![سرطان تیروئید چیست؟ 16 حقیقت جالب درباره این سرطان سرطان تیروئید چیست؟ 16 حقیقت جالب درباره این سرطان](/uploads/posts/2019-11/1573893026-thyroid-cancer-facts.jpg)
سرطان تیروئید در حال افزایش است و این سرطان بیشتر در بزرگسالان خود را نشان میدهد. سرطان تیروئید (Thyroid cancer)، رتبه اول سرطانها در زنان بین 15 تا 29 سال را دارد و دومین سرطان رایج (بعد از سرطان سینه) برای زنان بین 30 تا 39 سال است. اگر میخواهید درباره سرطان تیروئید بیشتر بدانید، این مطلب از سایت زوم لایف را تا پایان بخوانید.
1. تیروئید خود را زیر نظر داشته باشید.
شما احتمالاً اهمیت زیادی به تیروئید خود نمیدهید اما این غده پروانهای شکل کوچک در گردن شما (که معمولاً بین 4 تا 6 سانتیمتر است) اثر بزرگی روی کل بدن شما دارد. غده تیروئید، هورمون تیروئید (TH) را ترشح میکند که با رسیدن به تقریباً همه سلولهای بدن، متابولیسم، ضربان قلب، درجه حرارت، خلقوخو و دیگر فرایندهای مهم بدن را تنظیم میکند.
اگر شما جوان و سالم هستید، احتمالاً نگران کلمه «سرطان» نیستید. اما طبق تجربه میدانم که سرطان تیروئید میتواند شما را غافلگیر کند. در سن 33 سالگی و در حین چکاپ سالیانه من، پزشک یک توده در گردن من پیدا کرد و مشخص شد که من سرطان تیروئید دارد.
2. مبتلایان به سرطان تیروئید، کمتر از 55 سال دارند.
اگرچه بهطور معمول سرطان در جوانان کمتر دیده میشود، بیشتر بیماران مبتلا به سرطان تیروئید کمتر از 55 سال دارند و حدود 2٪ از آنها کودک و یا نوجوان هستند. ملانی گلدفارب، جراح غدد داخلی و رئیس برنامه تومورهای غدد داخلی در مرکز سلامت سنتجان در سانتا مونیکا میگوید: «اینطور نیست که سرطان تیروئید فقط افراد جوانتر را مبتلا کند، اما سرطانهایی مانند پروستات و ریه که در افراد مسنتر رایج هستند، در افراد جوانتر رخ نمیدهند.» او همچنین اضافه میکندکه سرطان تیروئید، رتبه اول سرطانها در زنان بین 15 تا 29 سال را دارد و دومین سرطان رایج (بعد از سرطان سینه) برای زنان بین 30 تا 39 سال است.
3. زنان در خطر بیشتری هستند!
زنان 75٪ از افراد مبتلایان به سرطان تیروئید را تشکیل میدهند اما متخصصان مطمئن نیستند که چرا. استیون شرمن، معاون دانشکده و رئیس تحقیقات دانشگاه پزشکی تگزاس در هوستون میگوید: «یک همبستگی بین افزایش خطر سرطان تیروئید برای یک زن بین سنین بلوغ و یائسگی وجود دارد اما هیچ نتیجه قطعی مبنی بر ربط داشتن موضوع به هورمونها وجود ندارد.» برخی پژوهشها نشان میدهند که استروژن یک عامل رشد سلولهای تیروئید به صورت سالم و سرطانی است و بنابراین جنس، نقش مهمی در ایجاد گرههای تیروئید و سرطان تیروئید بهشمار میآید. اما تحقیقات بیشتر برای قطعی کردن این نتایج مورد نیاز هستند.
4. علائم سرطان تیروئید همیشه سرراست نیست!
کنث بورمن، پزشک و رئیس بخش غدد داخلی در مرکز بیمارستانی واشنگتون در شهر واشنگتون دی.سی میگوید: «بیشتر بیماران علائمی ندارند اما ممکن است احساس ناراحتی در گردن داشته باشند و یا یک توده در گردن داشته باشند. بیماران با سرطان مغزی ممکن است اسهال غیرقابل توضیح داشته باشند.»
تا زمانیکه پزشکم انگشتم را روی توده کشید و از من پرسید :«چطور متوجه این نشده بودی؟»، من هرگز متوجه آن توده نشده بودم. به خاطر دارم که به او گفتم هیچکس به من نگفته بود که گردنم را بررسی کنم. من همیشه عادت چک کردن سینههایم را داشتم. زمانیکه در آینه بیشتر دقت کردم، میتوانستم حرکت توده را هنگام قورت دادن آب دهانم ببینم. انکولوژیست خیلی سریع متوجه صدای گرفتهی من شد که در نتیجه فشار آوردن توده به نای و تارهای صوتی من ایجاد شده بود. او نیز پرسید که آیا هیچگونه مشکل قورت دادن در ماههای گذشته داشتهام یا نه. من مشکل داشتم اما هرگز حدس نمیزدم که به تیروئید من ربط داشته باشد.
5. بیش از یک نوع سرطان تیروئید وجود دارد.
حدود 80٪ سرطانهای تیروئید از نوع کارسینوم پاپیلاری هستند که رایجترین و کمخطرترین سرطان تیروئید است. این نوع سرطان با سرعت خیلی آرام رشد میکند و معمولاً تنها در یکی از لوبهای غده تیروئید ایجاد میشود. در حالیکه این نوع سرطان اغلب به گرههای لنفاوی در گردن گسترش مییابد، این نوع سرطان معمولاً با موفقیت درمان میشود و بهندرت باعث مرگ میشود.
زیردستههای زیادی از این نوع سرطان وجود دارد که یکی از آنها همانی است که من دارم: پاپیلاری-فولیکولار. این نوع منحصربفرد از سرطان در حدود 25٪ از بیماران مشاهده میشود. به نظر حاضر میآید و خطرناکتر ظاهر میشود و نرخ بالاتری در متاستاز گره مرکزی دارد (به این معنا که از تیروئید به سمت نزدیکترین گره لنفاوی در گلو منتشر میشود). زمانیکه خیلی زود تشخیص داده شود، بهبودی خوبی دارد.
6. انواع غیررایج سرطان تیروئید
پس از کارسینوم پاپیلاری، رایجترین نوع سرطان تیروئید کارسینوم فولیکولار است که تقریباً 1 نفر از 10 بیمار به آن مبتلا میشوند. بیشتر در کشورهایی که مردم ید کافی در رژیم غذایی خود دریافت نمیکنند، رایج است. این نوع سرطانها به گرههای لنفاوی گسترش پیدا نمیکنند اما میتوانند به دیگر قسمتهای بدن مانند ریهها و استخوانها گسترش پیدا کنند.
نوع بعدی، کارسینوم مدولاری است که حدود 4٪ از افراد به آن مبتلا هستند. این نوع در سلولهای C رشد مییابد که معمولاً کلسیتونین تولید میکنند که یک هورمون است که در متابولیسم کلسیم نقش دارد. اگر قبل از اینکه به دیگر اعضای بدن گسترش یابد زود تشخیص داده شود، کنترل و درمان آن راحتتر است.
7. انواع کمیاب و خطرناکتر سرطان تیروئید
کارسینوم آناپلاستیک که 2٪ موارد سرطان تیروئید را تشکیل میدهد و داستان پرفروش سال 2012 یعنی نحسی ستارگان بخت ما (The Fault in Our Stars) را ایجاد کرده است (شخصیت اصلی یک نوجوان است که این نوع سرطان تیروئید را دارد و در فیلم ساخته شده نیز نقش آن را شیلین وودلی بازی میکند). این گمان وجود دارد که گاهیاوقات از یک سرطان پاپیلاری و یا فولیکولار ایجاد میشود. این سرطان اغلب به سرعت در گردن و دیگر قسمتهای بدن گسترش مییابد و درمان آن بسیار سخت است.
لیمفومای تیروئید هم یک نوع کمیاب سرطان تیروئید است که در سلولهای سیستم ایمنی در تیروئید ایجاد میشود و بسیار سریع رشد میکند. این نوع سرطان معمولاً در بزرگسالان مسنتر رخ میدهد.
8. عوامل خطر در سرطان تیروئید وجود دارد.
در حالیکه دلیل دقیق بیشتر سرطانهای تیروئید ناشناخته است، عوامل خطر زیادی به این بیماری مرتبط دانسته شدهاند. تشعشعات به سر و گردن یکی از آنهاست. دکتر بورمن میگوید: «سخت است که بفهمیم که هر موردی بهطور خاص به پرتوهای ایکس پزشکی مربوط است.»
این برای من جالب است زیرا در 14 سالگی، من تشخیص بیماری اسکولیز شدید گرفتم (انحنای غیرعادی ستونفقرات). چندین بار در طول تشخیص، درمان و بهبودی تحت اشعه ایکس از گردن و ستونفقراتم قرار گرفتم. آیا این تشعشعات باعث سرطان من شدند؟ تنها میتوانم به این مسئله شک کنم.
دیگر عوامل خطر شامل سوانح مربوط به نیروگاههای هستهای و یا آزمایش تسلیحات هستهای، رژیم غذایی با ید کم، گذشته خانوادگی و ژنتیک، میشود.
9. سونوگرافی به تشخیص سرطان تیروئید کمک میکند.
شیوع سرطان تیروئید از دهه 1970 تا کنون دو برابر شده است اما احتمالاً به دلیل نظارت زودتر و بالا رفتن آگاهی است. دیوید میسیورک، متخصص گوش و حلق و بینی در مرکز پزشکی دانشگاه نیویورک میگوید: «30سال پیش سونوگرافی تیروئید در ابتدای کار خود بود ولی امروزه برای هر نوع ورم گردن تجویز میشود.» دقیقاً همانطور که یک متخصص سونوگرافی یک قطره از ماده لوبریکانت را روی شکم زنان باردار قرار میدهد، همین کار روی گردن انجام میشود.
ابزاری که استفاده میشود، دقیقاً شبیه ابزاری است که برای دنبال کردن رشد جنین استفاده میشود. دکتر میسیورک میگوید: «سونوگرافی ناحیه گردن برای ارزیابی توده در ناحیه تیروئید انجام میشود. علاوهبراین، سونوگرافی ممکن است پس از مشخص کردن محل یک گره تیروئیدی، نقشی را در شناسایی محل و چگونگی بیوپسی نیز ایفا کند.»
10. اسکنر پت نیز میتواند به تشخیص سرطان تیروئید کمک کند
برای یک اسکنر پت، یک ماده رادیواکتیو وارد خون میشود. سلولهای سرطان بیشتر از سلولهای نرمال این ماده را جذب میکنند که باعث میشود در اسکنر ظاهر شوند. اسکنرهای پت اغلب برای شناسایی اینکه آیا سرطان تیروئید گسترش یافته است یا نه استفاده میشوند زیرا میتواند در همه جای بدن به دنبال سرطان بگردد.
11. بیشتر روشهای درمانی همزمان هستند، اما جراحی در اولویت است.
جراحی به عنوان روش درمانی اصلی در تقریباً همه انواع سرطان تیروئید، بجز برخی سرطانهای تیروئید آناپلاستیک است. در ابتدا، من یک لوبکتومی (برداشتن قسمتی از بدن) تیروئید داشتم که در آن انکولوژیست من، تومور و بخش سمت راست تیروئید را برداشت. آزمایشات پاتولوژی بعدی نشان داد که من به یک جراحی کامل حذف غده نیاز دارم. خطرات جراحی تیروئید شامل آسیبهای تصادفی به اعصابی که به تارهای صوتی متصل هستند، میشود که میتواند باعث فلج تارهای صوتی، گرفتگی صدا و یا مشکلات تنفسی شود.
12. جراحی حذف غده تیروئید به دارو خوردن دائمی میانجامد.
پس از اینکه یک نفر جراحی حذف کامل غده تیروئید داشته باشد، نیاز است که برای جایگزین کردن هورمون تیروئید و برای حفظ متابولیسم طبیعی بدن، همیشه دارو مصرف کند. هورمونتراپی همچنین با کاهش سطح TSH، باعث توقف رشد سلولهای سرطانی میشود. پزشک، سطح هورمونها را هر چند ماه یکبار با یک آزمایش خون میسنجد تا مقدار مناسب دارو مشخص شود.
13. درمان ید رادیواکتیو رایج است.
درمان ید رادیواکتیو (RAI) اغلب پس از حذف تیروئید استفاده میشود تا هر بافت تیروئید باقیمانده و همچنین نواحی میکروسکوپی سرطان تیروئید که در حین جراحی برداشته نشدهاند را حذف کند. این دارو به صورت قرص یا مایع مصرف میشود و بیماران باید حداقل سه تا پنج روز از دیگر افراد جدا شوند.
پیش از انجام چنین روش درمانی، بیماران باید یک رژیم غذایی کم ید را داشته باشند تا بدن آنها نسبت به ید، که عنصری ضروری برای تولید هورمون تیروئید است، گرسنه باشد. زمانیکه ید از طریق RAI وارد بدن میشود، بافت تیروئید باقیمانده و سلولهای سرطانی را میکشد. دکتر شرمن میگوید: «تیروئید را به شکل یک اسفنج درنظر بگیرید. برای اینکه یک اسفنج بیشترین مقدار آب را دربر بگیرد، ابتدا باید همه آبی که در آن است را خالی کنیم.»
14. شیمیدرمانی و پرتودرمانی خیلی رایج نیستند.
دکتر کوی دائو، پزشک انکولوژیست در مرکز سرطان نوادا میگوید: «هر دوی این روشهای درمانی برای سرطان تیروئید رایج نیستند. شیمیدرمانی ممکن است برای برخی افراد که به RAI پاسخ ندادهاند مفید باشد. شیمیدرمانی به معنای داخل کردن برخی مواد شیمیایی در رگها به منظور کشتن سلولهای سرطانی است. دکتر دائو میگوید: «پرتودرمانی خارجی برای کسی که تحت جراحی قرار گرفته و سرطان او پس از RAI نیز در حال رشد است، میتواند یک گزینه درمانی باشد.»
یک روش درمانی دیگر «دفع الکل» خوانده میشود. در این روش، الکل را با استفاده از تصویربرداری فراصوت به داخل سرطانهای تیروئید کوچک تزریق میکنند تا از مکان دقیق تزریق مطمئن شوند. دکتر دائو میگوید: «این درمان برای سرطانی که در حین جراحی به خوبی در دسترس نیست، روش خوبی بهشمار میآید و برای درمان سرطان تیروئید زیاد استفاده نمیشود.»
15. سرطان تیروئید گاهی به اسم سرطان «خوب» نامیده میشود.
اگر سرطانهای تیروئید از انواع پاپیلاری، فولیکولار و مدولاری، زود تشخیص داده شوند و سرطان گسترش نیافته باشد، نرخ نجات پس از پنج سال برابر 98٪ است. هر ساله کمتر از 2000 نفر در آمریکا و بر اثر سرطان تیروئید میمیرند. این یک خبر خوب برای افرادی است که از این بیماری نجات پیدا کردهاند و یا به تازگی برای این بیماری تشخیص گرفتهاند. البته بهعنوان کسی که در این اوضاع قرار دارد، گفتن این کلمات درمان را سادهتر نمیکند. شنیدن این جمله که «شما سرطان دارید» یک شوک است.
دکتر میسیورک میگوید: «من هنوز سرطان خوبی کشف نکردهام. مطمئناً سرطان تیروئید کمخطرتر است ولی کسی که بگوید این سرطان خوبی است یعنی خودش سرطان ندارد.»
16. بررسی تیروئید توسط خودتان ساده است و توصیه میشود.
دکتر میسیورک توصیه میکند که گردن خود را بررسی کنید، همان بخش نرم و بزرگی که با قورت دادن بالا و پایین میرود. انگشتان خود را به پایین حرکت دهید تا زمانیکه غضروف بعدی را لمس کنید. سپس انگشتان خود را روی دو طرف آن برجستگی (بالای شکاف در پایین گردن) قرار داده و آب دهان خود را قورت دهید. اگر مشکلی داشته باشید، باید یک توده را حس کنید. وقت را نکشید و به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
توجه: محتوای مجله زوم لایف، جایگزین نسخه پزشکان نیست. اگر مشکل پزشکی دارید، برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
source