به گزارش صدای بورس، در ۹ ماه سال ۱۴۰۲ روند حرکت بازار سرمایه و شاخص با افت و خیزهای بسیاری مواجه شد. ضمن اینکه با توجه به اتفاقات رخ داده از جمله درز اطلاعات نهانی بازار سهام، بی‌اعتمادی در بازار سرمایه بیشتر شد و این اتفاق موجب شد که در اواسط اردیبهشت‌ماه شرایط بسیار مشابه سال ۱۳۹۹ شود. پس از آن در بیشتر ماه‌های سال شاهد خروج نقدینگی و منفی شدن بازارسرمایه بودیم. در نهایت هرچند شاخص کل تغییر چندانی نسبت به روز اول سال نداشت اما حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه خارج شد.
بازارسرمایه در فروردین‌ماه با رشد کار خود را آغاز کرد و در قله ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی قرار گرفته بود. همچنین حدود ۹ هزار میلیارد تومان ورود نقدینگی را شاهد بودیم. این رشد امید را در سرمایه‌گذاران افزایش داد و شاهد ورود دوباره آنان به بازار سرمایه بودیم.
در اردیبهشت‌ماه نیز روند رشد شاخص و نقدینگی در بازار سرمایه تا ۱۶ اردیبهشت ادامه داشت و از قله ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نیز عبور کرد اما با توجه به اتفاقات رخ داده و شایعات، از ۱۷ اردیبهشت شاهد ریزش شاخص و خروج نقدینگی بودیم و این روند تا انتهای آبان‌ماه ادامه داشت. در انتهای این ماه شاخص به کانال ماه قبل یعنی ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد بازگشت و بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان خروج نقدینگی داشتیم.
شاخص کل در خردادماه به شدت ریزش داشت و در نهایت به ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار واحد رسید، علاوه بر آن شاهد افت قیمت سایر بازارها همچون طلا و دلار نیز بودیم. در این ماه برخلاف دو ماه فروردین و اردیبهشت نقدینگی قابل توجهی نیز از بازار خارج شد. آنطور که آمارها نشان می‌دهد در خرداد، حدود ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی از این بازار خارج شده است.
تیرماه اما رکورددار خروج نقدینگی از بازار سرمایه بود. براساس آمارهای منتشره، دراین ماه ۸ هزار و ۹۹۳ میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج شده است. همچنین شاخص کل مقاومت ۲ میلیون واحدی را از دست داد.
در مرداد ماه خروج نقدینگی کمی از تیرماه کمتر بوده است. آنطور که آمارها نشان می‌دهد دراین ماه بیش از ۷ هزار میلیارد تومان نقدینگی از این بازار خارج شده است. شاخص کل نیز روی مقاومت ۲ میلیونی حرکت می‌کرد و در نهایت زیر شاخص ۲ میلیون واحد به پایان رسید.
شاخص کل در ابتدای شهریورماه به کمترین میزان خود یعنی کمتر از ۱ میلیون و ۹۴۶ هزار و ۶۰۰ واحد نیز رسید. هرچند در انتهای ماه توانست دوباره آن را به دست آورد. اما برآیند آمارها در نه ماهه امسال نشان می‌دهد کمترین میزان خروج نقدینگی متعلق به ماه شهریور بوده است. به طوری‌که دراین ماه تنها حدود ۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج شده است.
در مهرماه نیز روند حرکت بازار سرمایه به صورت نزولی بود و شاخص با افت محسوسی روبه‌رو شد. بازار در حالی وارد مهرماه شد که شاخص در محدوده ۲ میلیون و ۱۱۸ هزار واحد قرار داشت اما در ادامه با ریزشی بیش از ۹۵ هزار واحدی در ۲۶ مهرماه روبه‌رو شد، شاخص با روندی نزولی در محدوده ۲ میلیون و ۲۳ هزار واحدی کار خود را به پایان رساند. همچنین دوباره شاهد افزایش خروج نقدینگی بودیم طوری که حدود ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خروج پول را شاهد بودیم.
در آبان‌ماه نیز همچنان روند حرکت بازار سرمایه نزولی بود. بازار در روز اول آبان‌ماه با ریزش آغاز به کار کرد و در قله ۲ میلیون و ۲۲ هزار و واحدی قرار گرفته بود. در طول ماه روند ثابتی را حفظ کرد و در نهایت در کانال ۲ میلیون و ۲۰ هزار واحد ثبت شد و به این ترتیب تفاوت چندانی بین اولین و آخرین روز این ‌ماه به‌وجود نیامد. همچنین خروج نقدینگی در این ماه کمتر از ماه قبل و معادل ۴ هزار و ۲۰۰ واحد بود.
آذرماه با شاخص ۲ میلیون و ۲۲ هزار واحد شروع به کار کرد. اما روند شاخص در این ماه با رشد روبه‌رو شد و در تاریخ ۱۴ آذر به نقطه اوج خود یعنی ۲ میلیون و ۱۷۶ هزار واحد رسید ولی پس از آن با اندکی نزول رو به رو شد که چندان دوامی نداشت و روزهای آخر ماه شاهد روند مثبت شاخص بودیم تا جایی که در آخرین روز این ماه هر چند شاخص کل اندکی منفی شد اما بر روی قله ۲ میلیون و ۲۱۰ هزار واحدی ایستاد. در این ماه برخلاف ۷ ماه گذشته شاهد ورود نقدینگی به میزان ۹۳ میلیارد تومان به بازار سرمایه بودیم که هرچند رقم زیادی نبود اما نوید رشد بازار و ورود نقدینگی بیشتر در ماه‌های باقی مانده سال جاری را به فعالان بازار سهام می‌دهد.

زمستان زودرس در بورس/خروج ۳۰ همت نقدینگی




آخرین وضعیت
با توجه به آمارهای رسمی، در ۹ ماهی که گذشــت شــاخص کل نوسانات بسیاری داشت به ویژه در اردیبهشت‌ماه، اما پس از اتفاقات اردیبهشت روند شاخص معمولا چندان نوسانی نکرد و همواره سعی به حفظ مقاومت ۲ میلیون واحدی داشته است و در حال حاضر شاخص در محدوده ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی قرار دارد. ارزش معاملات در آخرین روز پاییز نسبت به اولین روز بهار با رشد ۲۱۶ درصدی و حجم معاملات با بیش از ۲۰۸ درصد رشد مواجه شد.

مهمترین اخبار موثر
از جمله مهمترین اتفاقاتی که از ابتدای سال جاری تا انتهای آذرماه رخ داده است را می‌توان به درز اطلاعات نهانی بازار سرمایه، که مهمترین دلیل سقوط بازار سرمایه بود، جنگ غزه، ادامه جنگ اوکراین، تجدید ارزیابی‌ شرکت‌ها که تاثیر مثبتی بر بازار سهام داشت، بودجه ۱۴۰۳ و … اشاره کرد. همچنین اخلال در سامانه کدال در دو روز پایانی آذرماه نیز آخرین اتفاقاتی است که باید دید چه تاثیری بر بازار خواهد داشت.

زمستان زودرس در بورس/خروج ۳۰ همت نقدینگی




در بازارهای موازی، بازار طلا با حدود منفی ۷ درصد افت، زیان بسیاری را در ۹ ماه کسب کرد و در کانال ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی قرار گرفت در حالی که طلای جهانی تقریبا تغییر نداشت. بعد از طلا، سکه نیز با کاهش ۸.۵ درصدی، زیان زیادی داشت و حدود از ۲.۵ میلیون تومان کاهش قیمت داشت به طوری که از حدود ۲۸ میلیون تومان در ابتدای سال به ۲۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در آخرین روز پاییز رسید.

زمستان زودرس در بورس/خروج ۳۰ همت نقدینگی




یورو کمترین میزان کاهش قیمت را تجربه کرد و در این ۹ ماه منفی یک درصد کاهش قیمت داشت. بازار دلار نیز با کاهشی ۳.۵ درصدی از قیمت ۵۵ هزار تومان به زیر ۵۰ هزار تومان در پایان آذرماه رسیده است. بنابراین در این ۹ ماه تمامی بازارهای موازی با زیان مواجه شدند. شاخص کل بورس تغییر چندانی نداشت و پس از نوسان‌های بسیار در نهایت با حدود ۱۰ درصد رشد روبه‌رو شد اما درمجموع ۳۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه خارج شد.
در معاملات سال جاری نماد «ثشرق» با بیش از ۴۸۲ درصد رشد قیمتی بیشترین میزان بازدهی را در تابلوی معاملات بورس تهران به خود اختصاص داده است. بعد از این نماد در این تابلو، نماد معاملاتی «سفار» بود که با بیش از ۲۳۰ درصد رتبه بعدی را از آن خود کرد و سپس نماد «پی پاد» با ۱۷۸ درصد و نمادهای «ثفارس» و «ثشاهد» به ترتیب با بیش از ۱۷۰ و ۱۶۶ درصد افزایش قیمت بیشــترین میزان بازدهی را از آن خود کردند.
در مقابل، نمادهای معاملاتی «امین» با ۳۷ درصد، «کهرام» با ۳۵.۵ درصد، «زپارس» و «سصفها» با ۳۵ و ۳۴ درصد و در نهایت «وکار» با ۳۱.۵ درصد بیشترین افت قیمتی را در تابلوی معاملات بورس تهران تجربه کردند.

زمستان زودرس در بورس/خروج ۳۰ همت نقدینگی




در تابلـوی معاملاتـی فرابـورس نیـز نمادهای «وگستر» بـا ۲۸۶ درصـد بیشـترین میـزان افزایـش قیمت را در سال ۱۴۰۲ به سـهامداران خود هدیـه داد و پرچمـدار بازدهـی در این ماه شـد. پس از آن، «شتوکا» با ۲۲۵ درصـد، «ویسرو» بـا ۲۱۵ درصد، «ثپردیس» و «میهن» به ترتیب بـا ۲۱۳ و ۲۰۹ درصـد نمادهایـی بودند کـه در سال جاری بیشـترین سـودآوری را بـرای سـهامداران خـود بـه ارمغـان آوردنـد امـا از طـرف دیگـر، نمادهـای «اطلس» با ریزشـی بیـش از ۸۹ درصدی و به دنبال آن، «فماک» با ۳۸.۵ درصد، «استارز» بـا ۳۴ درصـد، «حآفرین» با ۲۹ و سپس «هرمز» با ۲۴ درصد افت، بیشـترین میـزان کاهش قیمـت را به نـام خـود به ثبـت رسـاندند.

زمستان زودرس در بورس/خروج ۳۰ همت نقدینگی




در بازار پایه، نمـاد معاملاتـی «شستان» بـا بازدهـی بیـش از ۲۹۴ درصدی و بعد از آن، نمادهای «فکمند»، «سخواف» و «لازما» و در آخر «شتهران» هر کـدام به ترتیـب بـا ۲۶۰ درصد، ۲۰۰ درصـد، ۱۷۴ درصد و ۱۷۲ درصد بیشـترین رشـد قیمتی را داشـتند. اما در مقابل، بخت با نمادهایی همچون «نیرو»، «خبنیان»، «آبین»، «قنقش» و «فنفت» همراه نبـود و تمامی ایـن نمادهـا با افت قیمت در محدوده ۵۹ تا ۴۱ درصدی مواجه شدند.

زمستان زودرس در بورس/خروج ۳۰ همت نقدینگی




  • محمدرضا شاهوردیلو – خبرنگار
  • شماره ۵۲۴ هفته نامه اطلاعات بورس

source

توسط bazaksara.ir