توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.

source

توسط bazaksara.ir